Kereső toggle

Salamon Pál cikkei

Hit és értékek

Vajon igaz-e, hogy valóban rosszkedv?? Úgy látszik, igaz. Ezt leglátványosabban a jókedve bizonyítja. A jókedv, amelyről már a század első harmadában Ortega Y Gasset azt jósolta, hogy mennél nagyobb bajba kerül az emberiség, annál jókedv?bb lesz, és annál többet akar szórakozni. Baljós jókedv és nekikeseredett szórakozási vágy tanúi lehetünk.
"Mire várunk, tolongva mind a fórumon? Hogy végre ma a barbárok betörjenek.  A szenátus mért ily tétlen s tanácstalan?  Miért nem ülnek törvényt a szenátorok?  Mert várják, hogy a barbárok betörjenek."                          Konsztantinosz P. Kavafisz
„Minden ország támasza, talpköve a tiszta erkölcs, mely ha megvész, Róma ledől, s rabigába görbed” (Berzsenyi Dániel)

Háttér

Salamon Pál nagysiker? regénye, a Sorel-ház a 2002. évi Könyvhétre jelenik meg új kiadásban az Ulpius-ház Kiadó gondozásában. Az alábbiakban az író most készülő új regényéből közlünk egy részletet. És végül és végre Ábrahám két fia ott állt atyjuk színe előtt. Pontosabban megilletődve imbolyogtak a hatalmas öregemberrel szemben, akit szelleme nagysága ültében is környezete fölé magasított.
Világszerte ezen a héten ünnepelték a Holokauszt-emléknapot. A hat évtizeddel ezelőtt történtek sok művészt indítottak remekművek megalkotására. Egyikük Salamon Pál Izraelben élő magyar író, akinek háromgenerációs nagyregényéből, a napokban újabb kiadásban megjelent Sorel-házból választottuk az alábbi részletet. Az egykori zsidó templom magas kőkerítésén cégtábla állt: "102. sz.
Részlet Salamon Pál, a Sorel ház világhír? szerzőjének az Ünnepi Könyvhétre A sorsolvasó címmel megjelenő új regényéből. Az Ulpius-ház kiadó gondozásában készülő könyv (amely a Sorel ház folytatása) első fejezetével először lapunk olvasói ismerkedhetnek meg.
Hamarosan új regénnyel jelentkezik a Sorel-ház és más sikeres regények szerzője, Salamon Pál. Az Ábrahám fiai című, a régmúltban és a jelenben játszódó könyv Ábrahám két fiának, Izsáknak és Ismaelnek a találkozásával kezdődik. A nyomtatásban most először megjelenő regényrészlet folytatását jövő heti számunkban közöljük.
Hamarosan új regénnyel jelentkezik a Sorel-ház és más sikeres regények szerzője, Salamon Pál. Az Ábrahám fiai című, a régmúltban és a jelenben játszódó könyv Ábrahám két fiának, Izsáknak és Ismaelnek a találkozásával kezdődik.  Izsák korántsem ilyen lagymatag elismerésre várt. Inkább ilyesmire: "Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen ügyes fickó vagy… még kiderül, hogy jobb vadász lennél, mint én…" Ez a csalódás azonban semmiség volt ahhoz képest, ami ezután következett.
November végén jelenik meg a Sorel-ház, A menyegző és más regényeivel nemzetközi hírnevet szerzett Salamon Pál új kötete, amely egy észak-afrikai lány, Zariffa Fortuna Saada naplója alapján készült. A kiadó és a szerző jóvoltából a Hetek olvasói már a megjelenés előtt fellapozhatnak egy részletet a könyv első fejezetéből.
„Elbánt velem a természet, elvégezém, hogy gazember leszek.” Csaknem fél évezrede így mutatkozik be Shakespeare Gloster hercege a világ színházi közönségének. A púpos-nyomorék Gloster baljós fogadalmát beteljesítve válik III. Richárddá. Szánalmasan ugrálva jut el és kapaszkodik fel Anglia trónjára. A trónhoz vezető rögös úton szemrebbenés nélkül, torz élvezettel küldi a másvilágra vélt és valódi ellenfeleit, nem kíméli az áhított hatalmát veszélyeztető királyi gyermekeket. Éppen úgy, ahogy híveit sem.

Vélemény

Jack Straw angol külügyminiszter a Hamasz nev? terrorszervezet vezérének kivégzése után a televízió kamerái elé állva nyilatkozott: "Izraelnek joga van az önvédelemre, de nincs joga törvénytelen gyilkosságokra." A napokban ugyanezekkel a szavakkal bélyegezte meg Jaszin sejk utódjának meggyilkolását is.