Kereső toggle

Zsidó Kulturális Fesztivál Budapesten

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Klezmer, klasszikus zene, folk, jazz, rock, blues és független színház: augusztus 30-tól szeptember 6-ig a zsidó kultúra kerül reflektorfénybe Budapesten. A Zsidó Kulturális Fesztivál három történelmi helyszínen kínál változatos zenei és színházi programokat: a Dohány utcai zsinagógában, a Rumbach utcai zsinagógában, valamint a Goldmark teremben.

A fesztivál nyitókoncertje 25, év 25 koncert címmel a Budapest Klezmer Band 25. születésnapi programja lesz Jávori Ferenc „Fegya” vezetésével és Szinetár Dóra közreműködésével a Dohány utcai zsinagógában. Augusztus 31-én „Mi van velem?” címmel Kern András dalait hallgathatja a közönség olyan sztárvendégekkel, mint Hegyi Barbara, Hernádi Judit, Fesztbaum Béla, Heilig Gábor és Gátos Iván zenekara. Szeptember 1-jén szintén a Dohány utcai zsinagógában lép fel a folkvilág nagyágyúja, a Muzsikás együttes. Szeptember 2-án Snétberger Ferenc gitárművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar estje tölti meg a zsinagógát Rolla János vezényletével, közreműködnek a Snétberger Zenei Tehetség Központ tanulói. Szeptember 3-án „Boldog lelkek tánca” címmel ad orgonaestet Fassang László világhírű orgonaművész Fullajtár Andreával. Szeptember 6-án „Filmzenék a nagyvilágból” címmel filmzenei koncertet ad a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar Hollerung Gábor vezényletével és filmvetítéssel.
Talán kevesen tudják, hogy a Goldmark terem volt az egyetlen hely Budapesten, ahol a vészkorszak idején a zsidó művészek fenntartva a hitet, a kulturális folytonosságot, ápolva a hagyományokat, az üldöztetések ellenére is, de felléptek. A fesztivál ebben a teremben a független színházak olyan produkcióit mutatja be, amelyek kötődnek a zsidó sorshoz, hagyományhoz: Mohácsi János Dohány utcai seriff és Kárpáti Péter A negyedik kapu című darabja várja a színház szerelmeseit. A Rumbach utcai zsinagóga ad otthont a magyar zsidó  kántorok hangversenyének, és ide várják a fúziós jazz-rock-blues műfajok kedvelőit is olyan fellépőkkel, mint Ferenczi Gyuri és a Rackajam, Babos Gyula és ifj. Balázs János zongoraművész.
Mindenkit szeretettel várnak a rendezvény szervezői, rendezői: a  BZSH és a Mazsihisz!
Ez a fesztivál mindenkié! www.zsidokulturalisfesztival.hu

Olvasson tovább: