hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mozgás!
Hogyan segítsünk olcsón és hatékonyan elsatnyult izmainkon?

2013. 09. 05.
A mozgás szervezetre gyakorolt jótékony hatása már az ókorban is ismert volt. Ekkor már kifejlesztettek mozdulatsorokat annak érdekében, hogy valaki jobban érezze magát. A betegségek kezelésére célzottan összeállított gyakorlatsorok a XIX. szá­zadban egy svéd vívótanár tornarendszeréből fejlődtek ki. Ezzel egy időben Németországban is elkezdték kialakítani a különböző manuális – kézzel végzett – gyógytornakezelések alapjait. Dóró Edit gyógytornásszal, személyi edzővel a nap­jainkban divatos és kedvelt mozgásformákról, a gyógytorna áldásos hatásairól beszélgettünk.

Nyugat-európai felmérések alapján az emberek mint­­egy harmada  panaszkodik nap mint nap hát-, derék-, lábfájdalmak miatt. Miben látja ennek az okát?

– Több tényező miatt áll fenn ez a probléma, de első helyen a sokat emlegetett ülő életmódot tartom okozójának. Az emberek többsége egy nap során hosszú órákat van belekényszerítve egy statikus testhelyzetbe, az irodákban is áttelefonálnak egymásnak, ahelyett, hogy fölállnának az asztaltól. Ezen túlmenően mindent magunk előtt végzünk, ami karjainkat mindig a törzs előtt tartja. Ebből kifolyólag bizonyos izmokat nem használunk, folyamatosan rövidített helyzetben tartunk, másokat túlnyújtunk. Főként a hasizmokat, mellizmokat tartjuk rövidült állapotban, és a hátizmokat nyújtjuk túl. Ebben az állapotban elbillentjük az izomegyensúlyt egy olyan irányba, amiből visszabillenteni akkor lehet, ha tudatosan a napi testhelyzettel ellentétes irányú mozdulatokkal a gyengült izmainkat kezdjük el használni, és fenntartjuk az ízületi mozgásszabadságot az ellentétes irányokban is. Mivel ezek az izmaink gyengék, ezért erőfeszítésnek és kényelmetlennek érezzük ezen mozdulatokat, mivel már az ízületi mozgásszabadságot lekorlátoztuk a napi tevékenységeinkre.

A másik tényező a stressz. Már köztudottá vált, hogy a lelkiállapot és az izomtónus között összefüggés van. Bizonyos izmaink a belső bizonytalanság miatt állandó készültségi állapotban vannak, hogy adott esetben minél gyorsabban tudjanak reagálni, ha cselekedni kell. Ezen izmaink főleg a tarkó- és válltájék, illetve a csípő körüli izomcsoportok. Ezek a folyamatosan magasabb tónusuk miatt merevvé, görcsössé válnak, ami maga után vonja a keringés romlását, és egy folyamatos oxigénhiányos állapotot eredményez. Ezt meg lehet szakítani nyújtó, lazító mozdulatokkal, de ha a lelki háttere nem rendeződik, akkor fennmarad az állapot. Érdekesnek hangzik, de egy derékfájdalmat adott esetben okozhat egy rossz bokaállás, ami megváltoztatva a testtartást, a gerinc helyzetére is hatással van. Ahol instabil a rendszer, ott előbb-utóbb jelezni fog a test, adott esetben a derék. E mellett sokakban kell a kezelés megkezdésekor leépíteni azt a tévhitet, hogy amelyik fizikális kihívás fáj, az ártalmas, illetve amiben kifáradnak, az negatív és haszontalan. Pedig sokszor azért fáj, mert sérült a funkció, illetve kényelmetlen az illető napi rutinja miatt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!