Kereső toggle

Salamon Pál cikkei

Háttér

Világszerte ezen a héten ünnepelték a Holokauszt-emléknapot. A hat évtizeddel ezelőtt történtek sok művészt indítottak remekművek megalkotására. Egyikük Salamon Pál Izraelben élő magyar író, akinek háromgenerációs nagyregényéből, a napokban újabb kiadásban megjelent Sorel-házból választottuk az alábbi részletet. Az egykori zsidó templom magas kőkerítésén cégtábla állt: "102. sz.
Részlet Salamon Pál, a Sorel ház világhír? szerzőjének az Ünnepi Könyvhétre A sorsolvasó címmel megjelenő új regényéből. Az Ulpius-ház kiadó gondozásában készülő könyv (amely a Sorel ház folytatása) első fejezetével először lapunk olvasói ismerkedhetnek meg.
Hamarosan új regénnyel jelentkezik a Sorel-ház és más sikeres regények szerzője, Salamon Pál. Az Ábrahám fiai című, a régmúltban és a jelenben játszódó könyv Ábrahám két fiának, Izsáknak és Ismaelnek a találkozásával kezdődik. A nyomtatásban most először megjelenő regényrészlet folytatását jövő heti számunkban közöljük.
Hamarosan új regénnyel jelentkezik a Sorel-ház és más sikeres regények szerzője, Salamon Pál. Az Ábrahám fiai című, a régmúltban és a jelenben játszódó könyv Ábrahám két fiának, Izsáknak és Ismaelnek a találkozásával kezdődik.  Izsák korántsem ilyen lagymatag elismerésre várt. Inkább ilyesmire: "Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen ügyes fickó vagy… még kiderül, hogy jobb vadász lennél, mint én…" Ez a csalódás azonban semmiség volt ahhoz képest, ami ezután következett.
November végén jelenik meg a Sorel-ház, A menyegző és más regényeivel nemzetközi hírnevet szerzett Salamon Pál új kötete, amely egy észak-afrikai lány, Zariffa Fortuna Saada naplója alapján készült. A kiadó és a szerző jóvoltából a Hetek olvasói már a megjelenés előtt fellapozhatnak egy részletet a könyv első fejezetéből.
„Elbánt velem a természet, elvégezém, hogy gazember leszek.” Csaknem fél évezrede így mutatkozik be Shakespeare Gloster hercege a világ színházi közönségének. A púpos-nyomorék Gloster baljós fogadalmát beteljesítve válik III. Richárddá. Szánalmasan ugrálva jut el és kapaszkodik fel Anglia trónjára. A trónhoz vezető rögös úton szemrebbenés nélkül, torz élvezettel küldi a másvilágra vélt és valódi ellenfeleit, nem kíméli az áhított hatalmát veszélyeztető királyi gyermekeket. Éppen úgy, ahogy híveit sem.
Salamon Pál nagysiker? regénye, a Sorel-ház a 2002. évi Könyvhétre jelenik meg új kiadásban az Ulpius-ház Kiadó gondozásában. Az alábbiakban az író most készülő új regényéből közlünk egy részletet. És végül és végre Ábrahám két fia ott állt atyjuk színe előtt. Pontosabban megilletődve imbolyogtak a hatalmas öregemberrel szemben, akit szelleme nagysága ültében is környezete fölé magasított.

Hit és értékek

"Mire várunk, tolongva mind a fórumon? Hogy végre ma a barbárok betörjenek.  A szenátus mért ily tétlen s tanácstalan?  Miért nem ülnek törvényt a szenátorok?  Mert várják, hogy a barbárok betörjenek."                          Konsztantinosz P. Kavafisz
„Minden ország támasza, talpköve a tiszta erkölcs, mely ha megvész, Róma ledől, s rabigába görbed” (Berzsenyi Dániel)
Vajon igaz-e, hogy valóban rosszkedv?? Úgy látszik, igaz. Ezt leglátványosabban a jókedve bizonyítja. A jókedv, amelyről már a század első harmadában Ortega Y Gasset azt jósolta, hogy mennél nagyobb bajba kerül az emberiség, annál jókedv?bb lesz, és annál többet akar szórakozni. Baljós jókedv és nekikeseredett szórakozási vágy tanúi lehetünk.

Vélemény

Jack Straw angol külügyminiszter a Hamasz nev? terrorszervezet vezérének kivégzése után a televízió kamerái elé állva nyilatkozott: "Izraelnek joga van az önvédelemre, de nincs joga törvénytelen gyilkosságokra." A napokban ugyanezekkel a szavakkal bélyegezte meg Jaszin sejk utódjának meggyilkolását is.