Kereső toggle

Sajtmizéria

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Au revoir Roquefort! Viszlát Ementáli!

Ezekből és más klasszikus, nyers tejből készült sajtokból nem marad más, csak aromás
emlék, ha az USA kormánya által megbízott tudósok végleg megállapítják, hogy
ugyanaz a régi módszer, ami ízletessé teszi a sajtokat, egyúttal betegséget is
okozhat. Az ügy nagy vihart kavart a vaskalapos sajtrajongók és a hagyományos amerikai
sajtkészítők körében. Szerintük az ősi módszer betiltása a civilizáció végét
jelentené. "Ez ugyanolyan, mintha elégetnénk egy frissen fellelt Beethoven-szimfónia
kottáit" – nyilatkozta Dun Gifford, a hagyományos ételkészítés módszereinek megőrzéséért
küzdő amerikai csoport vezetője. "Ugyanolyan alapvető része ez a kultúránknak,
mint a tánc, a zene, vagy az építészet. Tragikus lenne. Az élet gazdagságából veszítenénk."
Nehéz elmagyarázni, mi a különbség a pasztörizált és a nem pasztörizált tej íze
között, de azért Ruth Flore, az Amerikai Sajt Társaság elnöke megpróbálja: "Az a
csodálatos a nyers tejből készített sajtban, hogy érezni lehet, honnan jön. Megkóstolod
a tejet, és ahogy a szájpadlásodhoz ér, érzed a földet, a füvet, a növényeket, a
tájat, ahol a tehenek legelnek." Hagyományosan úgy készítik a sajtot, hogy baktériumot
tesznek a pasztörizálatlan tejbe, majd a keveréket legalább 60 napig állatják 1,66
Celsius fokon. A hagyományos sajt készítői fenntartják azt az álláspontjukat, hogy
az állni hagyás kiöl minden káros mikroorganizmust, és eddig nem volt semmi probléma
vele. Ha azonban a tesztek mást fognak mutatni, a nyers tejből készült sajtokat
betiltják az USA-ban. (Reuters)

Olvasson tovább: