Kereső toggle

Slágerlista az anyaméhben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Angol kutatók szerint a csecsemők egy évvel születésük után is emlékeznek azokra a hangokra, amelyeket édesanyjuk méhében hallottak, noha a szakértők korábban úgy vélték, a csecsemők legfeljebb két-három hónapig őrzik meg emlékeiket. A Leicester University kutatói arra kértek várandós kismamákat, hallgassanak rendszeresen egy bizonyos zenét a születés előtti negyedévben. A kismamák szabadon választhattak a diszkózene, a reggae vagy a komolyabb m?fajok között. 

Több mint egy év elteltével a csecsemők vizsgálaton vettek részt, melynek során a kutatók azt igyekeztek ellenőrizni, nem kedvelik-e jobban a születésük előtt megismert zenét más, hasonló stílusú, ám különböző zeneszámoknál. Dr. Alexandra Lamont, az egyetem zenei kutatócsoportjának munkatársa szerint az eredmények újabb bizonyítékot nyújtanak arra, milyen fontos szerepet tölt be a nevelés a gyermek fejlődésének korai szakaszában. "Tudjuk, hogy fogantatása után 20 héttel az embrió már teljesen kifejlett hallással rendelkezik. Most kiderült, a baba akár a születéstől számított 12 hónap elmúltával is emlékszik a méhen belül hallott zenére; felismeri azt, sőt vonzódik hozzá."

A csecsemők zenei érdeklődését úgy mérték, hogy megfigyelték, mennyi ideig fordulnak a hangforrás irányába. Először villódzó fényekkel keltették fel a babák figyelmét, majd bekapcsolták a fények közelében lévő hangszórókat. A kontrollcsoport, melynek tagjai születésük előtt nem hallgattak rendszeresen egy meghatározott dallamot, semmi jelét nem adták, hogy különösebben vonzódnának valamelyik felvételhez.

Dr. Lamont szerint a zene ritmusa a stílusnál fontosabb tényező. "A kicsik ugyanúgy felismerik a UB40 együttest, mint Mozart muzsikáját, de sokat számít, hogy gyorsabb vagy lassabb zenéről van-e szó. A gyorsabb ritmusú zenék, mint például Vivaldi Négy évszakának nyitó tétele, fokozottabb vonzódást váltottak ki, mint mondjuk Mozart fúvósokra írt Adaggiója." Arra azonban a professzor sem tudott választ adni, hogy vajon a klasszikus zene valóban jótékony hatással lenne-e a csecsemőkori agyfejlődésre. (Origo)

Olvasson tovább: