Kereső toggle

A nyugalom szigete

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Békés megye valóban pihentet és rengeteg különleges élményt kínál: a Körösök vadregényes tájait, kalandos túraútvonalakat, gyógyító fürdőket, történelmi kastélyokat, mesés arborétumokat és olyan fenséges helyi ízeket, hogy már csak ezért is érdemes ellátogatni ide. A megye gyöngyszemének is nevezett Szarvas, hazánk egyik leghangulatosabb kisvárosa pedig egyedülálló élményt nyújt mind a művészet, mind a kultúra, mind pedig a gyönyörű természeti értékek, sőt, a természetbarát életmód iránt érdeklődőknek egyaránt.

Szarvashalom néven fordul elő először a Dél-Alföld szívében elterülő városka neve Anonymus krónikájában, és később is a szarvasok városaként emlegetik. A középkor óta fontos átkelőhely a Hármas-Körös holtágának bal partján. A nemzetközi hírű tudós, mezőgazda és pedagógus, Tessedik Sámuel evangélikus lelkész mezőgazdasági iskolát alapított itt, felvirágoztatva a város és az Alföld mezőgazdaságát. A róla elnevezett és a város történetét, valamint a táj néprajzát bemutató múzeum és állandó kiállítás a Vajda Péter utcában állítja meg a látogatókat.

A ma is működőképes szárazmalom az Ady Endre utcában egyike az ország három épen maradt, kását és gabonát őrlő szárazmalmának. Számtalan látnivalót kínál Ruzicskay György (1896–1993) festőművész alkotóháza is. A szlovák tájház pedig – a 19. századi népi lakóházban – közel ezer tárggyal berendezett paraszti otthonba enged betekintést.

Ám a Körös-parti település legfőbb nevezetessége a bécsi schönbrunni kastélypark mintájára, a 19. század végén telepített arborétum, melynek különleges természeti környezetét a holtág menti Erzsébet- és Anna-liget gazdagítja. Utóbbi volt az első arborétum – keményfa-ligeterdővel, 300-400 éves kocsányos tölgyekkel. Az arborétumot alapítója, Bolza József gróf becenevéről Pepi-kertnek is hívják, aki feleségével, Batthyány Annával telepítette ide a növénykülönlegességeket. Mára a kert a világ minden részéről származó fa- és növénykülönlegességekkel gazdagodott: 82 hektáros parkjában több mint 1600 fa- és cserjefaj, köztük sok egzotikus is megtalálható. Közel 150-re tehető a madárfajok száma, amelyek egy része átvonuló vagy csak időszakosan megjelenő. De élnek itt emlősállatok is: apróbb rágcsálók, vakondokok, sünök, nyulak, s néhány őz és róka is.

Az arborétum szemet gyönyörködtető látványt nyújt, miközben mérhetetlen nyugalmat sugároz. A természetben tett kellemes séta mellett számos program helyszíne lett, ugyanis egész évben látogatható. Pontosabban a gyűjtemények közül három látogatható: a legidősebb, a Pepi-kert, a Mitrowssky-kert és a hajókikötőhöz vezető betonúttól délre fekvő, úgynevezett „Konyhakerti” rész. Nem látogatható viszont a parkerdő és a törzsültetvény a faiskolával.

Az arborétum bejáratánál kerékpárok kölcsönözhetők, amelyekkel bejárható a környék minden nevezetessége. A javasolt útvonalakról a parkolóban kihelyezett tájékoztató tábla ad felvilágosítást. Az összesen 14 fő szállítására alkalmas elektromos kisbusszal pedig hangulatos városi kirándulás tehető.

Az arborétummal szemben a Holt-Körös túlsó partján magasodik a jelképes szélmalom, amely a történelmi Magyarország geometriai közepét jelzi. Odasétálhatunk gyalog a Történelmi Emlékúton, vagy mehetünk a Katalin sétahajóval. A hajóút során megismerkedhetünk a Csáky–Bolza kastéllyal, ami a Nemzeti Park Igazgatóságának székháza lett, a Szarvasi Vízi-színházzal, a Tiszántúl legnagyobb holtágával és számos egyéb ritkasággal. Többek között megcsodálhatjuk a vízben szobrozó mocsári ciprusokat és a mocsári teknőcöket is. (A teljes hajóút körülbelül 45 perc.)

Szállások és helyi ízek

Az igényes belső, a háborítatlan természeti környezet és a széleskörű wellness-szolgáltatások teszik vonzó célponttá a pihenni vágyók és a konferenciaszervezők számára egyaránt Szarvason a Liget Wellness és Konferencia Hotelt****. Gyógymedencéjének vízellátását a hotel saját, 670 méter talpmélységű kútja biztosítja. 2012-ben nyitotta meg kapuit a hotel festői környezetében kialakított Kaland-Liget elnevezésű kalandpark, amely szintén felejthetetlen élményt nyújt. A magaslati kötélpálya, a drótköteles lecsúszás és az íjászat közül mindenki a vérmérsékletének, képességeinek leginkább megfelelő játékokat kipróbálva teheti próbára bátorságát, ügyességét.

Az ország legfiatalabb nemzeti parkja a Körös-Maros-vidéki Nemzeti Park: szikes puszták, ártéri erdők világa. A Holt-Körös, 30 kilométer hosszú vízfelületével az ország ötödik legnagyobb állóvize, ideális üdülőhely családoknak, gyermekcsoportoknak, vízitúrázóknak, egyszersmind kiváló horgászhely 33 horgászható halfajtával. A festői holtág kanyarulatánál a Ligetfürdő panzió és kemping kínál „mindent egy helyen” élményt.

S hogy mit érdemes mindenképp megkóstolni errefelé? A soknemzetiségű megye étlapjáról nem hiányozhat az igen finom szlovák sztrapacska, a brindzás haluska, a szilvalekváros-mákos barátfüle, ahogy a házias túrós csusza sem. Utánozhatatlan a szarvasi birkapörkölt, a Körösök vizéből fogott bográcsos hal és az erdei gombás vadételek.

Olvasson tovább: