Kereső toggle

Őszi csodák Magyarországon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Javában tart az utószezon, mindenki igyekszik a szabadban feltöltődni, hiszen az ősz a kirándulások, természetjárások ideje is. Szinte minden hétvégére jut valamilyen fesztivál is az ország számos pontján. Minderről Kádár Tímea idegenforgalmi szakértővel beszélgettünk, aki megfogalmazása szerint szenvedélyes utazó, idegenvezető, útikönyvíró, utazási tanácsadó. 2012 januárjában indította el szallasmaskepp.hu című blogját, ahol egy helyre gyűjti azokat a különleges, stílusos szállásokat, vendégházakat, farmházakat, amelyeket eddig felkutatott, megismert, és szívesen ajánlana másoknak is. 2013 májusában a Szállás másképp elnyerte az Év Anyavállalata verseny Különdíját.

Hegyvidékeink számtalan kisebb és nagyobb kirándulásokat, túrákat kínálnak: például a szurdokerdő Pilisben, ami akár kisgyerekekkel is teljesíthető a patakvölgyben, a táblák pedig tájékoztatást nyújtanak a táj kialakulásáról. Vagy Dobogókőről is számtalan kellemes, és akár néhány kilométeres túraútvonal indul. De ott van a Mátra is, Budapesttől csak egy órára, az Ilona-vízesés például könnyen megközelíthető. Azonban a városokat is érdemes felkeresni, hiszen ilyenkor már nem tűz a Nap, akár egész nap kint lehetünk a szabadban.

Külföldre hova érdemes menni utószezonban?

– Itt is a városlátogatásokat ajánlanám: fapadossal számtalan jó úti cél elérhető, például: Barcelona, Pisa, Berlin, Riga.

Ilyenkor sok a „kuponos utazás” – ezekről mit kell tudni?

– Lehet köztük jót találni, de nyilván ugyanolyan alaposan érdemes megnézni a feltételeket, mint bármely más ajánlatnál. Meddig érvényes, pontosan mit tartalmaz, és milyen felárak vannak. Adjunk össze minden költséget, és így vessük össze hasonló szállások ajánlataival.

Októberre milyen szálláslehetőségeket ajánlana?

– Érdemes olyan szállást választani ilyenkor, ahol akár a szálláson belül, akár a közelben fedett programokra is lehetőség nyílik, ha rossz lenne az idő. Az országban nagyon sok színvonalas élményfürdő van, ahol zárt térben is vannak medencék, csúszdák, ilyen helyek: Szentgotthárd, Sárvár, Debrecen stb.

Hogyan spórolhatunk még egy utazás során?

– Szállásválasztásnál a falusi szálláshelyek, apartmanok, házak bérlésénél sokat spórolhatunk és kényelmesen elférünk akár nagyobb társasággal, családdal is. Ellenőrizzük, hogy úti célunkon van-e városkártya, amely sok nevezetességhez ingyenes vagy olcsóbb belépést biztosít. Pécsen például a tizennyolc partnerszállás bármelyikében szállunk is meg, ingyen megkapjuk a Pécs-kártyát, amivel a fő pécsi látnivalókat ingyen nézhetjük meg.

Az őszi gasztronómiai fesztiválokra és a szüretekre milyen programokat ajánlana?Most kezdődnek a szüreti fesztiválok országszerte (például Tokajon), amelyek nemcsak a borról, hanem a pálinkáról, a pezsgőről és természetesen a hozzájuk kapcsolódó ételekről is szólnak, valamint számtalan zenei, és gyerekprogrammal teszik színessé. A másik terület a sütőtök, ehhez is kapcsolódnak fesztiválok. Novemberben pedig a Márton nap és a liba következik. Így ezekkel a programokkal színesíthetjük az adott régióba tett kirándulásunkat.

Olvasson tovább: