hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Korunk arca a kortárs képzőművészet tükrében
60 éves a Vásárhelyi Őszi Tárlat

2013. 10. 03.
A Vásárhelyi Őszi Tárlatról szóló visszatérő toposz, hogy ennél régebbi országos kiállítás nincsen a kortárs hazai képzőművészeti szcénában. Az évről évre megrendezésre kerülő kiállítás egyediségét töretlen hagyománya, folyamatossága, magas szakmai színvonala, illetve az adja, hogy valamennyi képzőművészeti ág képviselteti magát az 1954 óta minden év október első vasárnapján nyíló tárlaton. Sehol máshol nincs rá példa az országban – de Európában is csupán néhány helyen, mint a Velencei Biennále –, hogy immár hat évtizede folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat kezdeményezői Galyasi Miklós múzeumigazgató, Kurucz D. István és Almási Gyula Béla festőművészek, valamint Szabó Iván szobrászművész voltak. Céljuk egy karakteres, egyedi kiállítás megrendezése volt, ezért olyan művészeket hívtak meg az első tárlatra, akik valamilyen módon kötődtek Hódmezővásárhely városához. Valószínűleg az „alapító atyák” sem remélték, hogy olyan jelentős, fél évszázadon átívelő művészeti fórumot hoznak létre, mely a város legmeghatározóbb és legjelentősebb kulturális rendezvényévé válik.

A tárlat az ötvenes-hatvanas években – az akkori hivatalos művészetpolitikai elvárásokkal szemben – a képzőművészeti szabadság friss levegőjét jelentette a művészek számára. Nem véletlen, hogy az akkori hivatalos értékelések a tárlat évenkénti kiállításait „narodnyiknak”, népiesnek vagy sema­tikusnak tartották. Tény, hogy az ebben az időszakban itt kiállított művek jelentős hányada erős társadalmi elkötelezettséggel, a magyar parasztság sorsának és életmódváltozásának dokumentálási igényével készült. A korszak művészeti kritikáiban negatív felhanggal tűnt fel a nacionalista jelző is, mint a nemzeti hagyományokra építő és ahhoz kötődő ábrázolásmód. Ugyanakkor misztikusnak is titulálták, mert az itteni realizmus nem fotószerűen, hanem egy sajátos „vásárhelyi elvontsággal” ábrázolta a valóságot.

A szervezők már a nyolcvanas évek első évei­-ben érezték, hogy változtatni kell az indulás idejében megfogalmazott szervezési elveken, s igyekeztek a felkértek-meghívottak körét a lehetőség szerint kibővíteni. Az elmúlt évtized(ek)ben a tárlat egy különleges hibriddé vált a meghívásos, a szabad beadású és a szalonjellegű kiállítások legjobb tulajdonságainak egyesítésével.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!