Kereső toggle

A könyvpiacról jelenti

Kenessei István, a Booker.hu online könyváruház ügyvezető igazgatója

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, és az olvasó, aki olvassa.”
Kosztolányi Dezső

Hetek: Olvasnak még az emberek könyvet, vagy tényleg haldoklik a Gutenberg-galaxis?

K.I. : Persze az eltelt mintegy 600 év szükségessé tesz ráncfelvarrásokat, de a könyv túlélte a mozi és a rádió térhódítását, sikerrel állta a tévé totális támadását, és nem fog eltűnni az internet és a digitális média tengerében sem. A leírt betűnek, akár papiruszra, akár bőrre,  kőre, akár papírra írják, évezredek óta valami különös varázsa van, ami véleményem szerint nem fog eltűnni soha. Gondoljunk csak arra a néhány kőbe vésett mondatra, amit Tízparancsolatként ismerünk, és több ezer éve sem veszített az aktualitásából, az emberi civilizáció egyik alappillére azóta is.

Hetek: Köszönöm, megnyugtatott. De mi a helyzet a minőséggel? Mert gondolom, abban egyetértünk, hogy nem mindegy, mi van a lapokra írva.

K.I.: Abszolút! Ebben a tekintetben már nem vagyok annyira optimista, mert az olvasási szokások egyre inkább a gyakran silány minőségű lektűröknek, a primer ösztönökre ható szoftpornó jellegű „műveknek” kedveznek. Az idén legnagyobb példányszámban eladott könyv a Szürke ötven árnyalata volt, és mivel a baj nem jár egyedül, trilógiává bővült további két kötettel. Ha egy ilyen történet még méretes botránnyá is dagasztható, mint Szepesi Nikolett Én, a szexmániás című „dokumentarista” kötete, üzletileg biztos siker a kiadónak és a szerzőnek. A rossz nyelvek szerint a „kishölgyre” inkább illik az „Én, a stekszmániás” jelző, úgyhogy hamarosan a polcokon a folytatás. Jókai nem volt ilyen termékeny fénykorában!

Hetek: A vámpíros-vérfarkasos tematika tartja még állásait?

K.I.: Úgy tűnik, lassan bealkonyul a vámpíroknak, hogy ezzel a képzavarral éljek, hiszen a vámpírokra a pirkadat jelenti a veszélyt. Szerintem több bőr már nincs ezen a rókán, vagyis vérfarkason, de nem vagyok teljesen nyugodt, mert a szerzők fantáziája végtelen.

Hetek: Olvasunk minőségi irodalmat is?

K.I.: Szerencsére igen, bár egyre kevesebbet. Jól fogyott ebben az évben Márai Sándor Hallgatni akartam kötete, az új Esterházy-regény, a furcsa című Egyszerű történet vessző száz oldal – a kardozós változat, valamint a nagy orosz mesélő, Ljudmilla Ulickaja könyvei: A mi urunk népe és a Daniel Stein, tolmács. Ez utóbbi egyébként az elmúlt egy-két év legnagyobb olvasmányélménye volt számomra. Veszik az idei irodalmi Nobel-díjra leginkább esélyes japán Murakami Haruki könyveit, főleg a nemrég megjelent Kafka a tengerpartont. A Sztrugackij fivérek cenzúrázatlanul újra kiadott Stalker – Piknik az árokparton című kötete, amiből a világhírű orosz rendező, Andrej Tarkovszkij rendezett kultfilmet a hetvenes évek végén, szintén nagy siker. Általában a megfilmesítés jót tesz egy könyv népszerűségének, lásd a Trónok harca-sorozat és a Pí élete jó eladási mutatóit. Meglepően sok fogyott Dr. Eben Alexander A mennyország létezik – Egy idegsebész tapasztalatai a túlvilágról című könyvéből. Van az olvasókban igény a spiritualitásra, de az olcsó okkult ámításokra is.

Hetek: Politika?

K.I.: A rendszerváltás környékének nagy leleplezéseiről, politikai botrányairól szóló, vegyes színvonalon megírt-kiadott sikerkönyvek most mintha eltűntek volna. Viszont sokan vásárolták egy lengyel zsurnaliszta, Igor Janke Hajrá, magyarok! – Az Orbán Viktor-sztori egy lengyel újságíró szemével kötetét. De ez inkább politikai marketing, mint tényfeltáró újságírás. Persze egy kis közéleti adok-kapok használhat egy könyvnek, jól időzítették Csáki Judit Alföldi színháza – Öt nemzeti év könyvének piacra dobását, és viszik is, mint a cukrot.

Hetek: A karácsony köztudottan a könyves szakma szüreti időszaka. Mire számíthatnak a könyvbarátok?

K.I.: Valóban, a könyv még mindig a leggyakrabban adott ajándék. Elfogult véleményem szerint a leghasznosabb is. Ilyenkor kerülnek a boltokba és az internetes könyváruházak portáljaira a drága, szép albumok, igényesen kiállított sorozatok és a slágerkötetek. Nem ússzuk meg Fejős Évát sem, aki immár a saját kiadója gondozásában jelenteti majd meg Száz éjjel vártam című legújabb romantikusát, jön Nyáry Krisztián irodalmi kukkoldájának (Így szerettek ők – irodalmi szerelmeskönyv) második része, és Deutsch Tamás is engedett rajongói ostromának, megörvendeztet bennünket dr. dajcstomi – akkor és most című önéletírásával. És ha valaki a paleolit táplálkozást népszerűsítő könyvek útmutatásai ellenére mégis felszed majd pár kilót, lefogyhat Lakatos Péter Paleolit edzés – Primal move – Ismerd meg az ősi erő titkát című kiadványának tanácsai alapján. Erre mondom: úgy kellett már, mint egy falat kenyér…

Hetek: Köszönöm a beszélgetést!

Olvasson tovább: