Kereső toggle

Mandarinszüret Opuzenben

Ősszel is festői a Neretva-völgy

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Dél-Dalmáciában a hegycsúcsokkal övezett szépséges Neretva-völgyben ősszel korántsem áll meg az élet. Ilyenkor kelnek igazán életre a domboldalak: javában zajlik az illatos citrusfélék szürete.

Mandarinföld közelebb van, mint gondolnánk. Bár sokszor követhetetlen a sok határváltás: hol kilépünk az egyik országból, hol pedig be egy másikba, vagy épp fordítva. Mindenesetre Horvátországon, majd Bosznia-Hercegovinán át végig a Neretva-kanyonon keresztül haladunk, melynek szépsége leírhatatlan: lagúnák, ragyogó smaragdszínű víztükör, sziklafalakkal szegélyezett partvonal, lenyűgöző természet – mesebeli az egész. A biztonság és az utak minősége teljesen rendben van, habár utóbbiak több helyütt elég keskenyek és kanyargósak.

Útközben a legnagyobb örömünkre a kötelező 1-2 órás pihenőket Jajcánál és Mostarnál tartottuk – mintha utunk e szakaszán egyenesen Csontváry nyomában járnánk… Jajca tojás alakú hegyen terül el, erre utal a város neve is („jajca”: tojás). Központjában a vár áll, magyar vonatkozását a bejáratnál tábla hirdeti: Mátyás király foglalta vissza a törököktől, majd megalapította a jajcai bánságot, amely elestéig hazánk része volt. Sétánk során megcsodáljuk, ahogy az őszi természet színei keretbe foglalják a lezúduló világhírű vízesést a Pliva-tó és az Orbász folyó találkozásánál.

Bár a festői Mostarban most is sok a turista, az Öreg híd és környezete megunhatatlan látvány – főleg a Neretva folyón álló hidak egyikéről szemlélve.

A csodálatos mandarin

A tengerparthoz közeledve már egyre nagyobb ültetvényeket látunk: gránátalma-, citrom-, narancs-, és mandarinföldek váltják egymást. A termékeny mezők vidékének lakói hagyományosan a mezőgazdaságból élnek, sőt egyre növekszik a megművelhető terület. Idegenvezetőnk szerint a turizmus már kezdi felfedezni magának a vidéket, de még jórészt kelet-európaiak és közel-keletiek érkeznek ide; a nyugati turistahad eddig elkerülte az országot. 

Opuzen a Neretva folyó torkolatánál fekszik, Metković és Ploče között. A mandarinültetvényen a házigazdák köszöntenek, a helyi tradicionális rakija welcome drinkkel. Ezután szárított füge és egyéb magvak kóstolásával veszi kezdetét a szüret, miközben megtudjuk: a vidéken körülbelül 1,5 millió mandarinfa van, melyek évente nagyjából 60-80 ezer tonna édes, magnélküli gyümölcsöt teremnek. Hallunk még a különböző mandarinfajtákról, a citrusfélék történetéről, de termesztésük módjáról is kapunk felvilágosítást.

Évről évre egyre több olyan turista keresi fel a mandarinföldeket, akik aktív pihenésre vágynak. Egyébként a helyi gazdák fejéből pattant ki az elképzelés, hogy az itt üdülő turistákat meginvitálják egy mandarinszüretre. A jó pár éve zajló program remek ötletnek bizonyult: mára a mandarinszüret valóságos turisztikai attrakcióvá nőtte ki magát. Mint mondják, Magyarországról is egyre többen érkeznek; utazási irodákon keresztül lehet részt venni a 2-4 napos programokon.

Ezután röviden elmagyarázzák a szüretelés helyes technikáját, majd metszőollót kapunk, és magunk is szedhetjük a mandarint a zsákokba. Közben meg is kóstoljuk a lédús, friss gyümölcsöt, melynek teljesen más zamata van, mint a hazai boltokban kaphatónak. Vidám hangulat közepette zsákjaink megtelnek, amelyekből fejenként 3 kilogrammot haza is vihetünk. Természetesen ennél több is szedhető, a különbözet a helyszínen fizetendő.

Fotószafari

Feltöltődve jókedvvel, napsütéssel és persze jó adag C-vitaminnal a következő programunk a csodálatos Neretva folyón egy igazi fotószafari, számos természeti látnivalóval. Autóbusszal Zažabljébe megyünk, ahol a kishajókra várva szinte egyszerre kiáltunk fel: „Micsoda kertek!” Ugyanis a nálunk termett zöldségeknek körülbelül 2-3-szorosára nőnek itt a termények mindenestől: szárastól, levelestől, termésestől.

A kis ladikokkal felhajózunk a folyó mellékágain, szűk csatornáin, ahol fokozatosan a Neretva élővilága bukkan elő: sások, vízililiomok és a változatos madárvilág kínálja a fotótémát. Kiderül, hogy a hely vonzza az ökoturistákat is; ezen belül is a madarászok mekkája a környék, hiszen nem messze található a Hutovo Blato Nemzeti Park, ami Európa egyik legnagyobb madárvédelmi területe. 

Nem mellesleg a helyszín pont annak a négy fő tranzitútvonalnak az egyikén helyezkedik el, amelyen a vándormadarak Észak- és Közép-Európából útra kelnek ilyenkor ősszel Afrika és Ázsia felé. Ez a gazdag elővilágú mocsárvidék tökéletes pihenőhelyet nyújt számukra. A vándormadarakon kívül a helyi állatvilág is változatos: mintegy 150 különböző halfajt találunk itt, melyek közül 9 őshonos, valamint 300 különböző madárfajt figyelhetünk meg a nádas, lápos vidéken.

Dalmát vigasságok

A romantikus csónakázás a deltában egészen a házigazda birtokáig tart. Itt élőzenés, autentikus, bőséges ebéddel várnak: parázson sült lepénykenyér, rizottó, polenta, halpörkölt, sülthal-tál, vegyes húsos tál körettel, bor, kávé kerül felszolgálásra. Apropó bor: vendéglátónk elmondása szerint a borok szerelmesei is megtalálják a számításaikat errefelé, hiszen a Neretva-völgy egyedi mikroklímája és ásványi anyagokban gazdag földje különleges ízű borhoz ad alapanyagot – mindezt mi is meg tudjuk azóta erősíteni. Közben előkerül a tangóharmonika és a gitár: fülbemászó dalmát dallamokra hallatjuk énekhangunkat, de a bevállalósabbak bemutatják tánctudásukat is.

A felejthetetlen ízeket helyi termékek vásárlásával tesszük még emlékezetesebbé. Olyan kuriózumokat kóstolunk és vásárolunk, mint például: gránátalmaméz, olívás füge, mandarinlikőr, citrusos lekvárok, fügepálinka, különleges szörpök, de voltak, akik citromfacsemetéket is begyűjtöttek.

Egy biztos: a Neretva-völgy különleges, sokszínű és izgalmas hely, rendkívül kedves, barátságos, vendégszerető emberekkel, akik reménnyel és élettel teltek.

Olvasson tovább: