hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra szól a magyar nóta
A megosztó, mégis mindent túlélő műfaj

2017. 10. 27.
Jó ebédhez szól a nóta, kerti lugas, tyúkhúsleves, pörkölt. Megannyi kelléke a szocialista vasárnapoknak, a „boldog” kádári időszaknak, amelyért annyi nosztalgikus szív kiált még ma is. Ez a rengeteg ellentmondást, vitát, indulatot kiváltó műfaj sokaknak savanyú, de mégis magyar, olyannyira, hogy csak a Kárpát-medencében terjedt el, mert itt sírva vigad ma is mindenki, a köznéptől a miniszterelnökig. A nótaszó nyomába eredtünk, mert ha temetik is, újraéled, ha leírják is, újra divat lesz belőle. De vajon miért?

„Jó estét kívánok, megjöttek a fehérvári huszárok” – énekelte egy ízben Orbán Viktor miniszterelnök illusztris társaságban egy etyeki pincében, egy igazi cigányprímás által szolgáltatott hegedűszó kíséretében. A magyar nóta éppen olyan, mint a fehérvári huszárok: van, akit legyőznek, és a hideg rázza, ha hallja, és van, akit meggyőznek, olyannyira, hogy egy életre a műfaj lelkes kedvelője lesz.

„Az egykori dzsentri körökben divattá vált cigányzene a XIX. század végén és a XX. század elején futott be igazán, amikor szinte mindenki énekelte, dúdolta az egyszerű szövegű, önfeledten vidám vagy mélabús dalokat, amelyek nagyon közel álltak a magyarság lelki világához. A gulyáskommunizmus idején is fontos szerepet kapott ez a műfaj, hiszen cirkusz kellett a népnek. Az aranykor a hetvenes évekre tehető, amikor a magyar (és a szerb) rádió kívánságműsorából korlát nélkül folyt a nóta” – mondta lapunknak Horváth Sándor cigányzenész, lelkes magyarnóta-rajongó. Sándor maga is igen jól keresett az újra divattá lett magyar nótával: a hatvanas évek vége a konszolidáció időszaka volt, egyre több nyugati turista érkezett hozzánk, és a fővárosi, balatoni, hortobágyi tömegturizmus elmaradhatatlan kísérője volt a cigányzenekar és a nótaszó. Nem mindenki léphetett a nagyközönség elé: csak az kapott működési engedélyt, akinek úgynevezett ORI-vizsgája volt. Az addig tiltott és ideológia szempontokból üldözendő nóta bekerült a hétköznapokba és a rádióba, majd a televízióban is előkelő helyet kapott a műsorstruktúrában.

Mindeközben arra azért ügyelni kellett, nehogy a nótákban valami visszaköszönjön a letűnt világból, vagy rendszer­ellenességet halljon ki belőle valamelyik pártember. Szabó Zoltán zenetanár, aki maga is számos esetben játszott még nagyon komoly pártemberek előtt, a Heteknek felidézte: komoly „fejtágításon” estek át a zenészek, hogy melyik nóta elfogadható és melyik nem. Még ha a kissé kapatos pártfunkcionárius elvtárs kérte is, istenes, templomos, revizionista darabot a világért sem lehetett játszani, azt kellett mondani, ezt a dalt nem ismeri a banda.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!