hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hosszú életű japánok

2001. 09. 30.
Japánban szeptember végére 15 ezer 475-re fog rúgni azoknak az embereknek a száma, akik túl vannak századik születésnapjukon. A kormánynak problémát jelent az idősödő lakosságról való gondoskodás. A Jóléti, Munka- és Egészségügyi Minisztérium szeptember elsején végezte el éves felmérését, melynek során megszámolták a száz év feletti lakosokat. 

Ez a szeptemberi nap az idősek tiszteletének szentelt nemzeti ünnepnap. "Az öt évvel ezelőtti szám kétszeresénél is több a mostani eredmény – nyilatkozta az egyik minisztériumi tisztviselő. – A jobb orvosi ellátás és étkezés köztudottan növeli az életkort." 1996-ban 7373 száz éven felüli lakos volt. A világon Japánban élnek legtovább az emberek. Egy japán nő átlagéletkora 84,62 év, míg a férfiaké 77,64. A minisztérium kimutatása szerint 12 ezer 934 lesz a száz éven felüli nők száma, míg a férfiaké 2541, tehát ők messze elmaradnak a nőktől. Ezek a számok azonban Japán egyik olyan problémájára is felhívják a figyelmet, amire már több nemzetközi szervezet is figyelmeztetett, azaz, hogy az idősödő társadalom kérdése a leggazdagabb nemzeteket érinti a legérzékenyebben. Munkaerőhiány jelentkezik, felmegy az egészségügyi ellátás ára és növekednek 

a nyugdíjjárulékok. Egyes becslések szerint 2025-re Japánban durván egy idős ember jut két dolgozó személyre, ami meghaladja a főbb iparosodott országokban jellemző mértéket. A legidősebb japán Kamato Hongo, egy Kagoshimában élő hölgy, aki szeptember 16-án töltötte be 114. születésnapját. A lakosság arányát tekintve a legtöbb száz éven felüli Okinawa szigetén él. A közigazgatás egyik tisztviselője szerint ez a szubtrópusi éghajlatnak köszönhető: "Itt mindig meleg az idő, így még az idős emberek is mozoghatnak egész évben és kevesebb sót kell fogyasztaniuk." (Reuters)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!