Kereső toggle

A Csóványos vonzásában

Tartalmas programok és túralehetőségek a Magas-Börzsönyben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Északi-középhegység nyugati bástyája, a Dunakanyartól északra fekvő vulkanikus eredetű Börzsöny hazánk kedvelt kirándulóhelye. A Magas-Börzsöny a hegység központi részét képezi. Észak-déli fekvésű gerincein található legmagasabb csúcsai a Csóványos (938 m), Magosfa (916 m), Nagy-Hideg-hegy (864 m) és a Nagy-Inóc (826 m). A túraútvonalak Királyrétről indulnak, ahol egyébként szintén eltölthetünk egy tartalmas napot.

Az idilli környezetben fekvő Királyrét könnyen megközelíthető: gyermekeknek nagy élmény kisvasúttal érkezni, amire Kismaroson tudunk felszállni, de autóbusz is rendszeresen közlekedik ide. Aki nem szeretne, vagy esetleg nem tudna hosszabb túrákra benevezni, itt is garantáltan feltalálja magát. A Bajdázó-tó körül megfigyelhetjük a helyi élővilágot, interaktív kiállításon vehetünk részt a Királyréti Látogatóközpontban, ahol diákoknak többnapos erdei iskolát is szerveznek, ásványrajongók pedig gránitot moshatnak a patakból. A vasút szerelmesei felülhetnek a 650 méter hosszú pályán közlekedő kerti vasútra, vagy kipróbálhatják az erdei vasút végállomása mellett található, 750 méteres pályán „kenyérgőzzel” működő vasúti hajtányt. A lovas sportnak hódolók a Kastélyszálló lovardájában űzhetik kedvtelésüket. Végül egy tartalmas nap után érdemes betérni valamelyik étterembe egy finom vacsorára. A településen lévő hotel és fogadó esküvői rendezvényeknek is rendszeresen otthont ad.

A Bajdázó-tó a kisvasút végállomásától egy könnyű sétával érhető el. A település kétfelé ágazó útja közül a jobb oldalit választva a Horgásztó mellett elhaladva jutunk ki a Bajdázóhoz. A tó egykor vaskohászati célokat szolgált, mesterségesen alakították ki még a 18. században, mára azonban a természet teljesen birtokba vette. A különféle víziállatok közül érdemes megemlítenünk a sárga pettyes pikkelyű és páncélzatú mocsári teknőst, amely ma már kevés helyen figyelhető meg hazánkban, mivel az ékszerteknős kiszorította. A türelmes megfigyelő kis szerencsével megpillanthatja a nádasban élő kis vöcsököt is, ami ma már ritkaság.

A helyi élővilágot segít megismerni a Királyréti Látogatóközpont már említett kiállítása, ahol nem egyszerű szemlélők vagyunk, hanem aktív felfedezők! Az úgynevezett „tapogató szekrénybe” benyúlva különféle állatok bundáját, testrészeit érinthetjük meg, amelyből következtetni kell a „tulajdonosra”. Egy másik szekrényben találhatunk tájhasználatra vonatkozó kérdéseket válaszokkal együtt. A „Négy évszak szekrény” az évszakok változásait dolgozza fel, különböző állatok hangjait szólaltatva meg – itt is a látogatónak kell felismerni az állatokat. A kiállítás talán legérdekesebb állomása a zootróp nevű installáció, amely fázisrajzok segítségével képes az állatok mozgásfolyamatainak bemutatására, például megfigyelhetjük a nagyfülű denevér lepkevadászatát. A legkisebbek rögtön a bejárat mellett kialakított gyereksarokban ismerkedhetnek az élővilággal. A kirándulni készülők az előcsarnokban megtervezhetik túrájukat egy digitális útvonaltervező segítségével. A látogatóközpontból kilépve pedig felkereshetjük a környék változatos élőhelyeit a kiépített tanösvény mentén, amely innen indul.

A túralehetőségek közül a legtöbben talán a Börzsöny tetejét, a Csóványost célozzák meg, nem véletlenül: az itt felépített kilátóról páratlan panoráma tárul elénk. Királyrétről indulva 18 kilométeres körúttal tudjuk a túrát megtenni, kényelmesen sétálva körülbelül 6-7 óra alatt. Az út egyébként egyáltalán nem megerőltető, három rövid meredekebb szakaszon kívül könnyen bejárható. A túra első szakaszán a Királyréti-patak völgyében széles úton haladva folyamatosan emelkedünk, néhol kisebb sziklákon átugorva a medret, másutt pallókon közlekedve. A Magas-Tax felé utunk egyre vadregényesebb, ahogy felfelé kapaszkodunk, páfrányok és magas fenyők mellett haladunk el, miközben élvezhetjük a víz nyugalmat árasztó csobogását. A Magas-Tax tisztásán kicsit megpihenve következik a Nagy-Hideg-hegy előtti izzasztó kaptató, a túra talán legnehezebb része: a sífelvonó nyiladékán keresztül jutunk fel a kopár, fűvel borított csúcsra. Miután megcsodáltuk a tájat, betérhetünk a turistaházba egy kellemes ebédre, hogy erőt merítsünk az út további részéhez. A turistaház egyben szállást is biztosít, amennyiben több napot kívánunk eltölteni, akár télen is, síszezonban.

A Csóványos felé vezető túraút a csúcs alól indul tovább, ezen haladva hamarosan elérünk egy nagy kereszteződéshez, ahol összesen nyolc jelzett útvonal találkozik. A megfelelő jelzést követve most egy meredekebb rész jön, amely a 851 m-en lévő Három-Hárs-tetőre ér ki. Innen már csak pár percre van a Hangyás-bérc (854 m) kilátó, ami ugyan egy kis kitérőt igényel, ám mindenképp érdemes útba ejteni: megcsodálhatjuk a bükkösből kitörő sziklákról elénk táruló Keleti-Börzsöny páratlan látványát. A célpont előtti utolsó szakasz magashegység hangulatát idéző sziklás gerincen halad tovább, a vége egy meredekebb útba torkollik. A Csóványosra érkezve a kilátóról pazar látványban lesz részünk: észak felé az Alacsony-Tátráig, dél felé a Budai-hegységig ellátni, míg alattunk hever az egész Börzsöny, melynek csúcsai jól beazonosíthatók.

A változatosabb út érdekében visszafelé az Oltár-kő felé vegyük az irányt. Utunk először egy kisebb fenyvesen, majd végig pompás bükkösön át vezet. A meredekebb szakaszt követően egy pihentető rész következik, végig egy szintvonalon haladunk, keresztülmegyünk az Oltár-kő óriás sziklakapuján, majd a Haramia-lyukhoz érünk, ami egy függőleges üreg a gerincen, itt már a Szabó-köveknél járunk. A Spartacus-forrásnál, ha szerencsénk van, láthatunk szarvasokat is, amelyeket ide vonz a friss víz. Végül visszajutunk a Nagy-Hideg-hegy alatt lévő elágazáshoz, itt a Magas-Taxon álló turistaházat megcélozva ezúttal keletről kerüljük meg a lapos tetőt, és fokozatosan lefelé haladva visszaérkezünk Királyrétre.

Olvasson tovább: