Kereső toggle

Korunk arca a kortárs képzőművészet tükrében

60 éves a Vásárhelyi Őszi Tárlat

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Vásárhelyi Őszi Tárlatról szóló visszatérő toposz, hogy ennél régebbi országos kiállítás nincsen a kortárs hazai képzőművészeti szcénában. Az évről évre megrendezésre kerülő kiállítás egyediségét töretlen hagyománya, folyamatossága, magas szakmai színvonala, illetve az adja, hogy valamennyi képzőművészeti ág képviselteti magát az 1954 óta minden év október első vasárnapján nyíló tárlaton. Sehol máshol nincs rá példa az országban – de Európában is csupán néhány helyen, mint a Velencei Biennále –, hogy immár hat évtizede folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat kezdeményezői Galyasi Miklós múzeumigazgató, Kurucz D. István és Almási Gyula Béla festőművészek, valamint Szabó Iván szobrászművész voltak. Céljuk egy karakteres, egyedi kiállítás megrendezése volt, ezért olyan művészeket hívtak meg az első tárlatra, akik valamilyen módon kötődtek Hódmezővásárhely városához. Valószínűleg az „alapító atyák” sem remélték, hogy olyan jelentős, fél évszázadon átívelő művészeti fórumot hoznak létre, mely a város legmeghatározóbb és legjelentősebb kulturális rendezvényévé válik.

A tárlat az ötvenes-hatvanas években – az akkori hivatalos művészetpolitikai elvárásokkal szemben – a képzőművészeti szabadság friss levegőjét jelentette a művészek számára. Nem véletlen, hogy az akkori hivatalos értékelések a tárlat évenkénti kiállításait „narodnyiknak”, népiesnek vagy sematikusnak tartották. Tény, hogy az ebben az időszakban itt kiállított művek jelentős hányada erős társadalmi elkötelezettséggel, a magyar parasztság sorsának és életmódváltozásának dokumentálási igényével készült. A korszak művészeti kritikáiban negatív felhanggal tűnt fel a nacionalista jelző is, mint a nemzeti hagyományokra építő és ahhoz kötődő ábrázolásmód. Ugyanakkor misztikusnak is titulálták, mert az itteni realizmus nem fotószerűen, hanem egy sajátos „vásárhelyi elvontsággal” ábrázolta a valóságot.

A szervezők már a nyolcvanas évek első évei-ben érezték, hogy változtatni kell az indulás idejében megfogalmazott szervezési elveken, s igyekeztek a felkértek-meghívottak körét a lehetőség szerint kibővíteni. Az elmúlt évtized(ek)ben a tárlat egy különleges hibriddé vált a meghívásos, a szabad beadású és a szalonjellegű kiállítások legjobb tulajdonságainak egyesítésével.

Az évtizedek során a Vásárhelyi Őszi Tárlat egyedül maradt talpon az országos/nemzeti szalon kimúlását követően, és nem jutott a súlyukat vesztő vagy megszűnő vidéki csoportos kiállítások sorsára.

A tárlat a mai napig hiánypótló kiállítási lehetőséget nyújt a magyar kortárs alkotók számára. Ennek eredménye érezhető a beadott művek számában. Míg az ezredfordulón csupán száznál alig több művész nyújtotta be alkotásait, 2007-re már elérte a hatszázat a zsűrizésre jelölt művek mennyisége. Idén pedig a rekordszámú, 768 műalkotásból (336 művésztől) kellett kiválasztania a tizenkét tagú szakmai testületnek azt a 262 műalkotást, amelyeket alkalmasnak találtak, hogy reprezentálják a jelen képzőművészetét a jubileumi Őszi Tárlaton.

Az Őszi Tárlatok megrendezésével Hódmezővásárhely városa kiemelten támogatja a kortárs képzőművészetet: bemutatási, megjelenési lehetőséget biztosít a művészeknek, illetve jelentős anyagi elismerésben részesíti évről évre a legjobbnak ítélt alkotások készítőit. Már az első kiállítás alkalmával létrehozták azt a rangos elismerést jelentő díjat, melyet Hódmezővásárhely híres festőművészéről, Tornyai Jánosról neveztek el. A bronzból készült Tornyai-plakettet Szabó Iván szobrászművész alkotta, és egy művésznek csak egyszer adományozható. Az eleinte csupán erkölcsi, majd 1966 óta anyagi elismerést is jelentő Tornyai-plakett odaítéléséről is a zsűri dönt, amellyel a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár.

Az Őszi Tárlatok megújításában, folyamatos „frissen tartásában” elengedhetetlen szerepet játszanak a fiatal, tehetséges művészek, akiket szintén kiemelten támogat Hódmezővásárhely megyei jogú városa. Az elmúlt években két kimondottan fiataloknak szóló díjról döntött a közgyűlés: a Fiatal Festők Nívódíjáról, illetve a  Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjról. A 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat kiállítóinak egyharmada negyven évnél fiatalabb művész. Önmagában ez a tény is jelzi a kiállítás beágyazottságát a kortárs képzőművészeti szcénába.

Az őszi Tárlat kiemelt szerepet tölt be Hódmezővásárhely kulturális életében, hiszen több mint fél évszázada minden októberben megpezsdül a város művészetkedvelő közönsége. Október hónapban számos kísérő kiállítás várja az érdeklődőket. A Tornyai János Múzeumban Szalay Ferenc életművén keresztül nyerhetnek betekintést az érdeklődők az őszi Tárlatok hatvan évébe, melynek stiláris és tematikai változásai hitelesen jelzik az őszi Tárlat koncepciójának és arculatának alakulását. Október 5-én két kiállítás is nyílik a városban: az Emlékpontban a politika és a társadalom kapcsolatát mutatják be hatvan év őszi Tárlataiban. Ismét megnyitja kapuit a megújult és újragondolt Alföld művészete kiállítás; így a 60. Vásárhelyi őszi Tárlatra érkező látogatók átfogó képet kaphatnak a 19-20. század klasszikus alkotásaitól a jelen művészeti törekvéséig. A szokásoknak megfelelően vasárnap délben nyílik a kortárs művészeti seregszemle az Alföldi Galériában, majd a Tornyai János Múzeumban a tavalyi fődíjas, László Dániel egyéni kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők.

Olvasson tovább: