Kereső toggle

Kronum – Tiéd a pálya!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Néhány éve egy új sport hódít Amerikában, melynek hazánkban is egyre több művelője akad. A játékot Bill Gibson dolgozta ki 2006 és 2008 között a legnépszerűbb labdajátékok egyes elemeinek összegyúrásával: a fociból, a kézilabdából, a kosárlabdából és a vízilabdából is vett át szabályokat, játékelemeket.

A játékot 10-10 ember játssza, egy védekező és egy támadó csapat; a szerep gólonként, a védekező csapat labdaszerzésekor, illetve a ritkán előforduló szabálytalanságok esetén cserélődik. A pálya eléggé rendhagyó módon kör alakú. Az 50 yardos (kb. 45 méter) átmérőjű kör szélén négy kapu található, melyek a hagyományos focikapuhoz hasonlítanak, tetejükön pedig egy úgynevezett „korona” helyezkedik el, egy domború ív, amelyen öt darab gyűrű várja a gólokat. A gólszerzési lehetőségek tárháza nagyon széles, így nem minden gólért jár ugyanannyi pont. Számít az, hogy a játékos a pálya melyik zónájából szerzi, illetve ha a labda a korona valamelyik gyűrűjén keresztül esik a kapuba, akkor az dupla pontot ér.

A kapuk előtt egy félkör alakú terület van, az úgynevezett Goal Zone. Ezután következik az ék alakú Wedge Zone, ezt határolja a Flex Zone. A középső kört és az adott kaputól legtávolabb eső területeket összefoglaló néven Cross Zone-nak hívják. A legbelső és egyben legkisebb kört Prime Ringnek nevezik, a Pivot pedig az a pont, ahova a játékvezető lepattintja a labdát minden harmad kezdésekor.

Hogyan néz ki tehát a meccs? A játékvezető a Prime Ringben lepattintja a labdát, a két csapatból pedig 2-2 játékos a Wedge Zone-ok csúcsára helyezkedve várja, hogy elindulhasson a labdáért, és a vízilabdából átvett ráúszás elvén megpróbálja megszerezni a kezdés jogát. Amelyik csapat játékosa elkapja a labdát, az indíthatja el az első támadást, a másik csapat pedig próbálja megakadályozni a labda hálóba jutását.

A meccs során a tízfős csapat három poszton osztozkodik. A támadókat „ranger”-nek nevezik (4 fő), az ő feladatuk, hogy a labdát a kapuba juttassák, illetve védekezés esetén blokkoljanak, labdát szerezzenek. A „crosser”, vagyis az irányító (2 fő) középről adogatja a labdát a társaknak, ő felel a játék szervezéséért. A „wedgeback” védekezéskor látja el a kapus feladatát (4 fő), támadáskor viszont ő is a ranger szerepében játszik. A játék időtartama 3x20 perc, és az a csapat nyer, amelyik 60 perc alatt a legtöbb pontot szerzi. Egy mérkőzés alatt kb. 80–160 pont születik.

Bármelyik játékos bármely testrészével irányíthatja a labdát, kivéve a wedge zone-t, ahol a támadó játékos kézzel nem érhet a labdába, a védekező viszont igen, de ő is csak blokkolásra és a labda zárt ököllel történő elütésére. Az, hogy egy adott játékos melyik zónához tartozik, a láb helyzetétől függ: ha az egyik lába a Wedge Zone területén van, akkor már nem foghatja meg a labdát. A gólok pontértéke mindegyik zónában más. A Goal Zone-ból szerezve 1 pont, de ha gyűrűn keresztül megy a labda, akkor 2 pont. A Wedge Zone-ból és a Flex Zone-ból szerzett gól 2 pontot ér, gyűrűn keresztül érkezve ennek dupláját. A legtávolabbi pontból, a Cross Zone-ból egy jól célzott lövés vagy dobás 4 pontot ér, ám ha egy precíz tüzér ebből a zónából a korona valamely gyűrűjén keresztül juttatja kapuba a labdát, akkor az bizony 8 pontot ér, amely a legnagyobb megszerezhető pontszám, és ennek a speciális neve nem más, mint a Kronum.

A Kronumot fűvön, műfűvön egyaránt játsszák, betonon viszont nem ajánlott. Védőfelszerelést nem ír elő a játék szabályzata, de sípcsontvédő viselhető. A kronumlabda kerülete 63,5 cm, súlya pedig 290 gramm, s úgy lett megtervezve, hogy kézzel is és lábbal is könnyen használható legyen. Mivel a labda leginkább a röplabdára hasonlít, ezért kronumlabda hiányában az utóbbival is lehet játszani a játékot.

Jelenleg csak az Egyesült Államokban szerepel a Kronum hivatalos ligában, ott viszont már négy szezont lejátszottak. Idén pénzügyi okokból a csapatok hivatalos bajnokság helyett gyakorló bajnokságban mérkőznek egymással, de rendszeresen vannak középiskolai, főiskolai és korosztályos rendezvények is. Európai országok közül Franciaországban már rendeztek tornát, s Hollandiában, Olaszországban, Lengyelországban és Magyarországon is dolgoznak azon, hogy népszerűsítsék ezt a dinamikusan fejlődő sportot.

Olvasson tovább: