Kereső toggle

Seres László cikkei

Háttér

Hamisítatlan amerikai könyv ez, amerikai szemlélettel, remek humorral ("a hajléktalanság pontosan azon a napon szűnt meg Amerikában, amikor Bill Clintont beiktatták elnöknek"), pengeélesen pikírt megjegyzésekkel ("én vagyok a történelem során az els? áruló, akibűl a média nem csinált nemzeti hűst"), szenvedélyes elemzésekkel. Kevés ilyen jelent meg eddig Magyarországon, hiányzik is.

Vélemény

Nehéz és hálátlan feladatra vállalkozik, aki megkísérli megérteni Kertész Ákos írásának leglényegét. Nehéz, mert a fenti cikk némely bekezdésének konkrétan nincsen értelme, és hálátlan azért, mert ha meg is értettük, mit akar nekünk a szerző mondani, akkor sincs benne köszönet. A hála nem kulturális kategória.
2016. június 11-én, szombat éjjel a 30 éves Omar Mir Seddique Mateen bemegy a floridai Orlando egyik ismert melegbárjába, a Pulse-ba, ahol éppen zsúfolt latinpartit tartanak, elővesz egy félautomata és egy kézi lőfegyvert, és halomra lő ötven embert, további félszázat megsebesít.
Barack Obama Fehér Házból történt távozásával véget ért egy hatásos retorikájú, de erősen közepes képességű politikus útja a politikai ötlettelenségbe. Véget ért a megalkuvás külpolitikája, egy nyolc éven át tartó, folyamatos, kishitű visszavonulás a világ konfliktusaiból, Amerika vezető szerepének multilaterális tagadása, a terep átengedése a lényegesen céltudatosabb putyini diplomáciának. És véget ért a Clinton-éra is, a „nekem jár az elnöki szék” mentalitás, a nem szereteten és kölcsönös megbecsülésen, hanem cinkosságon, korrupción és elhallgatáson alapuló házasság politikai intézményesedése.
Alig egy hónappal megérdemelt távozása és éppen egy nappal karácsony/hanuka előtt az Obama-adminisztráció betetőzte elvtelen, közveszélyes külpolitikáját: a hagyományos, évtizedes amerikai elkötelezettséget felrúgva, tartózkodásával lehetővé tette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy még hozzá képest is durva Izrael-ellenes határozatot fogadjon el.
Donald Trump valósága azonban eltér a vele ellenséges média által róla keltett látszattól. A valóság: egy, a választási ígéreteit gyorsan letudni, elveinek működését azonnal bizonyítani akaró új elnök, aki több ügyben is kész elmenni a falig. Aki viszont az alkotmányosság megkerülésével vádolja Trumpot, gondolja újra: Neil Gorsuch személyében független, hatalomkritikus, konzervatív-liberális bírát jelölt a Legfelsőbb Bíróságba.

Belföld

„Az utóbbi hetekben egy kicsit többet rengett a föld Magyarországon a megszokottnál, van ennek valami különleges oka?” (A Hetek kérdése Mónus Péter szeizmológushoz)
Soros, ha rajta múlna, gigantikus összegeket költene a többnyire illiberális, intoleráns és antiszemita közegből érkező menekültek végleges letelepítésére és integrálására, nem pedig a migráció okainak legalább részbeni kezelésére, a menekülttáborokban meghúzódó milliók mielőbbi hazaköltöztetésének előmozdítására.

Hit és értékek

Igen tisztelt John Shattuck professzor, nagy érdeklődéssel olvastam azt a körlevelet, amelyet a minap a Közép-Európai Egyetem (CEU) közösségeinek küldött.