Kereső toggle

Vágjunk bele a magyar dzsungelbe!

A Burok-völgyben jártunk

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Bakony keleti oldalán található egy nagyon vadregényes szurdok, a Burok-völgy. Nem tartozik a közismert túracélpontok közé, de ha valami igazán izgalmas helyre vágyunk, bátran vágjunk bele a „magyar őserdő”-be.

Bakonykútiból indul a Burok-völgy felé vezető túraútvonal. A falu után még kicsit kietlen a táj, sűrű galagonyabokrok szegélyezik az utat. Érdemes pár bogyót afféle szíverősítőként elfogyasztani. Íze semleges, de gyógyhatása annál erőteljesebb. Több ponton is támogatja a szív erejét, egy igazi multivitamin, kifejezetten a szívre kifejlesztve. De ha valakinek nagyobb tervei vannak, bőségesen szüretelheti a galagonyát errefelé.

A völgybe leereszkedve kezd körvonalazódni, hogy mit is rejt az őszi magyar őserdő. A völgy maga 10 kilométer hosszú, két oldalról sziklafalak szegélyezik. Eltévedni aligha lehet benne, mert csak egyenesen vezet az út. A piros túrajelzés sokszor eltűnik, de gyorsan meg lehet találni újra.

A bedőlt fákat nem viszik el – ahogy esik, úgy puffan alapon, mohásan, háborítatlanul állják keresztbe az utat. Átbújhatunk alattuk vagy át is mászhatunk rajtuk, ami gyerekeknek nagyon élvezetessé teszi az utat, de jobb, ha mindenki azzal a tudattal vág bele ebbe a túrába, hogy aligha lehet végigcsinálni egyenes derékkal, emelt fővel sétálgatva.

Az aljnövényzetet sem lehet szó nélkül hagyni, igaz, őszre már eltűnik az internetes leírásokban szereplő, néhol derékig érő gyepszint. Csalános viszont van bőven, így zárt ruházatra, bakancsra szükség van – kivéve, ha valakinek kifejezetten reumaterápiára van szüksége.

Egy rövid szakaszon meglehetősen nagy kiterjedésű dagonyáson vezet az út, ami csak fokozza az őserdő-fílinget. A sziklafalakban különböző méretű barlangok vannak, de látogatásuk veszélyes. Mivel nincs térerő, baleset esetén nem tudunk gyors segítséget hívni. A völgynek zártságából adódóan gazdag növényvilága és állatvilága alakult ki. Tavasszal is érdemes odalátogatni, már csak a medvehagyma miatt is, de sok ritka virágot is találunk benne.

A Burok-völgy remélhetőleg még sokáig megőrzi háborítatlanságát, és a Bakony természetes kalandparkja marad.

Olvasson tovább: