hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sárga tengeralattjáró

1998. 10. 10.
Dan Taylor kissé sértve érezte magát, miután megtudta, hogy az emberek a Loch Ness-i szörny megszállottjaként tekintenek rá. Kétségtelen mindamellett, hogy napjainak java részét egy nyomasztó raktárhelyiségben tölti egy négyszemélyes tengeralattjáró építésével. A kész járművet Skóciába szállítják majd, hogy ezzel keressék a tóban lappangó feltételezett szörnyet. A megszállottság önmagában nem minden – vélekedik az immár 58 éves Taylor –, szerinte ugyanis mire "kutatása" befejeződik, egymillió dollárt fog kitenni a vállalkozásba fektetett összeg. Célja pedig nem más, mint befejezni 30 éve megkezdett munkáját. Nessie megpillantására már évszázadokkal ezelőtt is sokan áhítoztak, ez mégis keveseknek adatott meg. 1969-ben a World Book Encyclopaedia támogatásával éppen egy szörnykutató expedíció folyt, mialatt Taylor üzembe helyezte házi gyártású, egyszemélyes és – hogy a többi hajó számára jól látható legyen – sárga tengeralattjáróját. Akkoriban úgy hírlett, hogy a Beatlesnek sikerül megtekintenie, ha nem is Nessie-t, legalább a sárga tengeralattjárót. Azonban sem a zenészek, sem a szörny nem mutatkoztak (az ismert dal mindenesetre megszületett). "Nessie-t meglehetősen nehéz becserkészni – állítja Taylor –, de azt hiszem nekem egyszer sikerült. Valami mozgott a vízfenéken, majd egy hullámcsapás eltérítette útirányától a tengeralattjárómat." Taylor reményei szerint jövőre újra a tó mélyére merülhet. Ennek érdekében jelenleg egy nagyobb és gyorsabb tengeralattjáró építésén fáradozik, amely természetesen szintén sárga szín? lesz, és a Nessa névre hallgat majd. A lényt egy a hajóra szerelt szigonyszer? eszközzel célozzák meg, hogy mintát vegyenek testéből. Taylor már fiatalon a tengeralattjárókat tanulmányozta a haditengerészetnél, majd a Georgia-beli technikai főiskolán bővítette ismereteit. Ezután pedig karrierjének élt: üzleti tevékenységet, illetve saját telefontársaságot működtetett. Bevallása szerint egy öt évvel ezelőtti szívinfarktus figyelmeztette, hogy változtasson feszített élettempóján. Azóta napjait a 30 tonnát meghaladó, üvegszálból és acélötvözetből készült tengeralattjáró elkészítésével tölti. A vízalatti járm? 20 csomónyi végsebességével (1 csomó 1852 m/óra) eredhet Nessie nyomába, jóllehet néhányan úgy tartják, hogy Nessie csupán egy legenda – vagy egy dinoszaurusz. Taylor kitart amellett, hogy a lény egy olyan angolnafajta, amely a természet jóvoltából furcsa módon megállt a fejlődésben. (The Boston Globes)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!