Kereső toggle

Kapszulahotelek terjedése

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bár nem feltétlenül a kényelemről és a luxusról híresek, mégis sok turista számára praktikus megoldás az olcsó kapszulahotel. Az első ilyen költséghatékony „hálódoboz” még a 70-es évek végén nyílt meg Japánban, azóta több kontinensen hódít.

Világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik a „kis szobaméret kis szállásdíj” elven működő kapszulahotelek iránt. Sokan vallják, hogy tökéletesen megfelel a drága hotelszoba helyett egy kényelmes, biztonságos és viszonylag csendes fekhely. Aki egész nap várost néz, annak úgysincs más vágya, mint kinyújtani a lábait…

Az első parányi hotel 1979-ben nyílt Osakában, hogy az utolsó vonatot lekéső, vagy hajnalban már munkába álló dolgozóknak legyen hol álomra hajtaniuk a fejüket. Maga a kapszulahotel szabályosan egymásra helyezett kapszulák tömege és a közös helyiségek. Egy kapszula alapterülete körülbelül két négyzetméter, amiben fekve vagy ülve viszonylag kényelmesen elfér a szállóvendég, de felállni már nemigen tud. A berendezést többnyire egy mini tévékészülék, egy kisebb tárolóhely és tiszta ágynemű alkotja. A szállóvendégek a folyosón közös zuhanyzóban tisztálkodnak, a legtöbb intézményben található egy közösségi helyiség. Időközben a miniatűr szálláshelyeket felújították és kicsit komfortosabbá tették: már vannak emeletes ágy nélküli, igényesebb verziók is. A fülke rendelkezik tápkábellel, USB-vel, ingyenes WiFi-vel, hangulatvilágítással, a felső kategóriás kapszulahotelekben pedig már wellnessrészleg is van. 

A fülke rendelkezik tápkábellel, USB-vel, ingyenes WiFi-vel, hangulatvilágítással.

A kapszulahotelek európai, valamint amerikai megfelelői egy kicsit tágasabb szobákat kínálnak, mint a japán kapszulák. A New York szívében található Jane Hotelben például a vendégek akár fel-alá is sétálgathatnak 2,5 méter széles szobáikban.

A vékonyabb pénztárcájú utazók egyik kedvenc szállásformáját a turisták mellett üzletemberek, ingázók és fiatalok is szívesen igénybe veszik. Ahogy azt a The Telegraph is nemrégiben hírül adta: megnyílt Anglia első kapszulaszállodája, méghozzá kiváló helyen, közvetlenül a Tower Bridge és a London Eye közelében. A kapszulaszálloda árai kicsit magasabbak ugyan az olcsó, régi épületekben található hostelekhez képest, ám a tarifák az online foglalások esetében óránként változnak. Az újonnan épített kapszulákban egy éjszaka hozzávetőleg 6500 forintba kerül, míg főszezonban megközelíti a 10000 forintot.

Így az egyszemélyes kapszulában igazán magunkra maradhatunk, és kipihenhetjük az utazás fáradalmait, persze csak akkor, ha nincs klausztrofóbiánk…

Olvasson tovább: