Kereső toggle

Zsurkán Mariann cikkei

Interjú

Sidney Poitier a pezsgő habitusát, Jack Lemon a profizmusát, Elvis Presley a frizuráját, Simonyi András volt washingtoni nagykövet hölgylistáját emeli ki a Hollywood arany­korában felkent, a kis hazánkban a Valaki forrón szereti és a Minden lében két kanál filmkomédiákkal befutott sztár személyiségéből. „Én vagyok büszke magyar" - kiált fel az egykori bronxi magyar zsidó srác Bernard Schwartz, fedőnevén Tony Curtis a Falk Miksa utcai galériában, mindenkit ámulatba ejtő vitalitásával.
Látni kell például, hogy húsz évvel a rendszerváltás után már semmit sem lehet kapni azért, hogy abban a globális átalakulásban különleges szerepet játszottunk. Azóta belesodródtunk egy szerencsétlen, köldöknézős, turáni átkon siránkozó passzivitásba, ahelyett hogy újabb maradandó dolgokat hoznánk létre.
A mesemondással hírnevet szerzett vajdasági Utasi Árpi után a tizenhat éves nagydorogi Csikó Szabolcs – szintén szokatlan műfajban – szombaton csaknem hazavitte a második szériás Csillag születik tehetségkutató műsor trófeáját. A csillagléttel egy éven keresztül járó havi egymilliós járadékért két tehetséges énekessel és egy freestyle rapperrel kellett megküzdenie a virtuóz „géppuskalábú” néptáncosnak. A zsűri és a közönség egyik kedvencével a táncról, családról, a falusi és a pesti élet szépségeiről beszélgettünk.
Kilencvennyolc évvel ezelőtt az angliai Southamptonból indult el első és egyben utolsó útjára az akkori világ legkor­sze­rűbb luxushajója, a Titanic. Kevesen tudják azonban, hogy a gigantikus méretű óceánjáró túlélőinek meg­men­tésében egy magyar orvos, dr. Lengyel Árpád is hősies szerepet játszott. Unokája, Völgyi Péterné dr. Reich Márta (kis képünkön) mesél nagyapjának a tragikus éjszakán történt bátor helytállásáról.

Arcok

„Uralni akarom a világot. Marilyn Monroe áldozat volt, én nem” – mondja Madonna, aki missziójának tekinti, hogy felszabadítsa a világot a szexuális gátlások alól. Ha a művészetben nem is, e területen vitathatatlan „érdemeket” szerzett, egész generációk erkölcsiségét befolyásolta károsan. A zeneipar nagyasszonya idén májusban Los Angelesben indította el Confession (Vallomás) néven futó turnéját.
A 20. század egyik legjelentősebb fotósaként aposztrofált dokumentarista haditudósító rövid élete során négy kontinens öt háborújának borzalmát közvetítte drámaian megrázó harctéri felvételein keresztül. Jelmondata, miszerint „ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel", ötvenöt évvel ezelőtt tragikus végszónak bizonyult a riporter életében.
A „végzet asszonya” 99 éve született, 19 éve halt meg, a neve egy teljes generáció előtt ismeretlen maradt, pedig „ember volt az embertelenségben”. A tragikus sorsú színészdíva meghatározó szerepet töltött be a magyar filmiparban, talán hozzá hasonló sztár nem született fel­tűnése óta sem.
Demis Roussos világhírű énekes 2009-es koncertsorozata egyik állomásaként hazánkba is ellátogat, hogy negyvenéves pályafutását és megannyi zenerajongó szívét bearanyozó dalait felelevenítse. A hatvanhárom éves görög jelenség – hatvanmillió eladott koronggal és a létező összes díjjal a háta mögött – továbbra is aktív. Idén májusban megjelent Demis című új albumának témája az élet, a halál és természetesen a szerelem dilemmái.
Julia Roberts, a harminckilenc éves Oscar-díjas színésznő úgy döntött, visszavonul a mozivászonról, hogy új-mexikói ranchán főállású anyaként családjával és jótékonykodással töltse el hátralevő, filmmentes éveit. A színésznő a Broadway-n előadott színdarabbal kívánt elbúcsúzni a közönségtől, ami nem tűnt túl szerencsés választásnak.
Az R’n’B és a rock királynője provokatív kisugárzásával kortól, nemtől, vallástól függetlenül máig képes a hallgatóságát megragadni telt házas, élő koncertejein. Karrierjével egyedüllónak számít a maga nemében: utat tört a meghatározó előadóknak Janis Joplintól Madonnáig. Nyolc év kihagyás után jelenleg Európában turnézik. Annak ellenére, hogy idén tölti be a hetvenet, nyugdíjról még hallani sem akar a popdíva, Tina Turner.
„Érdi Tamás rászolgált a zongoraművészek világélvonalában elfoglalt tartós helyére” – mondja Antoni Grudziñski, zenetudós, a Frederick Chopin Társaság elnöke. A Gundel-, illetve Junior Príma-díjas világhírű zongorista a harmadik ikszen innen rendkívül termékeny időszakot tudhat maga mögött. A nemzetközi elismerés a megfeszített munka, a kitartás, a következetes életvitel és a szeretet komponensének együttes eredményei.
Cher nagymamakora ellenére eddig jól konzerválta magát a plasztikai sebészeknek köszönhetően, de mint minden nőt, őt is utolérte a rémálom: hirtelen öregedni kezdett: eddig tartott az orvostudomány, Michael Jacksonhoz hasonlóan az ő arca is bomlani kezdett. Az 1964 óta aktív díva egy Oscar-, egy Grammy-, egy Emmy- és három Golden Globe-díjat, valamint 26 albumáról 22 toplistás dalt tudhat magáénak.
Kopott farmer, fehér póló, kölyökséró és egy gitár. Úgy tűnik, van, akinek ennyi is elég ahhoz, hogy negyed évszázadnyi sikeres karriert fusson be. Ráadásul konzervatórium elvégzése nélkül. A rekedt hangú Bryan Adams idei koncertturnéjával ünnepli huszonöt éves zenei pályafutását, igaz, mire Budapestre érkezik, már a huszonhatodikat tapossa.
17 millió dolláros filmenkénti honoráriumával vezeti a legjobban kereső hollywoodi színésznők listáját, és a leggazdagabb negyven év alatti ausztrál nő címet is ő viseli. Nicole Kidman mégsem boldog. Fotók: AP
A maffiafilmjeiről ismertté vált Martin Scorsese negyvenéves pályafutás és hat Oscar-jelölés után az idén végre elnyerte a legjobb rendezésért járó aranyszobrocskát; a sikert a Tégla című mozi hozta meg. A győztes alkotás anyagi szempontból is jól indult: a Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio és Matt Damon felvonultatásával készült maffiafilm novemberi premierje 27 millió dolláros hasznot hozott.
Clint Eastwood a múlt hónapban nyerte el a Francia Becsületrend lovagi fokozatát, amelyet az Élysée-palota kertjében Jacques Chirac köztársasági elnöktől vehetett át. Nem mindennapi kitüntetés ez egy amerikai színész számára a köztudottan USA- és Hollywood-ellenes Franciaországban. Chirac indoklása szerint Eastwood „kivételes helyet foglal el a film világában, Hollywood legjobbját testesíti meg”.
Kevés olyan színész van, akinek pályáját ekkora figyelem kísérte volna, mint a minden évtizedben a Filmakadémia díjára jelölt Jack Nicholsonét. 13 Oscar-jelölés, 3 Oscar-díj és 7 Golden Globe-díj minden idők legnépszerűbb alakjává tették.
Jacques-Yves Cousteau világhírű tengerkutatónak, oceanográfus-nak köszönhetjük a korallzátonyokra, delfinekre, hajóroncsokra, a világtengerek ökoszisztémájára vonatkozó ismereteink nagy részét. Utazásai során több mint százhúsz filmet forgatott, több mint ötven könyvet írt, az általa alapított társaság mára háromszázezer tagot jegyez. A mérnök-tengerbiológus valójában egy új dimenziót nyitott a tenger rejtelmeinek megismerésében.
Jávor Pál minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb magyar színésze. Finom eleganciájával, udvariasságával és a mára már szinte fogalommá vált Jávor-bajusszal egy új ideált, valóságos kultuszt teremtett a harmincas-negyvenes évek filmgyártásában. Több mint hetven filmben és százhuszonöt színdarabban szerepelt, de nemcsak mesterségében volt felülmúlhatatlan, hanem erkölcsileg is magasra tette a mércét. Gyűlölte a fasizmust, bátran szembeszállt a nyilasokkal, ami miatt többször meghurcolták, megalázták.
„Büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, az életem legnehezebb időszakaiban is ez ad nekem igazán erőt és bátorságot. Az élet a tenyerén hordozott. Nagyon nagy szerencsém volt az életben, hogy egy jóképű fiúnak születtem, és jó ésszel is megáldott az ég, valamint abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy utazhatok, és lehetőségem van arra, hogy jót tegyek az életben, hiszen az emberek odafigyelnek rám, és meghallják, amit mondok, amíg itt vagyok ezen a bolygón…”
Tizenöt perces ováció fogadta Olivier Dahan La Mome/La Vie en Rose című életrajzi művét a februárban megrendezett 57. Berlinialén. Az Edith Piaf sorsát feldolgozó filmprodukció a művésznő halálának negyvenedik évfordulójára készült. Az alkotás némileg árnyaltan foglalja össze a „szent szörnyeteg” mindössze negyvenhét évet felölelő önpusztító életét.
Idén nagyszabású rendezvénysorozat vette kezdetét országszerte. A hármas évforduló Erzsébet, az egykori osztrák császárné és magyar királyné emlékét idézi fel, aki éppen 170 éve született, 150 éve lépett először magyar földre, és 140 éve koronázták magyar királynévá. Tucatnyi regény, film, színdarab, intézmény, műalkotás próbált emléket állítani számára a mítosz és a valóság mezsgyéjén.
Az emlékezetünkben Mr. Beanként élő Rowan Atkinson alapjában véve nem sokat hallat magáról, így nemigen tölti meg a pletykalapok botrányhasábjait. Az utóbbi időben azonban igencsak váratlan meglepetések érték a komikus színészt. Kiderült, hogy épülő oxfordshire-i, vidéki futurisztikus kúriáját lábatlan gyíkok lepték meg, emiatt le kellett állítani az építkezést, majd néhány hete munkából hazamenet fának ütközött.
Luciano Pavarotti neve öszszefonódott az 1990-es olasz futballvébével, melynek Puccini Turandot című művéből Kalaf áriája lett a vezérmotívuma. Később a legendás Három Tenor megalapításával másfél milliárd emberhez vitte közelebb az opera világát. Azt még kritikusai is kénytelenek elismerni, hogy a 20. század végén az olasz tenor „crossover” személyiségének köszönhetően vált a műfaj széles körben újra népszerűvé.
A sztárlét nem csupán a hírességek életét, hanem egész családok sorsát is képes tönkretenni. Guillaume Depardieu (34), Gérard Depardieu fia, csaknem egy évvel ezelőtt adta ki "fekete" regényét, amelyben hűen beszámol testi-lelki pokoljárásának minden részletéről és apjához való viszonyulásáról. A könyv szerkesztője egy mondattal jellemzi a két Depardieu kapcsolatát: "Ugyanúgy szeretlek, ahogy te sem."  Gérard Depardieu
Százhúszmillió eladott lemez, világhírnév, drog és alkohol. Röviden így lehetne jellemezni Whitney Houston utóbbi húsz évét, akinek helyzete ma fényévekre van korábbi tündöklésétől, az egykori sztár csak árnyéka önmagának. Tíz esztendővel ezelőtt milliók rajongtak toplistákat döngető dalaiért, ám a siker mára alaposan megkopott, s a híresség a napokban jelentette be válását. Whitney fénykorában...
Kedden kezdődött el a Diana-per, melyet minden idők egyik legszenzációsabb tárgyalásaként harangozott be a brit sajtó. A fél évig tartó, 10 millió font költségű tárgyalás Diana walesi hercegnő tíz évvel ezelőtti halálos balesetének okait vizsgálja, s várhatóan életének minden mozzanata terítékre kerül majd. Mint emlékezetes, a 36 éves Diana és a 42 éves Dodi-Fayed 1997 augusztusában egy párizsi alagútban autójával falnak csapódott, és a sofőrrel együtt meghalt.
A Harris Poll vezető piackutató cég januári felmérése alapján a negyvenkilenc éves Tom Hanks idestova két éve Amerika legkedveltebb színésze. Kivívta mind a filmkritikusok, mind a nézők elismerését. Igaz, a tehetség és a szépség nem feltétlenül találkozik össze: „Nem vagyok különleges. Nincsenek nagy izmaim, nem vagyok szép. Csak játszani tudok” – állítja a színész, aki nagyon büszke arra, hogy egyenes leszármazottja Nancy Hanksnak, Abraham Lincoln anyjának.
Nem csak a húszéveseké a világ – mondhatná az egykori „Angyal” Simon Templar, majd a Sean Conneryt követő második James Bond, aki a televíziós forradalom hajnalán lett világhírű. Roger Moore a múlt héten töltötte be nyolcvanadik évét. Születésnapjának apropóján Magyarországra látogat. Október 29–30-án az UNICEF rangidős jószolgálati nagyköveteként tiszteli meg a nagyérdeműt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyén, ahol többek között Saint-Saëns Állatok farsangja című négykezesének konferansziéja lesz.
Ralph Fiennes és Francesca Annis útjai tizenegy év után elválnak. A híres brit színészpáros szakítását az idézte elő, hogy egy fiatal román énekesnő, Cornella Crisan kiteregette a bulvársajtónak a színésszel folytatott kétéves viszonyát. Némi kétes hírnév, s a zaftos sztori után járó gázsi nyilván jól jött a névtelen énekesnőnek.
Az Amerikai Filmintézet életműdíjjal jutalmazta Al Pacino amerikai filmszínészt, aki – mint októberben kiderült – sajnos mégsem szerepel a hazánkban készülő Diótörő című musicalben. A magányos farkas életet élő „Keresztapáról” a kritikusok, kollégák, rajongók szuperlatívuszokban beszélnek. Októberben megjelent Életem című interjúkötetét Lawrence Grobel amerikai újságíró huszonhét év randevúi során gyűjtötte egybe.
A nagyszakállú, jóságos, hohohózó, melegszívű nagypapafigura az első helyet foglalja el a leghíresebb fiktív személyek listáján az amerikai Forbes magazin szerint. A Mikulás, alias Télapó - ki gondolná - több mint ezerötszáz éves. Tartózkodási helyét vitatják, ez lehet az Északi-sarktól a lappföldi Korvantunig (Fül-hegyig) bárhol, de amihez nem fér kétség: mindenki hisz a létezésében – legalább gyerekkorában.
Százmilliók láthatták, hallhatták magával ragadó hegedujátékát a torinói olimpia mujegén. A világhíru zenészt – szokás szerint – Magyarországon éri a legtöbb kritika, irigy megjegyzés. Élettörténetét megismerve azonban kijelenthetjük: Edvin Marton boségesen megfizette a siker árát. 
Martin Luther King januári születésnapján az amerikai üzletek bezárnak, megélénkül a karitatív tevékenység, hogy ily módon is emléket állítsanak a fekete polgárjogi harcosnak. A faji megkülönböztetés minden formáját elítélő patrióta az amerikaiak többsége szerint a 20. század legnagyobb amerikai személyisége. Jézus Krisztus után a második legnagyobb hős az amerikaiak szemében, megelőzve John F. Kennedyt és Teréz anyát.
A színes bőrű "Gagyi mami" rakétaként vetődött a hollywoodi filmiparba, és a nagyok között landolt a kilencvenes években. A mamit alakító Martin Lawrence nemcsak a filmekben, hanem a való életben is gyakran játszotta el a rosszfiú szerepét. Tucatnyi per, letartóztatás, marihuánafogyasztás, erőszak és kocsmai bunyók feketítik a sztár ellentmondásos életét.
A „Belmondo” magyarul „szép világot” jelent, és a név kötelez: a franciák hírességének vitalitása, életszeretete a magánéleti tragédiák ellenére máig töretlen, akárcsak a népszerűsége.
Az amerikai elnökválasztás egyik versenyzője, Hillary Rodham Clinton a múlt héten formálisan kiszállt a „nemzeti vágtából”. Azonban aki ismeri Hillaryt, az tudja jól, hogy a hatvanéves volt first lady nem adja fel a hatalomért való küz­delmet. Külügyi elem­zők szerint Obama vereségére játszik, s készül 2012-re…
II. Erzsébet április 21-én ünnepelte „biológiai” születésnapját a százötven éve hivatalosan a brit királyi család lakosztályaként funkcionáló Buckingham Palotában. Úgy tűnik, erény és példamutatás tekintetében Erzsébet a királyi család utolsó „mohikánjának” tekinthető. A britek 76 százaléka nem tartja valószínűnek, hogy száz év múlva állni fog az angol királyság intézménye. Erzsébet 80. születésnapján
A világ egyik legnagyszerűbb klarinétosaként is számon tartott Feidman évtizedek óta játsza és népszerűsíti a klezmermuzsikát, de az ő klarinétszólóit hallhattuk a Schindler listája című film Oscar-díjas zenéjében is. Június utolsó hétvégéjén a Hősök terén lépett fel, ezt megelőzően pedig egy Budapesten alkotó festőművész barátja tárlatán rögtönzött zenei aláfestést.
Ha valaki nem emlékszik rá: a Való Világ győztese három évvel ezelőtt maga Vitkó László, alias VV Laci volt. A harminchárom éves serényfalvai fiatalember a hírnév mellett komoly nyereményhez is jutott: 21 milliós dunavarsányi ház, 8 milliós Audi, egy évre szóló, havi egymilliós apanázs. Mindebből mára nem sok maradt: házát eladta, kocsiját összetörte, pénzét veszteséges budai pizzériája vitte el. „A házat lelakom, a kocsit összetöröm, a pénzt elköltjük” – mondta Laci nevetve anno, a VV-győzelem estéjén.
Robert De Niro hatvanöt éves, és már csaknem negyven éve keményen dolgozik. Coppola ifjú „keresztapája” és Scorsese „dühöngő bikája” már élete zenitjén meghozta számára a filmművészet legrangosabb kitüntetését, az Oscar–díjat. A Karlovy Varyban júniusban megrendezett 43.
A házasságkötés alkalmával a felek életre szóló fogadalmat tesznek arra, hogy jóban-rosszban kitartanak egymás mellett. Teszik ezt annak reményében, hogy a „rosszban" fejezet elkerüli majd a közösen elindított életet. Előfordulhat azonban, hogy a sors iszonyatos erővel csap le az idilli frigyre, és szembesíti a feleket az egymásnak tett eskü valóságával. Az alábbi történetben szereplő  Carpenter házaspár kálváriája eddig millióknak adott reményt a házasságuk megújulására.
A brit The Telegraph munkatársai egy nemrégiben közzétett tanulmányban 50 pontos jegyzékben gyűjtötték össze azokat a tényezőket, amelyek 2000 megkérdezett interjúalany szerint bizonyítják felnőtté válásunkat. A félszázas lista színes spektrumán a rezsiköltség fizetésétől a saját étkészletig, a kerékcserétől a radiátor levegőtlenítéséig minden megtalálható, amit a britek a felnőtté válás alapvető jegyeiként tartanak számon.
Két hete megszületett a favoritpár, Angelina Jolie és Brad Pitt közös gyereke, az anya akaratából Afrikában, Namíbiában, a legnagyobb titoktartás közepette. A Shiloh Nouvel Jolie-Pitt névre hallgató sztárbébi neve mindössze annyit tesz: új messiás. A brit People és Hello! magazinok négymillió dollárt fizettek az újszülöttről készült exkluzív fotókért. A befolyó pénzösszeg egy, a harmadik világot támogató alapítvány számlájára kerül.
Az utóbbi napokban világszerte Jean Reno szívrohamától visszhangzott a bulvár- és a világsajtó, amikor kiderült, hogy valójában szimpla étel­mér­gezésről van szó, ezért került kórházba egy rövid időre a Karib-szigeteken pihenő színész. A hatvanadik évét nyáron betöltött francia sztár sajtóre­fe­rensén keresztül üzeni, hogy jól van, emésztése helyreállt, és tovább dolgozik, amíg ereje és inspirációja hajtja.
A mókás figurák megfilmesített kalandjait a hetvenes-nyolcvanas években generációk követhették estéről estére, amely animációk körül többek között olyan alkotók bábáskodtak, mint Bálint Ágnes dramaturg, Csukás István író, Nepp József rajzfilmrendező, forgatókönyvíró. Az összehangolt csapathoz tartozott a nemrég elhunyt Foky Ottó rendező is, akinek a vicces, de tanulságokkal teli mesék szereplőit és díszleteit is köszönhetjük.
Paul Newman évek óta tartó küzdelme a tüdőrákkal egy hete pénteken véget ért. A magyar származású amerikai színészlegenda augusztusban 83 évesen fejezte be a kemoterápiát, és közölte, hogy otthonában szeretné eltölteni utolsó napjait. Gyakran hangoztatta, hogy amikor felkel és belenéz a tükörbe, rácsodálkozik, hogy még mindig él. „Kész csoda, hogy túléltem a háborút, a dohányzást, az ivászatot, az autóversenyzést. A sors kegyeltje vagyok.
Tom Cruise április óta boldog apa, Kate Holmestól született kislánya. Ám azegykor a rettenthetetlen amerikai hős szerepében tündöklő színész egyre nehezebben adható el Európában, s a jelek szerint magánéleti idillje is látszólagos. Előző három kapcsolatában a szcientológia vallás idézett elő törést, s úgy tűnik, a jelenlegit fenyegető veszély is ugyanerről a tőről fakad.
William Fox magyar származású filmgyáros- producer posztumusz „hozzájárulhat” a magyar turizmus fellendüléséhez.
„Szex, alkohol és a drogok. Ez a három dolog ad kézről kézre” – állítja a magát a pop királyának tartó, világturnéja során Budapestet is érintő Robbie Williams. A tizenéves lányok bálványaként dollármilliókat kaszáló énekes némely videoklipjét megnézve a kívülálló joggal érezheti: egy komplett elmebeteggel van dolga.
Atlétikai teljesítménye révén is kiemelkedő személyiség volt, de hittérítő tevékenysége minden idők egyik legnagyobb hősévé tette.
Madonna másodszor is válik. A kétarcúság neki sem sikerült: nem lehet erőteljesen szétrúgni minden erkölcsi hagyományt a színpadon, és ugyanazzal a hévvel odaadó anyát és feleséget alakítani otthon. Férje, a brit filmrendező Guy Ritchie nyolc év kínlódással teli házasság után a gyerekeket is menekítené a kapcsolatból.
Bryon Widner már tizennégy évesen a keményvonalas szkinhedek közé keveredett. Egy szempillantás alatt a fajgyűlölő Fehér Felsőbbrendűség Hirdetői (FFH) mozgalom tagjai között találta magát, ahol tizenhat éven át megszállottan képviselte a rasszizmus eszméit. Fasisztoid jelképekkel tetovált feje halálra rémisztette az embereket, aki tehette, nagy ívben kerülte az utcán.

Háttér

Késő éjjel a szomszédok megláttak egy kislányt a mosogató fölé hajolva a szemközti házban. A másik pillanatban a tiszta tányérokat rakta el egy székre állva. Nem volt sokkal magasabb a mosogatónál. A fiatal lány nem a családhoz tartozott, hanem a cselédjük volt, és a házimunkát végezte el.
Miniszterelnökök, oligarchák, exlégiósok, magyar modellek, párizsi kémek a főszereplői a Teherántól Budapesten át, egészen Párizsig ívelő Bourne-ultimátum jellegű akciódús pszichoregényének. Mi hogyan kerülünk A megmentő címet viselő világméretű konspirációs történetbe?
Talán nincs olyan emberi alkotás, amely akkora figyelmet kapott volna, mint a mindössze öt napot megélt luxus-óceánjáró, a Titanic. A tragikus körülmények között elpusztult szupergőzös története immár száz éve foglalkoztatja az emberiséget. Sokan úgy gondolják, hogy az egyre fokozottabb érdeklődés oka az, hogy a majd' négyezer méter mélyen nyugvó hajóroncsnak mindig is lesz aktuális üzenete. A héten megkezdődött centenáriumi ünnepségek alkalmával újra felidézik a Titanic sztoriját.

Életmód

Míg a világ sok országa diktátorokkal, urániumdúsítással, éhínséggel vagy éppen az időjárás szélsőségeivel birkózik, addig a békés Kanada lakói „parfümháborút” vívnak az illatra allergiás zöldekkel. A helyi környezetvédő bizottság az ottawai városházára benyújtott beadványában a fejlett világot elárasztó mesterséges, egészségkárosító szagokra hívja fel a figyelmet, illetve azok jogait kívánja védelmezni, akik szagallergiában szenvednek.
A „tökéletes férfit” szimbolizáló, Rambo típusú kigyúrt betonkolosszusokat egy ideje sápadt arcú, kórosan sovány fiúk váltják fel, akiket nagyanyáink annak idején „kehesnek” tituláltak volna. Az új férfiszépség-ideálok – angol nevükön a „manorexiások” – egy új trendet képviselnek a társadalomban és a divat palettáján.
Közeledik a tavasz, a nagy fogyókúrák ideje. S ha valakinél ez mániává fokozódik, az könnyen vezethet krónikus evési zavarokhoz. Az anorexiát a bulimia mellett ma egyenesen divatbetegségként tartják számon a szakemberek, az érintettek száma világszerte, így nálunk is, egyre nő. A leginkább fiatal nőket sújtó problémától ma becslések szerint több tízezren szenvednek Magyarországon, ami azért is aggasztó, mert ez a fajta pszichiátriai betegség végződik a leggyakrabban halállal és öngyilkossággal.
Immáron kilencedik alkalommal tartották meg november utolsó péntekjén az egyre nagyobb nép­sze­rűségnek örvendő, „Ne vásárolj semmit!” szlogenű vásárlásmentes világnapot. A nagyrészt reklámok mellékhatásaként kialakult túlfogyasztás ellen tiltakozó „fogyasztói böjtnapot” talán az idén volt a legkönnyebb betartani. Ám válság ide, válság oda, nem aggódik a magyar, hiszen nincs mindennap karácsony, jöhet a jól bevált megoldás: hitelkártyák újratöltve!
A vakáció beköszöntével az emberek zöme vízpartra menekül a hőség elől, rendre figyelmen kívül hagyva az erős napsugárzás ártalmait és a vízben rejlő veszélyforrásokat. Országosan 200-250 vízbefúlás történik egy év alatt Magyarországon. A jelek szerint ennyi áldozattal kell számolnunk évente, mert az arányok hosszú ideje változatlanok.
Az eredmények mutatják, hogy az amerikai film fáradt és öreg, és már szinte teljes egészében levált a közönségről, az Avatart leszámítva. Bekövetkezett egy nagyon furcsa állapot: a nézők egészen másfajta filmeket néznek a moziban, mint amilyeneket az Oscar-gálán szoktak mutogatni. A moziba zömében a tizenévesek járnak, számukra a többi filmnél fontosabb a Cameron-film. Az Oscarra jelölt filmek egy olyan közönséget szólítanak meg, amelyik már szinte alig létezik. A sikerfilmkészítők bevételben, és nem a szobrocskákban mérik az eredményt.
Külföldi strandokon nem igazán divat a monokini, a fecskenadrágos férfit meg könnyen homoszexuálisnak nézik. Egyszóval könyny? kiszúrni, kik a magyar turisták – mondja egy minap Olaszországban járt honfitársunk. A hazánkban életkortól függetlenül dívó alulöltözöttséghez képest milyen máshol az utcakép, hogyan öltözködnek az emberek – erről faggattunk mostanság külföldön megfordult nőket és férfiakat. 
Magyar idő szerint hétfő hajnalban 82. alkalommal rendezték meg az Amerikai Filmakadémia díjkiosztó ünnepségét, közismertebb nevén az Oscar-díj-gálát. A filmművészeti díj mindenütt óriási elismerést és érdeklődést vált ki, így több mint negyvenmillióan követték a közel négyórás ceremóniát, melyet az angyalok városából közvetítettek. A vérszegény felhozatalba a Bigelow–Cameron-párharc, a háborús reality show kontra virtuálkozmosz-mese hozott egy kis színt.
Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, amikor a férfiak jelentős része a körmét lakkozza, a lábát gyantázza, szoláriumba jár, s kívül-belül elnőiesedik? Bizony léteznek, ők a metroszexuálisok. Természetesen az új férfiideálnak semmi köze a BKV-hoz és a nők többségének vágyálmaihoz, annál inkább egy sajátos testkultusz megjelenéséhez.  Főszerepben a cipők királynője 
A 21. századra sok minden megváltozott a világban. Az emberek szinte mindent kiismertek, megismertek, felfedeztek, átéltek. Gyakorlatilag nincs olyan négyzetcentiméter a földön, amit ne ismernénk. Az ember vakmerőségének semmi nem szabhat határt, ezért úgy döntött unalmában, hogy ha lehet, kitöri a nyakát. Az extrém sport kicsit olyan, mint a horrorfilm: idővel előrehaladva egyre "meredekebb" a jelenség, az ingerküszöb folyamatosan növekszik.
"Egyet fizet, kettőt kap", "Az utolsó napok", "Sale", "Ne hagyja ki", "A bolondnak is megéri" – ezekkel a szlogenekkel próbálják feldobni az áruházak a szezonvégi hangulatot. A leg-többen őrülten vágnak neki a nagy bevásárló "túrának", ugyanis külön edzést igényel a több tonna ruha átturkálása, mert szó szerint ez történik bizonyos leárazást skandáló boltokban. Az már más kérdés, hogy megtalálják-e a megfelelő méret? vagy szín? ruhadarabokat 40, 50 vagy akár 70 százalékkal kurtított árakon.
Úgy tűnik, a divattervezők idén fatálisan mellényúltak, mert a nők tömegesen fütyülnek a trendekre. A kreátorok a nyárra minden eddiginél rövidebb szoknyahosszal botránkoztatták meg a nagyérdeműt, s nem maradt el a szebbik nem reakciója sem: a napokban a londoni nők rohamszerűen vásárolták fel a boltok még meglévő maxiszoknya-készleteit.
Akár "nagy kínaitextil-háború" néven is bevonulhatna a történelemkönyvekbe az elmúlt hetekben Európa-szerte kirobbant súlyos érdekkonfliktus, amely a magyar ruhaipart is érzékenyen érintheti. Míg a csőd szélén lavírozó gyárosok üdvözölték a Brüsszel által júliusban elrendelt behozatali tilalmat, a távol-keleti importra átállt kereskedők most kerültek a csőd szélére, miután már kifizetett, irdatlan mennyiség?
Magyarország egyetlen olyan női futball játékvezetője, aki férfi NB I-es mérkőzésen fújta a sípot. Gaál Gyöngyi mindössze harmincévesen vezette élete legemlékezetesebb nyitómeccsét az angol Manchester City pályáján, ahol élőben közel harmincezren a televízión keresztül pedig milliók kísérhették figyelemmel az angol-finn összecsapás izgalmas másfél óráját.
Az Európai Unió nem könynyen vergődött zöld ágra Kínával. A jelenlegi kompromisszum szerint az EU kikötőiben és vámhatárain veszteglő 75 millió ruházati termék ugyan zöld utat kapott, de 2006-ban és 2007-ben kisebb lesz a beviteli kvóta.  A nyár végére Kína teljes egészében kihasználta éves kereteit, és jelenleg 50 millió pulóver és 17 millió nadrág várja sorsát a kikötőkben. 
Közeledik a KARÁCSONY! Egy átlagos háziasszony ilyenkor szépen kitakarítja a lakást, talán alaposabban a szokásosnál: ablakot tisztít, leszedi az összes függönyt, előkészíti a karácsonyi dekorációkat, megtervezi az ünnepi menüt, és még sorolhatnánk a tornyosuló teendőket. De vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba!
A Los Angeles-i olimpia (1984) óta nem titok, hogy az olimpia nem csupán a világrekordot döntögetők és a rendező ország kiváltsága, hanem bizony a gazdasági megtérülés is lényeges komponense az előkészületi számításoknak. David Cameron szerint az olimpia stratégiai fontosságú országa számára, hiszen az előrejelzések szerint naponta 350 ezer külföldi látogató hozzávetőleg 11 milliárd fontot fog elkölteni a nyári játékok ideje alatt.
Két éve nagy port kavart az elmaradt Liza Minnellikoncert körüli botrány. A neves jegyiroda nagyot próbált hasítani a bevételtortából felhasználva a művésznő nevét, aki „örömmel” konstatálhatta, hogy nálunk is van kabaré. Minnelli végül eljutott Magyarországra: hétfőn este a Budapest Arénában adott koncertet, de a kibérelt létesítmény enyhén szólva is tágasnak bizonyult.
Már az ajtóban vár. Huncut bajusza és mosolygós arca melegséget sugároz. Hellyel kínál, majd leül velem szemben a zöld díványra, pipára gyújt. Az asztal üveglapja alatt a több száz éves főváros térképe, körülötte kedvenc mesehősök fotói. Pom-pom meséi, Süsü, a sárkány, A nagy ho-ho-horgász, Keménykalap és krumpliorr. Csukás István, a nagy mesemondó művei mára már több generáció gyerekkori mítoszait jelentik.
Drogos és részeg diákokkal, prostituáltként dolgozó diáklányokkal kellett volna együttműködnie. Anita, egy budapesti középiskola nyelvtanára kapitulált: öt év után hagyta el a pedagóguspályát. Azt mondja, elege lett, és most azt csinálja kicsiben, amit az iskolája nagyban: nem küzd tovább a gyerekek jövőjéért. Kép: Shutterstock
Ma már nem dívik az a mondás, miszerint a ráncok a „végigdolgozott élet kitüntetései”, amit igazolni látszik az egyre intenzívebb kozmetikai beavatkozások sokasága, amely egyre fiatalabb korosztályokra veti ki a hálóját. Napjaink szélsőséges testkultusza olykor meghökkentő módon tükröződik a művészeti alkotásokban is, amelyek nem alaptalanul feszegetik az emberi személyiség és az azt hordozó test viszonyát: vajon több-e az ember puszta hetven kiló szerves anyagnál, és ha igen, milyen értelemben?

Szabadidő

Félmilliótól hárommillióig terjedhetnek ma egy rendes esküvő költségei – legalábbis az esküvő- és partiszervezők kimutatásai szerint. Az elmúlt hétvége volt az idei nagyszabású esküvői vásárok szezonja, ahol felvonult a házasságkötés teljes háttéripara. A magyarok egyre lankadó házasodási kedve láthatóan remekül eltart egy kiterjedt hazai szolgáltatóipart – ami az árakat nézve nem különösebben meglepő. Kastélyvacsora, lovas hintó, korh?
Szombaton este lezárult A Nagy Könyv olvasásnépszerűsítő játék első fordulója. 100 perc alatt megszületett a TOP 100-as lista, amelyen a legtöbb szavazatot kapott 50 magyar, illetve 50 külföldi regény található. Az első fordulóban majd\' 400 ezren szavaztak. A jelenlegi állás szerint Gárdonyi Géza Egri csillagok cím? regénye a legnépszerűbb. A második helyen Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk, a harmadik helyen pedig J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura cím?
Victoria Beckham, a brit futballsztár, David Beckham felesége (ex-Spice Girls) készülő önéletrajzi könyve kapcsán nemrégiben exkluzív interjút adott a spanyol Chick magazinnak, melyben kifejtette, hogy egész életében nem sikerült még egyetlen könyvet sem elolvasnia. Igaz, 2001-ben talán ő írt egy ötszázhuszonnyolc oldalas bestsellert, Learning to Fly (Repülni tanulni) címmel, melyet természetesen a közeljövőben folytatni kíván. A Sunday Mirror cím?
A divattervezők idén is gondoskodtak arról, hogy ne bágyadtan induljunk neki a télnek: vidám, színes, egészen jól hordható kollekciókat vonultattak fel a szakma legjobbjai.  A ruhadarabok nőiesek, az uniszex nem akar visszajönni.  A fotókat összeállította Molnár Mária Virág
1912 tavaszán jéghegynek ütközött, kettétört, majd két óra leforgása alatt elsüllyedt a kor legnagyobb utasszállító gőzhajója, a Titanic. Mintegy 1500 ember odaveszett, hétszázan megmenekültek. A luxushajó a 20. század egyik szimbólumaként maradt meg a köztudatban: a monstrum ünnepélyes felavatását a korszellemnek megfelelően a modernizációba, a páratlanul gyorsan fejlődő tudományba vetett hit ovációja kísérte.
Véget ért vasárnap a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár. Bár a vásár második napjára tervezett Mohamed-hasonmásverseny engedélyét visszavonta a város vezetése, tekintettel Törökország díszvendégstátuszára és a rendőrség megkönnyebbülésére, a világ legtekintélyesebb könyvvására óriási sikerrel és rekordszámú látogatóval zárta kapuit. Az esemény gazdasági súlya sem csekély: a világ könyvszakmai pénzáramlásának mintegy kétharmada a frankfurti vásárhoz kapcsolódó üzletkötéseknek köszönhető.

Fókusz

„Meggyőződésem, hogy a jó film az, amit a közönség is annak ismer el. Rengeteg magyar filmvígjáték például, amely legalább azt a követelményt teljesíti, hogy a közönséghez szól, sikert tud aratni hazai berkekben, függetlenül attól, hogy szakmailag milyen szintű alkotásról van szó” – mondja Forgács Gábor, a Parabel Stúdió igazgatója.
A tekintélyes amerikai Forbes magazin múlt heti különszámában rangsorolta az idei év száz legbe­folyá­sosabb asszonyát. A lajstromba vett hölgyeket a vagyoni helyzetük, a munkahelyi beosztásuk, illetve a sajtóban való megjelenésük ötvözete alapján mér­legelték. A listavezető Angela Merkel német kancellár immár harmadik alkalommal vitte el a pálmát.

Belföld

Az Alföldön csaknem 200 ezer hektárnyi területet borít víz – még igazán el sem kezdődött a tavaszi olvadás, és máris negatív rekord születik a magyar belvíztörténelemben.  Hajdúhadházi munkások vizet szivattyúznak

Üzlet

A sokat tévéző magyaroknak a focivébé kegyelemdöfést jelenthet mind mentálisan, mind anyagilag. Egyes adatok szerint akár megháromszorozódhat a tévévásárlások aránya az időzített akcióknak is köszönhetően: hazánkban egyre kelendőbbek a többszázezertől akár egymillió forintos árig kínált plazma- vagy LCD tévék. A frizsiderek kereslete is nő, hiszen ládaszámra fogy a sör – akárcsak a rágcsálnivaló és egyéb partikellékek.

Sport

Bár a németek mindenre felkészültek, és a lehető leghatékonyabb készültséget vetették be a garázdálkodók ellen, arra ők sem számítottak, hogy a focistafeleségekkel, barátnőkkel, ismertebb nevükön a vegekkel (WAGs: Wifes And Girlfriends) gyűlik meg a bajuk. A napilapok részegeskedésekről, evészet-ivá-szatról számoltak be Baden-Baden milliomos fürdővárosban. A hölgyek abban versenyeztek, ki költ és ki iszik a legtöbbet. A város korábban csendes bárjai leginkább vadnyugati söntésre hasonlítottak.