Kereső toggle

Gyógyító pihenés, pihentető gyógyulás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hajdúszoboszló az egyik legkedveltebb hazai üdülőhely, olyannyira, hogy a „fiatalság forrásaként” is emlegetik újabban az egymásra épülő attrakciók és a többgenerációs egészségturizmusban betöltött vezető szerepe miatt. Ki ne küzdene napjainkban derékfájással, az ülőmunka következtében kialakult izomkötöttséggel vagy a mindennapi stressz okozta tünetekkel? Kevesen tudják, hogy a szoboszlói gyógyvíz-stresszprevenció és -kezelés esetén is hatékony megoldás, és már néhány nap alatt is csodát tesz szervezetünkkel!

Szoboszló területén eredetileg földgáz után kutattak az úgynevezett Bánomkert délkeleti részén: 1925. október 26-án 1090 méter mélységből fel is tört a gáz, magával hozva a gyógyító erejű termálvizet, mely új reménységet adott a település számára. A termálvíz eleinte gödrökbe gyűlt, amelyekhez a praktikus gondolkodású asszonyságok mosni jártak. Legnagyobb megdöbbenésükre azonban néhány hónap elteltével kiállt a derekukból és a lábukból a fájás. Az első világháborúban sérült katonák sikeres kezelésével nemcsak országos, hanem nemzetközi hírnevet is szerzett magának a hajdúsági kisváros. Neves kutatók egyébként azóta tudományos vizsgálatokkal igazolták, hogy a település alatt elterülő víztenger összetétele rendkívüli mértékben egyedi. 1927 júliusára elkészült a fövenyfürdő, majd hamarosan egy hévizes kádfürdő. A fürdő területén nyitották meg 1937-ben Magyarország első és sokáig egyetlen hullámmedencéjét. Azóta a fürdőélet nagymértékben megváltozott a folyamatos fejlesztések eredményeként: egész termálbirodalom épült erre a különleges összetételű – jódos, brómos, konyhasós, hidrogén-karbonátos – gyógyvízre. A gyógymedencék nemcsak a különféle reumatológiai problémákkal küzdő betegek kezelésére alkalmasak, hanem például a nőgyógyászati problémákkal küzdőknek is érdemes fürdőzniük itt. A gyógyászati részlegben több mint negyvenféle kezelést nyújtanak. Így a fürdővárosnak a hideg hónapokban is komoly vonzereje van. A KSH adatai szerint 1,013 millió vendégéjszakát töltöttek el a látogatók a tavalyi évben Hajdúszoboszlón. Ezzel Budapest és Hévíz után ez a legnépszerűbb hazai üdülőhely. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően a közkedvelt fürdőváros évről évre vonzóbb, szebb és barátságosabb.

„Mindenkit várunk, akinek tényleg fontos a jóllét, hiszen a stressz és a folyamatos ülő- vagy állómunka okozta kisebb – nagyobb problémákból fakadó egészségmegőrzés nemcsak az idősebb korosztályt érintik, hanem a harmincas, negyvenes korosztály is küzd már ezekkel. Kevesen tudják, hogy már egy kikapcsolódásra szánt hétvége alatt is valóban tehetünk egészségünkért, ha olyan helyszínt választunk, mint amilyen a hajdúszoboszlói Hotel Délibáb****” – hívta fel figyelmünket Sellyei-Barócsi Melinda értékesítési igazgató, aki hozzátette: „Gyógyvizünk már néhány fürdőkúra esetén is segít a stresszoldásban, a mindennapos feszültségek leküzdésében, wellness-részlegünk élménymedencéje és szaunavilága garantálja a teljes kikapcsolódást, a különleges hangulatvilágítás pedig színterápiával támogatja a mentális felfrissülést. Ezért bátran mondhatjuk, hogy a család minden korosztálya részére kínálunk lehetőséget arra, hogy jól érezzék magukat: gyógyító pihenés, speciális gyógykezelések (OEP-támogatott) a nagyszülőknek, wellness-kikapcsolódás a szülőknek, nyaranta pedig felhőtlen lubickolás a gyerekeknek, hiszen ne feledjük, szállodánk közvetlen átjárást biztosít (térítés ellenében) Európa legnagyobb fürdőkomplexumába a HungaroSpaba.”

Amúgy a fürdőkomplexum a világhírű gyógyfürdőből, az aquaparkból, a strandból és a 2010-ben megnyitott Aqua-Palace Élményfürdőből áll. De van itt például trópusi fürdő, jégbarlang, mozi-fürdő, tengeri fürdő, történelmi időutazásra csábító Római és Pávai fürdő, Gangesz fürdő. Ám ellátogathatunk az Amazonas partjára, vagy akár az északi-sarki jéghegyek között is élvezhetjük a víz sodrását. Idén megvalósult a gyógyfürdő termálcsarnokának felújítása, a pihenőterek bővítése, a vizesblokkok felújítása, a széndioxid-kezelőhelyek kapacitásának bővítése és egy Cryo hidegszauna beszerzése. A strandon az Omega medence és tanmedence új élményelemekkel bővült, mellettük habshow-helyszín és gyermekszínpad került kialakításra. Az Aquaparkban 6 új extrém csúszda, 16 méteres mászófal épült, valamint az Aquapark területén új gyermek-kalandmedencék létesültek. További újdonság, hogy széndioxidos kádakat és kabinokat helyeztek üzembe. A szaunázás szerelmeseit pedig egy egész szaunavilág várja. Sportkedvelőknek úszómedence, kétpályás álló szörf, squash és sok más fitness-szolgáltatás áll rendelkezésre. A vízipalota wellness-szolgáltatások széles palettáját is nyújtja: masszázsok, szolárium, privát fürdők, relaxszoba stb.

Szoboszlón mindezeken kívül sem lehet unatkozni: szerencsére a természet szerelmesei és a kultúra kedvelői is megtalálják számításaikat mind a városban, mind pedig a környéken. Egy séta során bejárhatók a település nevezetességei, a város ugyanis történelmi emlékekben is gazdag: több tucat dombormű, szobor, műemlék árulkodik a régmúltról. A Bocskai István Múzeumban található várostörténeti gyűjtemény a kezdetekről mesél a látogatóknak. A múzeum más tárlatain érdekes rovar- és lepkegyűjteményben, festményekben és harangkompozíciókban gyönyörködhetünk. A Gazdaházban pedig megismerkedhetünk a régi vidéki élet mindennapjaival. A fürdő előtti parkban egy igazi művészeti csemege vár ránk: a Rácz Zoltán építész által tervezett Harangházban speciális alumínium ötvözetből készült harangok láthatóak. Minden itt látható harang egyedi tervezésű, az építmény közepén lévő kis tóban tíz kisharangot találunk. A látványt harangjáték színesíti.

Arany háromszögnek nevezik a Hortobágy–Debrecen–Hajdúszoboszló települések által határolt területet, mivel ez a térség egymást kiegészítő látványosságokat kínál: egzotikus pusztaromantikát, pásztorkultúra-bemutatókat, nemzetközi lovas napokat, hídi vásárt és helyi gasztronómiai érdekességeket. Azonban sokan ellátogatnak innen a nyíregyházi Vadasparkba és Erdélybe is, mivel a határ csupán negyven kilométerre található.

Errefelé vendégszeretetben és segítőkészségben sincs hiány! A hangulatos kávézók, éttermek, szállodák keveredése adja a város egyedi hangulatát, mely mindenkit magával ragad. A kirándulások, városnézések után pedig igazán jólesik ellazulni a jótékony hatású gyógyvízben, így minden adott a tökéletes pihenéshez Hajdúszoboszlón.

Olvasson tovább: