Kereső toggle

Borbás Katalin cikkei

Életmód

A külföldi turisták számára a Marche név majdhogynem ismeretlenül cseng. Mivel az ország középső, keleti tengerparti sávjában helyezkedik el, kiesik az Olaszországba látogató turisták útvonalából. Nincsenek világhírű képzőművészeti alkotásai vagy városai, aki viszont idetéved, nem fog csalódni: ez a régió ugyanolyan értékes, mint a többi népszerű vidék, csak másképp. Marche meg tudta őrizni hamisítatlan olasz jellegét azáltal, hogy nem vált turistagyárrá.
Habár még kevésbé ismert Magyarországon, ez nem von le semmit értékéből. Az Oroszországból származó, speciális mozgásformát minden nő számára ajánlják, akik egy nehéz nap után szeretnének kicsit kikapcsolni, lazítani, ugyanakkor a testüket is formába akarják hozni. Az már csak hab a tortán, hogy mindezt kecses, balettos mozdulatok keretében tehetik meg.
Idén ünnepli ötvenedik „születésnapját” a Nutella. Az olaszok most sem hazudtolták meg magukat: nagy csinnadrattával járó ünnepségsorozatot rendeztek kedvenc mogyorókrémjük „tiszteletére”.
Az ünnepek közeledtével néha jólesik az embernek egy kis kikapcsolódás a mindennapi teendőhegyek közepette, a karácsonyi vásárok pedig remek lehetőségekkel kecsegtetnek, ha ünnepi hangulatra és némi gondolatelterelésre vágyunk. Év végi számunkban a 23. éve megrendezésre kerülő schönbrunni karácsonyi vásárt mutatjuk be kedves olvasóinknak.
„A nagy impérium”, „az örök város” – ilyen és ehhez hasonló grandiózus kifejezések juthatnak eszünkbe, ha Rómára gondolunk. A birodalmi centrum szerepét jelenleg ugyan nem tölti be, még mindig megkerülhetetlen. Nos, mi is jónak láttuk felfedezni, vagy legalábbis egy kicsit beleszimatolni a különleges itáliai város levegőjébe.

Arcok

Milyenek az Ön gyerekkori emlékei, benyomásai az apjáról? Hogyan befolyásolta a véleményét, amikor kiderült, hogy ezrek éle­tét mentette meg?
Két világhírű zenefenomén életét és családját kockáztatva szállt szembe Európa agresszív fasizálódásával. Toscaninivel Mussolini és Hitler sem tudott mit kezdeni, pedig utóbbi még levelet is írt a maestro számára.
Eltérő szakmai területek szerencsés találkozása, több milliós nézettség. Mi vajon egy termék sikerének titka? Mit képviselnek a magyarok a nemzetközi cukrászpalettán? Az aprólékos gondossággal kipingált mézeskalácsok megalkotójával, Czinkné Poór Judittal beszélgettünk.
Tudta a Kedves Olvasó, hogy a világ egyik első szinkrontolmácsa is magyar volt? Az először kémiából és fizikából doktoráló Lomb Kató későbbi pályafutása során összesen 16 nyelvet sajátított el, noha fiatalkorában tanárai rásütötték a bélyeget: nincs tehetsége az idegen nyelvekhez…
„Biztosan tudom, hogy előfordulnak csodák, de csak azokkal, akik nem adják fel a reményt. Mi a remény? Az álom kezdete. A cél hangja. Beszél hozzánk, és biztosít minket arról, hogy bármi is történjen veled, te vagy az, aki meghatározza, mi zajlik a bensőd­ben.

Külföld

2001 és 2011 között globális viszonylatban történelmi visszaesést mutatott a szegénységi ráta, a közepes jövedelemmel rendelkezők száma pedig majdnem a duplájára nőtt a tíz év során.

Interjú

Miért nincs Kínában „Orbán-Simicska” jellegű háború? Mi a különbség a magyar és a kínai milliárdosok között? Mi köze a konfucianizmusnak a kommunista keretek között is virágzó vállalkozókedvhez? Kína valóban beéri Amerikát a gazdasági versenyfutásban? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgettünk a 78 éves Szelényi Iván szociológus professzorral, akinek Harmadik út?
Hogyan befolyásolta Magyarország történetét a 18-19. században a liberalizmussal egyszerre megszületett nacionalizmus? Hogyan befolyásolták a magyar nemzetfelfogást a 20. század traumái? Van-e különbség a vidéken élő és a fővárosi lakosság nemzeti identitása között? Milyen stratégiák léteztek a holokauszt borzalmait túlélő magyar zsidók számára a háború után? Örkény Antal szociológussal beszélgettünk.

Háttér

Frederick Douglass az egyik legismertebb afroamerikai aktivista az USA történelmében. Népszerű író, lapszerkesztő, politikus, a női emancipáció lelkes támogatója, sikeres szónok, és nem mellesleg az elnök barátja volt karrierje csúcsán. A hírnévhez vezető út azonban hosszúnak bizonyult.