Kereső toggle

Fogbarát csokoládé

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Még végül kiderülhet, hogy a csokoládémajszolás megóvja a fogakat a szuvasodástól
– állítják a japán kutatók. Rájöttek ugyanis arra, hogy a csokoládé fő alkotórészében,
a kakaóbabban olyan anyagok vannak, amelyek megtámadják a szájban található baktériumokat
– állítja a New Scientist cím? magazin. A fogszuvasodást az okozza, hogy a szájban
lévő baktériumok átalakítják a cukrot savakká, és azok szétáramlanak a fogak felületén.
Takasi Usima, az Osaka Egyetem professzora kollégáival rájött arra, hogy a csokoládégyártás
során mellékterméknek számító kakaóbabhéj (CBH) forrása az antibakteriális
anyagoknak. "A CBH-kivonatot lehetne szájöblítéshez használni, vagy akár fogkrémhez
adagolni" – nyilatkozta Usima úr a magazinnak. Véleménye szerint a kakaóbab héját
vissza kellene dolgozni a csokoládéba, így az nem lenne olyan ártalmas a fogakra. A
kutatók kísérletet végeztek patkányokon: CBH-t tettek az ivóvizükbe, és azt
tapasztalták, hogy egészségesebbek voltak az állatok fogai. A tervek szerint embereken
is kipróbálják a CBH-t. David Beighton, a Guy\'s, King\'s és St. Thomas Fogorvosi
Intézetének munkatársa szerint a kakaóbab héjában található aktív anyagok más növényekben
szintén jelen vannak. "Valóban jótékony hatást fejtenek ki" – mondta el a New
Scientist magazinnak. "Azonban inkább a megfelelő szájápolást válasszuk a csokievészet
helyett az ép fogak megőrzése érdekében" – tette hozzá. (Reuters)

Olvasson tovább: