hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bakonyi panoráma
A tartalmas kirándulások kedvelőinek

2014. 07. 29.
A hazai túrázók egyik legkedveltebb úticélja a szemet gyönyörködtető Magas-Bakony. A hegység több száz méter magas csúcsai közül az egyik legmagasabb a Papod-hegy, mely 646 méteres. Itt adták át tavaly a Vitéz Bertalan Árpád-kilátót. A borovi fenyőből készült építményhez panorámaterasz is társul, így nemcsak a Bakony domborulatai csodálhatók meg, hanem a Balaton megnyugtató látványa is elénk tárul.

Akilátó névadója Vitéz Bertalan Árpád (1898–1941) magyar katona, az első világháború hőse. 1941. április 12-én a Délvidékre indult bevetésre egy öt gépből álló ejtőernyős zászlóalj a Veszprém-Jutaspuszta repülőtérről, melynek ő volt az élén. Ám a vezérgép közvetlenül a felszállás után megbillent, lezuhant és kigyulladt.

A kilátóhoz, melynek befogadóképessége 18-20 fő, számos turistaút vezet. Hárskútról a piros sávú túrajelzés (6 km), Márkóról a piros kereszt, majd a piros háromszög túrajelzés (több mint 10 km) és Eplény vasútállomásról a piros sáv túrajelzés (7 km). Hárskútról érhető el a legegyszerűbben és egyben a legjárhatóbb útvonalon. A település végén, jobbra a földútra kanyarodunk le, itt parkolni is tudunk. Útvonal: Hárskút – Borzás-hegy – Papod – Hárskút. Közepes nehézségű gyalogos túra emelkedőkkel. Időtartam: körülbelül 4 óra.

Azonban mielőtt felérnénk a kilátóhoz, az erdőben a Bakony egy nem túlságosan ismert barlangját fedezhetjük fel, a Borzás-hegyi barlangot. A terület kialakulását döntően a víz eróziója végezte: 12 méter hosszúságú, 580 méter magas, dolomitban kialakult U alakú üreg. A környék természeti adottságai révén lehetőséget biztosít sportolásra, a szabadidő hasznos eltöltésére, a növény- és állatvilág megismerésére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!