hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Van-e élet az ünnepek után?

2014. 01. 17.
Az év elején nem ritkán üresnek érezzük magunkat: kihunynak az ünnepi fények, kikerülnek a lakásból a díszek, és visszatérünk a mindennapos körforgásba. Sokszor nem is úgy telnek az ünnepek, ahogy vártuk: feszültséget tapasztaltunk a családtagok között, vagy éppen tartalmas programok nélkül végigunatkoztuk az egészet. A csalódásokat nem mindig könnyű feldolgozni.

„Tavaly a rendőrséget kellett kihívni egy családhoz a Balaton-parton, mert a családfő nem azt az ajándékot kapta, amire számított, és ezt verekedéssel kérte számon családtagjaitól” – mesélte lapunknak az egyik szemtanú. Ám az ilyen kirívó esetek nélkül is gyakran viszszasüllyedünk a szürkeségbe, és egy testi-lelki fáradtság vesz erőt rajtunk. Az ünnepnapok utáni lehangoltságot nevezték el ünnepnap szindrómának, de a pszichológus körökben Christmas Blues néven is ismerik, ami többnyire tavaszig tartó lehangolt, depressziós hangulatú állapot. Ennek persze az említettek mellett a leggyakoribb okai a napfény és a pihenés hiánya.

A karácsonyi, és az azt követő napokban sokszorosára nő a segélyhívások száma a különböző lelki segélyszolgálatoknál. Az egyik ilyen vonal végén kérdésünkre elmondták: nem vezetnek statisztikát a hívásokról, a központban viszont vannak adatok a hívások gyakoriságáról, és a felvetett problémák jellegéről. Ezek alapján elmondható, hogy az ünnepek előtti napokban és szentestén a hívások fő oka a magány. Ilyenkor többnyire azok telefonálnak, akik egyedül töltik a karácsonyt. Az ünnepnapok előtti szorongás, a stressz növekedése miatt érkeznek még hívások, valamint gyakori ilyenkor az elveszett hozzátartozók miatt érzett gyász felerősödése is, emiatt azonban ma már inkább pszichológus segítségét veszik igénybe. Az ünnepnapok alatt aztán kevesebb hívás érkezik a lelkisegély központokba, a karácsony utáni napokban viszont újra megkétszereződnek a hívások. Ekkor többnyire a családi feszültségek, veszekedések, az ünnep kudarcai, csalódásai miatt telefonálnak a segítséget kérők. Mint mondják: néhány bátorító, jó szó sokat segíthet a hangulatukon, és erőt adhat a következő napokhoz.

Szakemberek szerint az viszont nem igaz, hogy az öngyilkosságok száma karácsonykor magasabb lenne, sőt, az év „átlagos” napjaihoz képest alacsonyabb. Ennek a tévhitnek az oka valószínűleg az, hogy sokkal jobban megmarad bennünk, ha egy öngyilkosságot karácsonykor követnek el, mintha az év bármely másik napján. Ronald Pies, a Tuft Egyetem pszichiátere az USA Today egyik számában kifejtette: azt a tényezőt, hogy a haláleset az ünnepen történt, felnagyítják a híradásokban, így felesleges szorongást ültetnek az emberekbe, de ami még rosszabb, ez bátoríthatja is azokat, akik az önkárosítás határán állnak. Így ez egyfajta önbeteljesítő jóslattá válhat. Fontos tudni viszont, hogy öngyilkosságot többnyire csak olyasvalaki követ el, aki hosszú hónapokon, éveken át szenvedett komoly depressziótól vagy más pszichés betegségtől, az átmeneti levertség nem vezet öngyilkossághoz. Ami viszont tény: az év elején, január első hetében kiugróan magas az öngyilkosságok száma, a szakemberek szerint ez az év legrosszabb hete ebből a szempontból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!