hetilap

Hetek hetilap vásárlás
INNEN-ONNAN

2001. 08. 27.
Űrtök

Ki gondolta volna, hogy a Mars bolygót felderítő robotok inkább hasonlítanak majd egy nagyra nőtt strandlabdára, mintsem egy terepjáróra? A marsi szelektől görgetve hatalmas távolságokat járhatna be a tudományos műszerekkel felszerelt ballon. A bizarrnak tűnő ötletet egy félresikerült kísérlet ihlette a NASA egy kísérleti bázisán a Mohave-sivatagban. Történt ugyanis, hogy a Marshoz hasonló, sivatagi körülmények között teszteltek egy kísérleti járművet, melynek másfél méteres, léggömbszerűen felfújható kerekei voltak. A járműről elszabaduló kerékbe belekapott délutáni szellő megállíthatatlanul sodorta azt a nyílt sivatagba. Miközben a jelen lévő technikus terepjárójába pattanva üldözőbe vette a ballont, az játszi könnyedséggel ugrálta át az elé kerülő akadályokat. Az ámuló mérnökök agyában ekkor fogant meg az óriási, hatméteres (!) labda gondolata, melynek közepében tervezik felfüggeszteni a műszereket (vízkereső radar, magnetométer, talajfúró). Amint ígéretes vidékre érkezik, a labda félig leeresztve "lehorgonyoz", elvégzi a méréseket, majd – a Marson nap mint nap fújó – 40-50 kilométeres szélben magát ismét felfújva továbbáll. Mivel az egész járm? alig negyven kilót nyomna és igen kis helyen elfér, ezért a kutatók bíznak abban, hogy ilyen eszközök – a kísérletek befejeztével – akár már néhány év múlva szerepet kaphatnak a vörös bolygó felderítésében. (H. T.)


Borban a féligazság



Régóta ismert az orvosok előtt, hogy napi egy pohár vörösbor a szívet formában, a fogyasztóját pedig jó egészségben tartja. Ám egy nemrégiben készült felmérés szerint a borfogyasztók jobban teljesítenek az intelligenciateszteken, mint más alkoholtartalmú italokat fogyasztó társaik. "Eredményeink arra mutatnak, hogy a borfogyasztók jobb társadalmi, intellektuális és pszichikai adottságokkal rendelkeznek" – írja Erik Mortensen dán kutató az Archives of Internal Medicine cím? szaklapban. Ám arra a kérdésre, miszerint a bor okozza ezt náluk, vagy az, hogy az okosabb, intelligensebb emberek szívesebben isznak bort, a felmérés nem ad választ. Habár a különbség a bort, illetve a más szeszesitalokat fogyasztók között drámai, a kutató hétszáz honfitársán végzett felméréseket, amelyek egyértelműen jelezték: a rendszeres borfogyasztók jóval egészségesebbek, kevésbé hajlanak a komoly alkoholproblémák felé, és általában szociális helyzetük is jobb. Ezzel szemben a tömény italok fogyasztói jobban hajlanak a neurózisra, a rendszeresen fogyasztott magas alkoholtartalmú italok hoszszú távon még a mértékletesség megőrzése mellett is súlyos károkat okoznak a májban, a vesében és a központi idegrendszerben. Ellenben a bort rendszeresen és mértékkel fogyasztók általános egészségi állapota jobb: az igazi vörösborban található sokféle vitamin, nyomelem és ásványi anyag segíti az emésztést, serkenti a vérkeringést és valószínűleg a stressz feldolgozását. Míg a tömény italok többsége víz, cukor és alkohol összetételű, addig a bor – és főként a hagyományos erjesztési eljárásokkal készült bor – tartalmaz olyan alkotórészeket, amelyek segítségével kisebb az esélye az agyvérzés, szívinfarktus kialakulásának, valamint a máj és a tüdő rákos elváltozásainak. (Korridor)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!