Kereső toggle

Ahol nem elég a dínós fasírt

Interjú a KidsOasis alapítójával, Gyetvanié Zováth Anikóval

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Négy gyermekkel és szállodaipari múlttal mi sem természetesebb, mint hogy egy édesanya minőségbiztosítási védjegyrendszert dolgozzon ki, hogy segítse a családosokat a szálláskeresésben, a szállásokat pedig a minél színvonalasabb szolgáltatások kialakításában. Gyetvainé Zováth Anikó, a KidsOasis alapítója mondta el lapunknak, mitől lesz gyermekbarát egy szálláshely.

Négygyermekes anyaként mit gondol, mitől lesz jó egy családi üdülés?

– A gyermekeink 14, 12, 6 és 4 évesek. A korkülönbségek eltérő igényeket is jelentenek a nyaralás során is. Míg a kicsik korán kelnek és zajonganak, a nagyok az éjszakába nyúló program után reggel sokáig aludnának. Ezért mindig olyan helyre megyünk, ahol többszobás apartmant kaphatunk. A nagyokkal már hosszabb túrákat lehet tenni, kulturális programok, múzeumlátogatások is a kikapcsolódás részei, addig a kicsik hamar elfáradnak, nyűg nekik egy idő után. A kulcs mindenki boldogságához egy olyan program összeállítása, amely pihenési, mozgási és kulturális lehetőségeket nyújt mindannyiunk számára. Általában egy mozgalmasabb napot lustálkodós követ.

Honnan jött az ötlet, hogy felmérjék és kategorizálják a szállásokat?

– Éppen a saját tapasztalataink vezettek erre. Amikor a családunkra szabott helyet próbáltunk keresni az interneten, sok csalódást ért bennünket, hiszen a sablon hotelleírások, rossz keresési lehetőségek mellett hátrányként éltük meg azt is, hogy a nagycsaládos igények kiszolgálására nem igazán rendezkedett be a piac. Sokszor azt sem tudtuk megállapítani, hogy az adott szálláshely szobatípusai közül melyik felel meg nekünk, és hogy mit kell magunkkal vinni és mi az, amit biztosít a szálloda. Piackutatásunk során a többi kisgyermekes család is hasonló tapasztalatokról számolt be.

Mitől gyerekbarát egy szállás?

– Nagyon fontos a családbarát szálláshelyeknél a rugalmasság. A gyerekekkel mindig történhet valami, ezért egy foglalást lehet, hogy módosítani kell a megérkezéskor, vagy felmerülhet valamilyen extra igény, amit rögtön meg kell oldani. A személyzet barátságos hozzáállása szintén meghatározó szempont. A gyerekbarát szálláshelyeken nem jelent gondot a gyerekzsivaj, a rohangálás, a fröcskölés a medencében, és nem tesznek megjegyzéseket, ha kiborul az üdítő a vacsoránál. A szobák mérete és felszereltsége a családok létszámához, igényeihez igazodjon. Nem jó megoldás a két egymás melletti szoba, mert a szülők nem látnak rá gyermekeikre, nagyméretű családi apartmanokra, egybenyitható szobákra van szükség, ahol a szülők és a gyerekek együtt és mégis külön laknak.

Nagyon fontos a gyerekek biztonsága: lépcsők, a nyitott kert, parkoló, üvegajtók, korlátok hiánya, konnektorok, lógó vezetékek mind balesetet okozhatnak. Alapelvárás, hogy gyermekbiztos eszközöket biztosítsanak, szekrények legyenek gyermekmagasságban is, éjszakai fény vagy kislámpa legyen a szobában, és ne legyenek üvegasztalok.

Az éttermi szolgáltatások sem merülnek ki abban, hogy van etetőszék. Egy gyermekbarát szálláshely étterme a várakozási idők áthidalására gyerekjátékokat, kifestőt, ceruzákat biztosít. Mikrohullámú sütő, vízforraló, az étkezési időszakokon kívül is rendelkezésre áll bébiétel melegítésére, elkészítésére. Az étteremben van gyerekbüfé, gyerekadagok, bébiétel, és a gyerekek színes műanyag étkészletekből ehetnek.

Csecsemőkkel, kisgyermekkel utazóknak fontos, hogy ne kelljen bepakolni a fél háztartást, ne szenvedjenek hiányt a babák ellátásához szükséges eszközökben. A hazai kínálatban ma még kevés olyan szálloda van, ahol speciálisan a kisgyermekesek igényeihez igazítják a berendezést, felszerelést, szolgáltatásokat, pedig így nyugodtan otthon maradhat a babakocsi, babakád, a babaételek, a cumisüveg-melegítő.

A minősítés során különveszik a baba- és a gyermekbarát szállodákat?

– Nem vesszük külön. Minden szálláshelynek rendelkeznie kell már alapkritériumként a kisbabák ellátásához szükséges eszközökkel. Ugyanakkor minden szálloda leírásában jelezzük, hogy milyen korú gyermekek számára van több program, lehetőség a szálláshelyen, hiszen a gyermekek szórakoztatása kulcsfontosságú. Más-más korosztálynak mások az igényei. Megnézzük, vannak-e játszóterek, kölcsönözhető kerékpárok, kismotorok. A tinik szórakoztatására nekik való játékok, például videojátékok, csocsó, társasjátékok, darts álljanak rendelkezésre, valamint fontos, hogy vannak-e változatos sportolási lehetőségek. Nagy ajándék a szülők számára, ha néhány órát kettesben tölthetnek, s ezalatt a gyerekek biztonságban, programokon vannak.

Mit takar a háromszintű minősítési rendszer?

– A védjegyrendszer alapvető célja, hogy garanciát nyújtson a családbarát szolgáltatások minőségi színvonalára az éppen szállást keresgélők számára. A jelentkező szállások egy többlépcsős minősítés után nyerhetnek jogosultságot a KidsOasis szélforgós védjegyének használatára. Vizsgáljuk a szálláshely kialakítását, környezettudatosságát, arculatát, a gyerekek biztonságát, a családi szobák és azon belül a fürdőszobák kialakítását és felszereltségét. Ahogy említettem, fontos szempont az étterem felszereltsége is. A minősítési rendszernek három szintje van, attól függően, hogy a szálláshely milyen szintű családbarát szolgáltatásokat valósított meg. A három szélforgós kategória a KidsOasis védjegyhasználat alapkövetelményeit tartalmazza, egy öt szélforgós hotelben pedig széles körű a programkínálat, sőt, gyermek fürdőköpeny, bébifon is rendelkezésre áll.

Olvasson tovább: