hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zsidó Nyári Fesztivál
2013. augusztus 25. – szeptember 2.

2013. 07. 25.
Európa legnagyobb zsidó kulturális rendezvénysorozata, a Zsidó Nyári Fesztivál 16 éves. Másfél évtized alatt a Zsidó Nyári Fesztivál bekerült a nemzetközi vérkeringésbe, számon tartják neves művészek, és elismeri a közönség. A Budapesti Zsidó Hitközség keretein belül a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ 1998-ban rendezte meg az első fesztivált, amelynek központi helyszíne Európa legnagyobb és egyik legcsodálatosabb zsinagógája, a Dohány utcai zsinagóga, mely nemcsak Budapest egyik nagyszerű látványossága, hanem a nagy hagyománnyal rendelkező magyar zsidóság jelképe is.

2013. augusztus 25-étől szeptember 2-áig 10 helyszínen közel 30 produkcióval várjuk az érdeklődőket, akik a népszerű, visszatérő művészek mellett számos új előadóval, programmal találkozhatnak. Augusztus 25-én az elmaradhatatlan Budapest Klezmer Banddel kezdődik a fesztivál, és ugyanezen a napon az Urániában lép színpadra Bornai Tibor zenészbarátaival. Vendégünk lesz a Muzsikás együttes, Palya Bea, Lajkó Félix, akihez Roby Lakatos csatlakozik a Dohány utcai zsinagógában, Sharon Brauner, aki a Tango Apassionata című műsorában ismert olasz slágereket énekel jiddisül, a Molnár Dixieland Band és a stuttgarti Asablea Mediterranean. Az ő vendégük Gerendás Péter és Somló Tamás lesz. Evergreen címmel Barbra Streisand legnépszerűbb dalait hallhatja a közönség 28-án a zsinagógában 50 éve megjelent első lemezének jubileuma kapcsán Náray Erika, Polyák Lilla és Szulák Andrea előadásában, és az ötvenéves Stúdió 11 Zenekar közreműködésével. Nem múlhat el a fesztivál Nemzetközi Kántorkoncert nélkül, amelynek sztárvendége a fesztivál törzsközönsége számára már jól ismert David D’Or és Shmuel Barzilai lesz. Dés László két estén is fellép: 28-án az Urániában Dés András, Parti Nagy Lajos és Spiró György, míg 29-én a Goldmark teremben Esterházy Péter lesznek a társai. Szűcs Gabi izgalmas vállalkozás elé néz: Amy Winehouse-slágereket énekel swinges stílusban, szeptember 1-jén pedig Rossini Mózes című operájának koncertszerű előadására kerül sor a Dohány utcai zsinagógában fantasztikus szereposztással. A hazai sztárok mellett két izraeli operaénekes, Ira Bertman és Yotam Cohen is részt vesz a magyarországi bemutatón, vezényel Pál Tamás.

A hagyományos helyszínekhez (Dohány utcai zsinagóga, Frankel zsinagóga, Uránia Nemzeti Filmszínház – Goldmark terem) idén az újonnan megnyíló Budapest Music Center is csatlakozik, ahol a berlini Sharon Brauner és Ivri Lider izraeli sztár mellett a Budapest Ragtime Band lép majd színpadra, valamint a Városmajori Szabadtéri Színpad, ahol Boban és Marko Marković Orkestar ad fergeteges koncertet.

Augusztus 26-án a Goldmark teremben a Klubrádió Ötös című műsorának műsorvezetői, Vicsek Ferenc vezetésével beszélgetnek aktuális társadalmi kérdésekről, míg 27-én ugyanitt Karinthy–Kézdy emlékestet tartunk Bíró Kriszta, Fodor Tamás, Hegedűs D. Géza és Székhelyi József közreműködésével.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!