hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vidám pozsonyi karácsony

2015. 01. 03.
Fényárban úsznak Európa nagyvárosai a karácsonyi vásárok körül, melyekbe az ajándékok beszerzése mellett a hangulat kedvéért is ellátogatnak sokan. Bár a magyar turisták körében advent idején Bécs számít abszolút favoritnak, ha változatosságra vágyunk, van alternatíva: Pozsonyban nemcsak az ünnepi forgatag és a tereket körüllengő finom illatok ragadhatnak magukkal, hanem egy kellemes városnézéssel is megkoronázhatjuk utazásunkat.

Északi szomszédunk fővárosa gazdag történelmi múlttal rendelkezik, főként abból az időszakból, amikor mint szabad királyi koronázó város működött. A Duna menti szépségként is emlegetett Pozsony elhelyezkedése Európa szívében a kezdetektől lehetővé tette, hogy fontos szerepet töltsön be a kereskedelmi utak kialakulásában, valamint, hogy számos kultúra találkozóhelye legyen. Ma a város dinamikusan fejlődik, tele van vidám, energikus fiatallal. Így Pozsony jelene is nagyon izgalmas: Közép-Euró­pa egyik leggyorsabban fejlődő régióközpontjaként tartják számon. Ám a modern metropolisz nemcsak Európához közeledik, hanem a távolabbi világ előtt is megnyitja kapuit. Ennek bizonyítéka a külföldi látogatók évről évre növekvő száma is – meséli idegenvezetőnk.

Pozsony felé közelítve már messziről kitűnik a Duna fölé magasodó, négy saroktornyos középkori vár épülete, mely jelenleg múzeumként működik. A várból gyönyörű körpanoráma tárul elénk. A fő­város legvonzóbb és leglátványosabb része kétségkívül az Óváros, amely a történelmi nevezetességek és kulturális intézmények legnagyobb koncentrációjával bír. Ideális azok számára, akik szívesen sétálgatnak szűk utcácskákban, és szívesen fedezik fel a történelem nyomait. Sétálóutcájának képét a Mihály-torony gótikus épülete színesíti, mely egyben a város egyik szimbóluma. Főterét pedig a gótikus-reneszánsz stílusban épült régi városháza uralja. Szintén érdemes a Prímás Palotát megtekinteni, mely múzeumként is funkcionál. A Zsidó utca alsó végén lévő házat joggal tartják Pozsony egyik legszebb épületének: 1760 körül épült és kiemelkedő példája a könnyedén finom rokokó építészetnek. Egyébként az óváros és a várnegyed gyalogosan könnyen bejárható két óra alatt.

Útközben pazar kirakatokat, kellemes kávézókat látunk mindenütt, a város láthatóan fejlődik, szépül, az épületek folyamatosan újulnak, és szinte egymást érik a különféle turistacsoportok. A tereken egész de-cemberben színes programok, vidám műsorok zajlanak. A Főtér színpadán épp egy kórus szerepel, kicsit odébb többen ad hoc műjégpályán korcsolyáznak. Az utcákon finomabbnál finomabb illatok keringnek, a felcsendülő téli dalocskák igazi ünnepi hangulatot kölcsönöznek a sétálóknak. Jókedvet, örömöt látni és hallani mindenütt. Az ízléses faházikók mellett baráti társaságok, családok puncscsal, teával a kezükben ráérősen beszélgetnek, derűsen nevetgélnek. Szinte fel sem tűnik, hogy ilyenkor vannak a legrövidebb nappalok. Idén három helyszínen: a Fő téren, a Ferencesek terén és a Hviezdoslav téren december 23-ig tart a karácsonyi vásár, ahol minőségi kézműves tárgyakat, egyedi ajándékokat is beszerezhetünk: fából, üvegből, bőrből vagy méhviaszból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!