Kereső toggle

10 tipp a horvátországi nyaralás megszervezéséhez

2. rész

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

1. Hová szeretne utazni?

Igazán kellemes feladat megfogalmazni magunkban, hogy hová, milyen nyaralást tervezünk az idei nyárra. Milyen típusú szállást és tengerpartot részesítünk előnyben? Mely szolgáltatások (medence, fitness, wellness, animációs programok, sportolási vagy kirándulási lehetőségek) fontosak a számunkra? Mik az anyagi lehetőségeink? Irodánk megtalálja és maradéktalanul megszervezi az elképzeléseiknek megfelelő nyaralóhelyet. Így Önnek nem marad más hátra, csak felhőtlenül élvezni a várva-várt utazást!

2. Hol foglalja le nyaralását?

Minden Horvátországba utazó turista számára javasoljuk, hogy utazási irodán keresztül foglalja le nyaralását! Ily módon gyorsan, egyszerűen és biztonságosan intézheti utazását, és elkerülheti a kellemetlen meglepetéseket. Irodánk garanciát vállal a megrendelt szolgáltatások megszervezésére. Váratlan esemény esetén pedig az ügyeleti telefonszámunkon bármikor segítséget kérhet irodánktól.

3. Biztosítás:

Mindenki számára javasoljuk a Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás (BBP) megkötését! Soha ne legyen rá szükség, de mindig jól jöhet orvosi költségek, poggyászkár, gépkocsijavítás és -szállítás, idő előtti hazautazás, hosszabb kint tartózkodás, valamint ügyvédi költségek fedezéséhez is! Több módozat közül választhat a szolgáltatások és térítési összegek tekintetében. A kötvény számát és a biztosító éjjel-nappal hívható telefonszámát mindig tartsa magánál!

4. Utazáshoz szükséges okmányok :

Magyar állampolgárok számára a Horvátországba történő utazáshoz új típusú, kártyás személyi-igazolvány vagy útlevél szükséges. Mindig ellenőrizze le az okmányok érvényességi idejét, mert annak a hazautazástól számítva még minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Vízum nem szükséges, kötelező védőoltás nincs.

5. Háziállat:

Ha kis kedvencét magával vinné a nyaralásra, időben gondoskodjon útlevélről és mikrochipről, a kötelező oltásokon és a szálláshely-engedélyén kívül.

6. Költőpénz:

Horvátországban a hivatalos fizetőeszköz a horvát kuna, 1 kuna = 100 lipa. Javasoljuk, hogy mindig legyen Önnél készpénz! Igaz, hogy egyre elterjedtebb a bankkártyás fizetés, de a legtöbb helyen ma is csak készpénzben lehet fizetni. 1 kuna = kb. 38-42 Ft. Egyes helyeken elfogadják az eurót is, de nem ez a jellemző. Külföldi valuta beváltható a bankokban, pénzváltókban, postákon, utazási irodákban és szállodákban.

7. Utazás:

Horvátországba eljuthatunk autóbusszal, vonattal, repülővel vagy ahogy a legtöbben tesszük, saját gépkocsival. Ez utóbbihoz szükséges, hogy a gépjármű Nemzetközi Zöldkártyával rendelkezzen. Ezt az adott biztosítótól, ingyenesen lehet igényelni. A horvát riviérára leggyorsabban az autópályán juthatunk el. Matricát csak a magyar autópályákra tudunk előre megvásárolni.

A horvát útszakaszon ugyanis fizető kapukon keresztül kell rendeznünk az úthasználat díját. Ezt megtehetjük bankkártyával és készpénzben (euro vagy kuna). Utazásunk során mindenképpen tartsuk be a sebességhatárokat (50-90–110-130 km/h), mert rendkívül szigorúan és nagy összeggel büntetik a szabálysértést.

8. Barátkozás:

Érdemes megtanulni pár szót, kifejezést a helyi nyelven, mert nagyon megbecsülik és beszélgetések, sőt barátságok nyitja is lehet!

9. Fontosabb telefonszámok:

Mindig legyenek Önnél a legfontosabb telefonszámok, közöttük az itthon maradt rokonok elérhetősége is! Horvátország nemzetközi hívószáma: +385, egységes segélyhívószám 112, mentők: 194, tűzoltók: 193, rendőrség: 192, segélykérés az utakon: 1987, belföldi és nemzetközi tudakozó: 11888.

10. És amit feltétlen vigyen magával:

Személyazonosító okmány, utasbiztosítás, voucher (szállásutalvány), napszemüveg, naptej, fürdőcipő, gyógyszerek és FÉNYKÉPEZŐGÉP, hogy megörökíthesse a nyaralás legemlékezetesebb pillanatait!

1094 Budapest, Berzenczey u. 39-41.
Tel.: (1) 219-5512
E-mail: info@profamily.hu
www.profamily.hu

Olvasson tovább: