Kereső toggle

Horvátországi LEG-LEG-LEG

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Horvátországról szóló cikksorozatunk következő epizódjában – kicsit szubjektíven ugyan de –, a legeket gyűjtöttük össze.

LEGközelebbi tengerpart: A horvát Adria a hazánkhoz legközelebb eső tenger, néhány órás utazással máris az azúrkék víz partján találjuk magunkat. A legközelebbi horvát tengerparti város Rijeka, amely Budapesttől csupán 500 km-re fekszik, és szinte végig autópályán halad az út. Nyaralóprogramok, hajókirándulások, vitorlázás, búvárkodás, roncsmerülés, delfinles, rafting, tengeri kajak, vízi sportok stb. – a tengerparti programok tárháza kimeríthetetlen!

A világ egyik LEGszebb és LEGtisztább tengere az Adria! Mi más bizonyíthatná jobban, mint hogy a horvát Riviéra több mint 100 „Blue Flag” (Kék Zászló) minősítésű stranddal büszkélkedik!

LEGhosszabb tengerpart: Horvátország szárazföldön 1778 kilométer partvidékkel büszkélkedhet, de ha a szigetek kerületét is figyelembe vesszük, összesen 5835 kilométernyi partszakasszal rendelkezik. Az ország LEGnagyobb öblei a Kvarner-öböl és a Šibeniki-öböl. Két LEGnagyobb félszigete az ország északi részén fekvő Isztriai-félsziget, valamint a délen húzódó Pelješac-félsziget. Az Adria LEGmélyebb pontja 1330 méter, átlagos mélysége 250 méter. Észak-dél irányban fokozatosan mélyül. Átlagos mélysége északon 20-50 méter között mozog. LEGtöbb sziget: a horvát Adria szigeteinek száma 1185, ebből lakott sziget mindössze 66. LEGnagyobb szigetei: Krk, Cres, Brac, Hvar, Pag, Dugi Otok és Rab.

LEGszebb strandok: az Adriai-tenger horvátországi partvonala a világ legszebb strandjait, öbleit és lagúnáit rejti. A legszebb természetes strandokat Krk/Baska, Makarska Riviéra, Brac/Bol és Hvar szigetén találjuk. Legváltozatosabb és legrendezettebb kiépített strandja pedig a Solaris Resort 4 km hosszú saját tengerpartja.

LEGtöbb természetvédelmi terület Európában: Az ország 8 nemzeti parkkal (leghíresebb a Krka, Kornati Nemzeti Park), 30 tóval (legnagyobb a Vranai-tó), 76 védett rezervátummal, 80 természeti emlékhellyel, 36 parkerdővel, 32 védett tájegységgel és számos folyóval (a legismertebb tengerpart közeli folyó a Cetina) és barlanggal büszkélkedhet.

LEGhíresebb tava és nemzeti parkja: a Plitvicei-tavak, amely egy igazi gyöngyszem a 16 lépcsőzetesen elhelyezkedő tavával és ezernyi vízesésével. Kristálytiszta, türkizkék vizével, kanyargós kis útjaival, a tavakon átívelő fahídjaival és dús erdejével egy varázslatos világba kalauzol el bennünket. Nem csoda, hogy az UNESCO a Világörökség tagjává is választotta.

LEGmodernebb és LEGmozgalmasabb üdülőhely: Az Adria legnagyobb, legmodernebb, minden igényt kielégítő, tökéletes kikapcsolódást nyújtó üdülőtelepe a Solaris Resort Sibenikben! 4 km hosszú tengerpart, mediterrán környezet, olívaliget, parkosított nyaralóhely, 5 szálloda, villák, kemping, saját yachtkikötő és kalózhajó, Horvátország első aquaparkja (6 különböző csúszda, lassú folyó, vízesések, vízi attrakciók, vízi játékok stb.), „Blue Flag” strand, golfpálya, sportpályák, minigolf, „Dalmát falu” étterem, kisvonat, játszóvár… kimeríthetetlen programok minden korosztály számára!

LEGismertebb gasztronómiai különlegességek: A csevap: marha- és sertéshúsból összekevert, fűszerezett fasírt; az ajvár: paprikából készült krém; a pljeskavica: fűszerezett húspogácsa; a burek: leveles tésztából készül, leggyakrabban túróval, sonkával, gombával, almával töltött étel, amely a tölteléktől függően lehet édesség is.

A leghíresebb nemzeti ital a Travarica fűpálinka és a Cesar konyak. Híresek a szigetekről származó vörösborok, például a

Pelješac-félszigetről származó Dingac és az isztriai Malvazija.

A Riviéra legnépszerűbb ételei közé tartoznak a fehér húsú halak (például brancin), a kalamári, kagylók, rákok, a gyümölcsök közül pedig a szőlő és a füge.

www.profamily.hu

Olvasson tovább: