Kereső toggle

Vidám pozsonyi karácsony

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Fényárban úsznak Európa nagyvárosai a karácsonyi vásárok körül, melyekbe az ajándékok beszerzése mellett a hangulat kedvéért is ellátogatnak sokan. Bár a magyar turisták körében advent idején Bécs számít abszolút favoritnak, ha változatosságra vágyunk, van alternatíva: Pozsonyban nemcsak az ünnepi forgatag és a tereket körüllengő finom illatok ragadhatnak magukkal, hanem egy kellemes városnézéssel is megkoronázhatjuk utazásunkat.

Északi szomszédunk fővárosa gazdag történelmi múlttal rendelkezik, főként abból az időszakból, amikor mint szabad királyi koronázó város működött. A Duna menti szépségként is emlegetett Pozsony elhelyezkedése Európa szívében a kezdetektől lehetővé tette, hogy fontos szerepet töltsön be a kereskedelmi utak kialakulásában, valamint, hogy számos kultúra találkozóhelye legyen. Ma a város dinamikusan fejlődik, tele van vidám, energikus fiatallal. Így Pozsony jelene is nagyon izgalmas: Közép-Európa egyik leggyorsabban fejlődő régióközpontjaként tartják számon. Ám a modern metropolisz nemcsak Európához közeledik, hanem a távolabbi világ előtt is megnyitja kapuit. Ennek bizonyítéka a külföldi látogatók évről évre növekvő száma is – meséli idegenvezetőnk.

Pozsony felé közelítve már messziről kitűnik a Duna fölé magasodó, négy saroktornyos középkori vár épülete, mely jelenleg múzeumként működik. A várból gyönyörű körpanoráma tárul elénk. A főváros legvonzóbb és leglátványosabb része kétségkívül az Óváros, amely a történelmi nevezetességek és kulturális intézmények legnagyobb koncentrációjával bír. Ideális azok számára, akik szívesen sétálgatnak szűk utcácskákban, és szívesen fedezik fel a történelem nyomait. Sétálóutcájának képét a Mihály-torony gótikus épülete színesíti, mely egyben a város egyik szimbóluma. Főterét pedig a gótikus-reneszánsz stílusban épült régi városháza uralja. Szintén érdemes a Prímás Palotát megtekinteni, mely múzeumként is funkcionál. A Zsidó utca alsó végén lévő házat joggal tartják Pozsony egyik legszebb épületének: 1760 körül épült és kiemelkedő példája a könnyedén finom rokokó építészetnek. Egyébként az óváros és a várnegyed gyalogosan könnyen bejárható két óra alatt.

Útközben pazar kirakatokat, kellemes kávézókat látunk mindenütt, a város láthatóan fejlődik, szépül, az épületek folyamatosan újulnak, és szinte egymást érik a különféle turistacsoportok. A tereken egész de-cemberben színes programok, vidám műsorok zajlanak. A Főtér színpadán épp egy kórus szerepel, kicsit odébb többen ad hoc műjégpályán korcsolyáznak. Az utcákon finomabbnál finomabb illatok keringnek, a felcsendülő téli dalocskák igazi ünnepi hangulatot kölcsönöznek a sétálóknak. Jókedvet, örömöt látni és hallani mindenütt. Az ízléses faházikók mellett baráti társaságok, családok puncscsal, teával a kezükben ráérősen beszélgetnek, derűsen nevetgélnek. Szinte fel sem tűnik, hogy ilyenkor vannak a legrövidebb nappalok. Idén három helyszínen: a Fő téren, a Ferencesek terén és a Hviezdoslav téren december 23-ig tart a karácsonyi vásár, ahol minőségi kézműves tárgyakat, egyedi ajándékokat is beszerezhetünk: fából, üvegből, bőrből vagy méhviaszból.

Kulináris különlegességek

Az biztos, hogy Pozsonyban senki sem marad éhen! A vásárokban közvetlenül a látogatók szeme láttára készítenek grillezett hús- és halételeket, cigánypecsenyét, sült és füstölt kolbászt, de kóstolhatunk pogácsát, libazsíros és káposztás nudlit is. Az italok közül pedig például: puncsot, forralt bort vagy karácsonyi méhsört. Az édességek közül a legkedveltebb az ostya, a laska és a mézeskalács. Állítólag eredetileg innen terjedt el a pozsonyi kifli (Bratislavský rožok), a hajlított alakú, fényesre tojásozott felületű, omlós, dióval vagy mákkal töltött édes sütemény, melynek fogyasztása az év végi ünnepek idején tipikus errefelé.

Falatozás és egy forró ital kortyolgatása közben megtudjuk: az eredeti pozsonyi konyha ötletes, változatos, a környező szlovák és európai régiók gasztronómiai hatásainak köszönhetően pedig igen ízletes. Azonban a hagyományos házi ételekhez elsősorban a burgonyából készült ételek tartoznak. Minden étlapon felfedezhetők a szlovák konyha remek ételei: például a galuskás leves, a pozsonyi gulyás, a káposztaleves, a fokhagymaleves, a molnár módra készült ponty és a sztrapacska. Jellegzetes pálinkájuk a borókából égetett borovička. Pozsony környékén minőségi fajborokat is termelnek, és a szlovák sörök is kiváló minőségűek: a Zlatý bažant, a Smädný mních vagy a Topvar márkájúak. (Szubotics Mariann)

Érdekes szobrok

Pozsonyban néhány kedves szobor annyira kedvelt, hogy sok turista külön időt szentel a felkeresésükre. Szerencsére nincs nehéz dolguk, mindegyik a belvárosban található. Az egyik leghíresebb közülük a Kandi, azaz Cumil, az Úri utca és a Halászkapu utca sarkán: az egyszerű kis emberke 1997 óta nézelődik kíváncsian a csatornából kikandikálva. Híre szinte az egész világon elterjedt. A Főtéren található egy másik szobor, Napóleon egyik katonája. Ezen a szobron pont olyan kalap látható, mint amilyet Napóleon használt az 1805-ös pozsonyi látogatása alkalmával. Híres még a megkövült pékinas is, a közelben álló Schöne Náci, aki a pozsonyi utca valós alakja volt: nem is olyan régen ez a különös figura a város utcáin sétálva virággal ajándékozta meg az arra járó hölgyeket. Ne feledkezzünk el a Paparazziról sem, aki mindenkiről fényképet készít, aki belép a híres Paparazzi étterembe. (bratislavaguide.net/hu)

Olvasson tovább: