hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyógyító pihenés, pihentető gyógyulás

2014. 12. 13.
Hajdúszoboszló az egyik legkedveltebb hazai üdülőhely, olyannyira, hogy a „fiatalság forrásaként” is emlegetik újabban az egymásra épülő attrakciók és a többgenerációs egészségturizmusban betöltött vezető szerepe miatt. Ki ne küzdene napjainkban derékfájással, az ülőmunka következtében kialakult izomkötöttséggel vagy a mindennapi stressz okozta tünetekkel? Kevesen tudják, hogy a szoboszlói gyógyvíz-stresszprevenció és -kezelés esetén is hatékony megoldás, és már néhány nap alatt is csodát tesz szervezetünkkel!

Szoboszló területén eredetileg földgáz után kutattak az úgynevezett Bánomkert délkeleti részén: 1925. október 26-án 1090 méter mélységből fel is tört a gáz, magával hozva a gyógyító erejű termálvizet, mely új reménységet adott a település számára. A termálvíz eleinte gödrökbe gyűlt, amelyekhez a praktikus gondolkodású asszonyságok mosni jártak. Legnagyobb megdöbbenésükre azonban néhány hónap elteltével kiállt a derekukból és a lábukból a fájás. Az első világháborúban sérült katonák sikeres kezelésével nemcsak országos, hanem nemzetközi hírnevet is szerzett magának a hajdúsági kisváros. Neves kutatók egyébként azóta tudományos vizsgálatokkal igazolták, hogy a település alatt elterülő víztenger összetétele rendkívüli mértékben egyedi. 1927 júliusára elkészült a fövenyfürdő, majd hamarosan egy hévizes kádfürdő. A fürdő területén nyitották meg 1937-ben Magyarország első és sokáig egyetlen hullámmedencéjét. Azóta a fürdőélet nagymértékben megváltozott a folyamatos fejlesztések eredményeként: egész termálbirodalom épült erre a különleges összetételű – jódos, brómos, konyhasós, hidrogén-karbonátos – gyógyvízre. A gyógymedencék nemcsak a különféle reumatológiai problémákkal küzdő betegek kezelésére alkalmasak, hanem például a nőgyógyászati problémákkal küzdőknek is érdemes fürdőzniük itt. A gyógyászati részlegben több mint negyvenféle kezelést nyújtanak. Így a fürdővárosnak a hideg hónapokban is komoly vonzereje van. A KSH adatai szerint 1,013 millió vendégéjszakát töltöttek el a látogatók a tavalyi évben Hajdúszoboszlón. Ezzel Budapest és Hévíz után ez a legnépszerűbb hazai üdülőhely. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően a közkedvelt fürdőváros évről évre vonzóbb, szebb és barátságosabb.

„Mindenkit várunk, akinek tényleg fontos a jóllét, hiszen a stressz és a folyamatos ülő- vagy állómunka okozta kisebb – nagyobb problémákból fakadó egészségmegőrzés nemcsak az idősebb korosztályt érintik, hanem a harmincas, negyvenes korosztály is küzd már ezekkel. Kevesen tudják, hogy már egy kikapcsolódásra szánt hétvége alatt is valóban tehetünk egészségünkért, ha olyan helyszínt választunk, mint amilyen a hajdúszoboszlói Hotel Délibáb****” – hívta fel figyelmünket Sellyei-Barócsi Melinda értékesítési igazgató, aki hozzátette: „Gyógyvizünk már néhány fürdőkúra esetén is segít a stresszoldásban, a mindennapos feszültségek leküzdésében, wellness-részlegünk élménymedencéje és szaunavilága garantálja a teljes kikapcsolódást, a különleges hangulatvilágítás pedig színterápiával támogatja a mentális felfrissülést. Ezért bátran mondhatjuk, hogy a család minden korosztálya részére kínálunk lehetőséget arra, hogy jól érezzék magukat: gyógyító pihenés, speciális gyógykezelések (OEP-támogatott) a nagyszülőknek, wellness-kikapcsolódás a szülőknek, nyaranta pedig felhőtlen lubickolás a gyerekeknek, hiszen ne feledjük, szállodánk közvetlen átjárást biztosít (térítés ellenében) Európa legnagyobb fürdőkomplexumába a HungaroSpaba.”

Amúgy a fürdőkomplexum a világhírű gyógyfürdőből, az aquaparkból, a strandból és a 2010-ben megnyitott Aqua-Palace Élményfürdőből áll. De van itt például trópusi fürdő, jégbarlang, mozi-fürdő, tengeri fürdő, történelmi időutazásra csábító Római és Pávai fürdő, Gangesz fürdő. Ám ellátogathatunk az Amazonas partjára, vagy akár az északi-sarki jéghegyek között is élvezhetjük a víz sodrását. Idén megvalósult a gyógyfürdő termálcsarnokának felújítása, a pihenőterek bővítése, a vizes­blokkok felújítása, a széndioxid-kezelőhelyek kapacitásának bővítése és egy Cryo hidegszauna beszerzése. A strandon az Omega medence és tanmedence új élményelemekkel bővült, mellettük habshow-helyszín és gyermekszínpad került kialakításra. Az Aquaparkban 6 új extrém csúszda, 16 méteres mászófal épült, valamint az Aquapark területén új gyermek-kalandmedencék létesültek. További újdonság, hogy széndioxidos kádakat és kabinokat helyeztek üzembe. A szaunázás szerelmeseit pedig egy egész szaunavilág várja. Sportkedvelőknek úszómedence, kétpályás álló szörf, squash és sok más fitness-szolgáltatás áll rendelkezésre. A vízipalota wellness-szolgáltatások széles palettáját is nyújtja: masszázsok, szolárium, privát fürdők, relaxszoba stb.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!