hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aggódó szülők: Internet vagy tévé

2000. 12. 09.
A legújabb Nickelodeon Online és Harris Interactive tanulmány szerint a 8-12 éves lányok kétszer annyi e-mailt (elektronikus levelet) küldenek, mint fiú kortársaik. A megkérdezett 612 kisiskolásnak valamivel több mint a fele szerint a szülőknek amiatt kellene aggódniuk, hogy mit néznek a televízióban, a többiek viszont az internetről gondolják ugyanezt. 81 százalékuk állítja, hogy szüleik tudják, hol kalandoznak a világhálón, 61 százalék bevallása szerint szüleik nem engedik, hogy személyes információt adjanak meg magukról az interneten, 52 százalékuknak pedig csak korlátozott ideig lehet a világhálón barangolniuk.

Melva Goffney, a kutatás vezetője szerint "a legtöbb szülő erőteljesen kontrollálja gyermeke online kalandozásait". A tanulmányból kitűnik, hogy az évek múlásával a gyeplőt egyre lazábbra veszik a szülők. Például a 8-9 évesek közel 88 százaléka, a 10-12 évesek 76 százaléka állítja, hogy szüleik tudják, milyen Web oldalakat néznek meg. A 8-9 évesek 69 százaléka, míg a 10-12 éveseknek már csak 55 százaléka szerint nem engedik szüleik, hogy személyes adatokat közöljenek az interneten. Az idősebbek majdnem négyszer olyan gyakran barátkoznak elektronikus úton, mint ifjabb társaik. 

"A szokások nem csupán korosztályonként, de nemenként is eltérőek. Bizonyos szabályok a lányok esetében szigorúbbak, mint a fiúk esetében" – állítja Peter Silsbee, az ifjúságkutató csoport igazgatója. "Például, a 8-12 évesek között kétszer annyi fiú (tíz közül egy) szerint nem foglalkoznak vele szülei, hogy melyik oldalt tölti le az internetről." 

Az eltérő viselkedés életkor szerinti és nemenkénti változása a levelezési szokásokban is megmutatkozik. A 10-12 évesek naponta négyszer több elektronikus levelet kapnak, mint a 8-9 évesek. A nemeket illetően pedig a 8-12 éves lányok kétszer annyi levelet küldenek, mint fiú kortársaik, és kicsivel több levelet is kapnak. (Internet)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!