Kereső toggle

Cinque Terre

A felfedezésre váró ékszerdoboz

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ha nyaralás során Olaszországra esik honfitársaink választása, többségük az Adriáig jut le, no és persze legtöbben Toszkánába vágynak, pedig a kevésbé ismert Cinque Terre legalább annyi (ha nem több) izgalmat és érdekességet tartogat. A sziklák tetejére, illetve egymás fölé játékosan épült pasztellszínű, vidám házakkal a világon egyedülálló, mesebeli látványt nyújt ez a vidék a Ligur-tenger öbleiben.

Cinque Terre káprázatos vidéke mindössze tízórányi autóútra tőlünk, Észak-Olaszországban, a Földközi-tenger nyugati medencéjében, a Ligur-tenger partvidékén fekszik. Aki bevállalja ezt a hosszabb utazást, garantáltan nem fog csalódni, mesebeli vidéken találja majd magát! De egy toszkániai út során is érdemes legalább egy napot eltölteni itt. A „Cinque Terre” elnevezés egyébként szó szerinti fordításban annyit tesz: „öt föld”, de valójában öt kicsi, autóforgalomtól mentes festői halászfalut találunk itt. Ezek: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare, amelyek egymástól pár kilométeres távolságra helyezkednek el.

Bár a vonzó célpontot az idők során több kalóztámadás is érte, történetéből kiderül: az erdős, sziklás domboldalakon emberfeletti munkával terméskő falakat építettek, teraszokat alakítottak ki, majd szőlőt, citrusféléket, gesztenyét, olajfát, bazsalikomot ültettek. A 12. században a Genovai Köztársaság része lett, a partvidék ekkor már messze földön híres volt kitűnő boráról. Az 1960-as években készült el kanyargós hegyi útja.

A 1970-es évek végén Rick Steves amerikai utazót annyira elkápráztatta az öt csendes, eldugott kis falu, hogy útikönyveiben rajongva írt róluk. Így mára évről évre egyre több turista élvezi a helyiek vendégszeretetét.

A tájat nem véletlenül választották az UNESCO világörökség részévé 1997-ben. 1999-ben megalakult a Cinque Terre Nemzeti Park, mely Levanto és La Spezia egyes részeit is magába foglalja. Mi több, 2011-ben a National Geographic Traveler útimagazin 345 szakértője összeállította a világ legszebb partvidékeinek tízes listáját.

A szerkesztőség Cinque Terrét az értékelt 99 partszakasz közül a 6. legszebb vidéknek találta, mert itt sikerült megőrizni a „száz évvel ezelőtti Itáliát”, annak különleges életmódját, építészetét. Hozzájárult a helyezéshez a falvak gyönyörű fekvése, a hangulatos utcák és nem utolsósorban az innen nyíló kilátás is.

És valóban: a kristálytiszta Ligur-tenger és a környező hegyek látványa bámulatos. Közhely ugyan, de ha valami ékszerdoboz, akkor ez az: lélegzetelállító panorámák, tarkabarka házak egymás hegyén-hátán, élénkzöld, meredek hegyoldalak. A „fotósok paradicsomában” nem lehet betelni a látvánnyal, a színekkel és a fényekkel.

A teraszosan megművelt táj ezerszínű, illatos vegetációjával is meglep: nagyszerű látványt nyújtanak a citrom- és eukaliptuszfák, káprázatosak a mimóza-, rózsa- és szegfűillatú kertek, a szélfútta fenyők, a méltóságteljes ciprusok, a leanderekkel szegélyezett utak, és felfrissít a mindenütt balzsamos levegő.

Bár vendég is akad bőven, nem egy tipikus turistaparadicsom, ahol minden jól megtervezett. Különösen Corniglia és Manarola őrizte meg autentikusságát. És éppen ebben rejlik különlegessége: távol a városi stressztől, mintha évszázadokkal ezelőtt megállt volna itt az idő, a helyiek életét csak kis mértékben befolyásolja a turizmus. A romantikus falvak között kizárólag vonattal, hajóval vagy gyalog érdemes közlekedni. (Az autóval érkezők számára minden falu szélén van egy biztonságos fizetőparkoló). A települések könnyen megközelíthetők vasúton, ugyanis a Pisa–Genova vasúti fővonal a tengerparton halad, nagyrészt alagútban (nyári szezonban óránként több vonat is megy, mindkét irányban). Ám kiváló a vízi összeköttetés is: a hajók is gyakran közlekednek, és mindenütt kikötnek. Levanto viszont csak hajóval közelíthető meg!

Azonban karakterisztikájából adódóan leginkább gyalogtúrákra alkalmas ez a vidék (mintegy ötórányi túrával lehet végigjárni). Rengeteg túraútvonalat találunk itt, legnépszerűbb köztük az egykori római hadiút, illetve a falvakat összekötő és a tenger közvetlen közelében futó útvonal. A két legdélebbi falvat, Riomaggiorét és Manarolát összekötő rövid szakasz a Szerelem Útja (Via dell’ Amore), amely talán a leglátogatottabb, de a legszebb és legélvezetesebb túrákat  az olajfák és szőlőültetvények árnyékában éppen csak megtisztított földutakon tehetjük.

Ha valaki csak pihenni szeretne, az is talál erre hosszú tengerpartokat és eldugott kis romantikus öblöket: az Olasz Riviérának is nevezett helyen valóban meg lehet „szökni” a tömeg elől. A falvakban, a tenger partján számos kiadó szoba, apartman és hotelszoba közül lehet választani. Az aktív pihenésre vágyók több száz kilométernyi túraútvonal között válogathatnak még, de lehet kerékpározni, szörfözni, tengeri kajakozni, csónakot bérelni, vitorlázni, siklóernyőzni vagy búvárkodni is. Az idős helyiek itt nem gubóznak be, naponta másszák meg a meredek lépcsősorokat, tempósan túráznak, vagy épp a fiatalokkal karöltve vesznek részt futóversenyeken, esténként pedig vidáman, szemlélődve sétálnak.

Mivel az itt élők évszázadokon keresztül a világtól elszigetelten éltek, teljesen önellátó életre rendezkedtek be. Hagyományos módon művelik a földet: ételeik egyszerűek, természetesek, de igen illatosak és ízletesek, alapját ma is a saját földjeiken termő növények, az erdőkben a gombák és az ehető fenyőmag, illetve a tengerből kifogott zsákmány adja. Saját bort (Vermentino, Sciacchetrà), Limoncinót (híres citromlikőr), olívaolajat, pesztót készítenek, utóbbit többnyire egy vékony helyi tésztával (trenette) szolgálják fel. Tradicionális termékeiket a szűk utcácskák apró boltjaiban árulják. Érdemes elmenni a piacokra is, vannak borkóstolási lehetőségek, sőt részt vehetünk olívaszüreten vagy akár főzőkurzuson is.

Cinque Terre kártya

Ha a tengerparti ösvényen (Kék ösvény) szeretnénk túrázni, Cinque Terre kártyát kell vásárolnunk (1 napra 5 euró). A kártyával (Cinque Terre Card Parco) használhatjuk a nemzeti park környezetbarát buszait, a nemzeti park bármely ösvényén túrázhatunk, meglátogathatjuk a nemzeti park múzeumait, valamint 3 órára kerékpárt is bérelhetünk. A vonatra is érvényes kártyával (Cinque Terre Card Parco + Treno) a fenti szolgáltatások mellett korlátlanul utazhatunk a vonatok 2. osztályán Levanto és La Spezia Centrale (Központi pályaudvar) között (1 napra 10 euró). A kártyát a nemzeti park információs központjaiban vásárolhatjuk meg, minden falu vasútállomásán, illetve Riomaggioréban a parkoló mellett. A központokban emellett kérhetünk vonat- és buszmenetrendeket, térképeket, vásárolhatunk könyveket, valamint ajándéktárgyakat is. Szintén itt érdemes érdeklődni az aktuális eseményekről, fesztiválokról. (Forrás: cinqueterre.hu)

Olvasson tovább: