Kereső toggle

Bakonyi panoráma

A tartalmas kirándulások kedvelőinek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A hazai túrázók egyik legkedveltebb úticélja a szemet gyönyörködtető Magas-Bakony. A hegység több száz méter magas csúcsai közül az egyik legmagasabb a Papod-hegy, mely 646 méteres. Itt adták át tavaly a Vitéz Bertalan Árpád-kilátót. A borovi fenyőből készült építményhez panorámaterasz is társul, így nemcsak a Bakony domborulatai csodálhatók meg, hanem a Balaton megnyugtató látványa is elénk tárul.

Akilátó névadója Vitéz Bertalan Árpád (1898–1941) magyar katona, az első világháború hőse. 1941. április 12-én a Délvidékre indult bevetésre egy öt gépből álló ejtőernyős zászlóalj a Veszprém-Jutaspuszta repülőtérről, melynek ő volt az élén. Ám a vezérgép közvetlenül a felszállás után megbillent, lezuhant és kigyulladt.

A kilátóhoz, melynek befogadóképessége 18-20 fő, számos turistaút vezet. Hárskútról a piros sávú túrajelzés (6 km), Márkóról a piros kereszt, majd a piros háromszög túrajelzés (több mint 10 km) és Eplény vasútállomásról a piros sáv túrajelzés (7 km). Hárskútról érhető el a legegyszerűbben és egyben a legjárhatóbb útvonalon. A település végén, jobbra a földútra kanyarodunk le, itt parkolni is tudunk. Útvonal: Hárskút – Borzás-hegy – Papod – Hárskút. Közepes nehézségű gyalogos túra emelkedőkkel. Időtartam: körülbelül 4 óra.

Azonban mielőtt felérnénk a kilátóhoz, az erdőben a Bakony egy nem túlságosan ismert barlangját fedezhetjük fel, a Borzás-hegyi barlangot. A terület kialakulását döntően a víz eróziója végezte: 12 méter hosszúságú, 580 méter magas, dolomitban kialakult U alakú üreg. A környék természeti adottságai révén lehetőséget biztosít sportolásra, a szabadidő hasznos eltöltésére, a növény- és állatvilág megismerésére.

Maga a kilátó nagyon szépen kivitelezett: hatszintes tornyán a lépcsők is elég szélesek. A legfelső szinten – ahogy ezt általában a kilátókon kialakítják –, körbe lehet sétálni és élvezni a panorámát. Az élményt még fokozza, hogy az építők gondoltak a kisebb helyismerettel rendelkezőkre is: táblák jelzik nyilakkal, hogy a hegyek, a települések, a tájak melyik irányban, egymáshoz viszonyítva milyen távolságban találhatóak. Magasságának köszönhetően minden irányból impozáns panoráma tárul elénk. Északon látható Zirc városa, a Kőris-hegy és a Som-hegy. Északkeletre pedig tiszta időben Környe és a Tési-fennsík szélkerekei. Keleti irányban Várpalota és a lőtér található. Déli irányba tekintve megpillanthatjuk Veszprémet és a balatoni panorámát, egészen a déli partig. Nyugaton előtűnik a Kab-hegy, valamint északnyugatra a Somló is. Aki ide kirándul, az garantáltan meseszép élményekkel gazdagodik!

Ezek után, ha kedvet kaptunk további sétához, és még nem fáradtunk el, akkor útba ejthetjük a Kis-Papod-hegyet is (2 km távolság), ahol ugyancsak egy kilátót találhatunk, ami inkább vadleshez hasonlít. Ha eléggé résen vagyunk, és nem sietve tesszük meg az egész távot, hanem ráérünk gyönyörködni a természet csodáiban, akkor egy-két őzre vagy akár egy egész csapatra figyelhetünk fel, sőt csodálhatjuk a különböző évszakokban előbukkanó és nyíló növényvilágot is.

Amennyiben többnapos kirándulást szervezünk a Bakony-vidék tájain, érdemes az úti célok közé betenni egy újabb idegenforgalmi nevezetességet és turisztikai látványosságot. Idén áprilisban Tés község közelében adták át ugyanis a Széchenyi Zsigmond-kilátót, mely a község belterületétől északra található. A terület látnivalóiból nagyon kevés információhoz jutottak mindeddig az idelátogatók. E célból épült meg a Keleti-Bakony egyik szép panorámát nyújtó pontjának közelében ez a 18,5 méter magas kilátó a bükkösben, valamint 8 állomásból álló erdőismereti tanösvény is létesült. Hárskútról Zirc irányába, majd Olaszfalun keresztül is megközelíthető a település.

Aki pedig további izgalmakra vágyik, és közben a bakonyi betyárvilággal is meg akar ismerkedni, az a kislődi Sobri Jóska Élmény- és Kalandparkban a lehető legjobb helyen jár. Magyarország egyik legszínvonalasabb és legváltozatosabb extrém szabadidő centruma 30 hektáros területen ugyanis sokszínű, változatos programokat kínál. Említésre méltó, hogy hazánk leghosszabb és legnagyobb drótkötélpályája is itt található. Ám ha csak kirándulni, túrázni szeretnénk, a tiszta levegő, a festői szépségű táj önmagában is magával ragadó. Aki azonban az aktív kikapcsolódás híve, kipróbálhatja a falmászást, csónakázást, íjászatot, tekepályát, biciklizhet kiépített (túra és ügyességi) kerékpárútvonalakon és használhatja a sportpályákat is. A horgászat szerelmeseinek egy 2 hektáros, halban gazdag, meseszép tó áll rendelkezésére. Ha megéheznénk mindeközben, igénybe vehetjük az erdőben kiépített pihenőhelyeket, grill- és szalonnasütőket, vagy megkóstolhatjuk a helyi étterem magyaros ízvilágának specialitásait.

A környéken több szálláslehetőség, panzió is van, például a Hárskút és Zirc közötti Zirc-Szarvaskúton a négycsillagos Szarvaskút Wellness Hotel, mely kiváló kiindulópont lehet mindazoknak, akik értékelik a természet, jelen esetben a Magas-Bakony nyújtotta szépséget, nyugalmat, tisztaságot. A szálloda nemcsak kiváló környezeti adottságokkal rendelkezik, hanem családias hangulatot és megfelelő helyszínt biztosít mind egyéni, mind csoportos kikapcsolódáshoz.

Olvasson tovább: