Kereső toggle

Csak óvatosan!

Önvédelem netezőknek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyre több időt töltenek a felhasználók internetezéssel, és ezzel együtt nő a kibertérben elkövetett bűncselekmények száma is. Némi körültekintéssel és tájékozódással azonban sok bosszúság elkerülhető.

 

Ha egy internetre felcsatlakozó eszköz nem rendelkezik kellő védelemmel, rövid időn belül használhatatlanná válhat, akár vírusok fertőzése miatt is. Ebből egy átlagos felhasználó annyit vesz észre, hogy az eszköz működése megváltozik, rendszerösszeomlásokat, lassulásokat, lefagyásokat tapasztal, rosszabb esetben adatvesztéssel járhat a felkészületlenség. Emiatt kiemelten fontos egy körültekintően megválasztott vírusirtó használata a biztonságos internetezéshez.

Ezek a programok többféle módszerrel teremthetik meg a vírusmentes állapotot. Megvizsgálják az eszköz fájljait, hogy található-e vírusos rész a gépünkön, illetve folyamatos, valós idejű megfigyelést is tudnak végezni, azaz ellenőrzik az összes kimenő, bejövő (pl. letöltött) adatot, és folyamatosan elemzik azokat, szükség esetén pedig a káros fájlokat elkülönítik, blokkolják.

Mivel a víruskereső programok csak azokat a káros fájlokat tudják beazonosítani, melyekre már beprogramozták őket a szoftver fejlesztői, nem mindegy, hogy melyiket választjuk. Előfordulhat ugyanis, hogy az egyik vírusirtó felismeri, hogy káros fájl található a gépen, míg a másik nem.

A tűzfal aktiválása, és a paramétereknek a felhasználó szokásaihoz történő beállítása fokozza a számítógép biztonságát. A tűzfal blokkolja a nem biztonságos beérkező hálózati kapcsolatokat, így biztosítja a védelmet a gép és annak programjai számára. Azonban nem elég bekapcsolva tartani a tűzfalat, mert a gyári beállítások nem feltétlenül a legideálisabbak mindenki számára, így az egyéni felhasználási szokásoknak (pl. otthoni vagy nyilvános wifi használata) megfelelően szükséges a finomhangolás.

A számítógép sebezhetőségét csökkenti, ha a telepített szoftverek verzióját mindig naprakészen tartjuk, akár az automatikus frissítés beállításával. Kiemelten fontos a böngészők (pl. Internet Explorer, Google Chrome) frissítésére ügyelni, mert ezek is komoly biztonsági réseket rejthetnek, melyeket hekkerek vagy vírusok kihasználhatnak. A nem használt szoftvereket jó eltávolítani, a használatban levő programokhoz a gyártó által kibocsátott javítócsomagokat (patcheket) célszerű a lehető leghamarabb futtatni a számítógépen, csökkentve ezáltal az eszköz biztonsági réseit. Bár a telepítések, frissítések futtatása átmeneti kényelmetlenséggel járhat, hosszú távon megéri időt szánni erre.

Emellett érdemes mindig elővigyázatosnak lenni a programok letöltésével és futtatásával, hiszen számos felhasználó követte már el azt a hibát, hogy nem megbízható forrásból származó szoftvert töltött le az internetről, ami utólag nem kevés bosszúságot okozott (lassulás, lefagyás stb.). Ilyen esetben a számítógépre könnyedén kerülhetnek fel vírusok. Emiatt megbízható weboldalakról célszerű letölteni a programtelepítő fájljait. Pl. a Firefox böngészőt a Mozilla weboldaláról ajánlott letölteni, azaz mindig a gyártó hivatalos oldalát tanácsos használni, így elkerülhető, hogy a programtelepítésével megfertőződjön a gépünk. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: