Kereső toggle

Új magyar csúcs

Díjat nyert a felújított galyatetői kilátó

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Mátrába mindig van jó ok, hogy miért utazzon az ember. A régi galyatetői kilátót felújították, megmagasították, a bivakolást kedvelőknek „szobákat” alakítottak ki benne, és minden oldalról színes körablakokat kapott. A tervezés olyan jól sikerült, hogy nemzetközi hírnevet hozott. A Péter-hegyesén álló kilátó – maga mögött hagyva egy kínai teaházat – megnyerte az egyik legjelentősebb amerikai online építészeti magazin, az Architizer A+ Awards közönségdíját a Felújítás kategóriában.

Budapestről 1-1,5 óra utazás után jutunk a Mátra lábához. Ha öreg nénével és őzikéjével nem is találkozunk, a házak előtt igazán hívogatóak a kicsi asztalokon elhelyezett megvásárolható termékek. Főként helyi mézek, de kérésre előkerül a tojás, meg a kertből is, ami van. Sőt, a tyúkól megtekintésére is kapunk meghívást, a gyerekek nagy örömére. Érdemes hát a galya-tetői kirándulást a heti nagybevásárlással is egybekötni a Mátra lábánál lévő falvakban.

Innen már egy szerpentines úton gyorsan elérjük a Mátra második legmagasabb csúcsát.

A jellegzetes andezitkőből épült házak között könnyen lehet parkolót találni. Rövid gyaloglás után jutunk a kilátóhoz. Tömeg nincs, a kilátó alatt található beléptetőt jobb időkre tartogathatják (ha működik, akkor 200 Ft a belépési díj). A magasba 162 lépcsős külső, biztonságos fémszerkezeten lehet felgyalogolni. A lépcsőszámmal egyenes arányban emelkedik a pulzusszámunk is: a századik lépcső felett már biztosan zsírégető tartományban vagyunk. Közben pihenésképpen a színes körablakokon bekukkanthatunk a bivakolókhoz. A farácson kiterített hálózsákokban biztosan izgalmas lehet eltölteni egy éjszakát. Áram van a „szobákban”, telefont lehet tölteni, de mosdóért el kell gyalogolni a turistacentrumba. Ez adhatja talán az igazi extremitást a történetnek.

A kilátó tetején igazán szép látvány fogad bennünket. Mintha egy pillanatra Magyarország tetején lennénk. Előttünk a Mátraalja falvai, távolban pedig havas hegyek is látszanak, valószínűleg az már Szlovákia. Ha megfordulunk, akkor az Alföldet látjuk a maga végtelenségével. Minden bizonnyal érdemes volt megtoldani az eredeti kilátót: a látvány csodálatos, 360 fokos panoráma tárul elénk 1000 méteres magasságban. Ha délután érkezünk, akkor még a naplementében is gyönyörködhetünk. A tetőteraszon lévő padokon meg is pihenhetünk. Éjszaka a kilátó új arcát mutatja világító körablakaival, amelyek a trikolor színeit használják. Kétségtelen, hogy az építmény egy új magyar csúcs, amire büszkék lehetünk.

Olvasson tovább: