Kereső toggle

Tizenhat éve a rákos gyermekek szolgálatában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Elgondolkozott már azon, hogy hazánkban vajon hány gyermeket érint a rákos megbetegedés? Évente több mint háromszáz gyermeknél diagnosztizálnak újonnan rákot és kb. kétezren állnak kezelés alatt. Drámaian sokan vannak, de ha csak egy gyermeket érintene, az is túl sok lenne.

A kegyetlen kór a legvédtelenebbeken keresztül az egész család életére hatással van. A sokszor évekig húzódó fájdalmas gyógykezelések lelki, fizikai és anyagi megpróbáltatások elé állítják még a felkészült, kitartó családokat is. Ezt felismerve, a beteg gyermekek gyógyulási esélyeinek elősegítése érdekében jött létre tizenhat évvel ezelőtt a Gyermekrák Alapítvány. Megalapítása óta kiemelkedő, mintegy 2,4 milliárd forint értékű támogatást nyújtott a rászorulóknak.

Az elhúzódó válság többszörösen érezteti hatását a szervezet gazdálkodásán. Hosszú távú, rendszeres anyagi és természetbeni támogatásukat egyre több, rákos gyermeket nevelő család kénytelen igénybe venni. A kicsiket kezelő kórházak gazdasági helyzete is mind indokoltabbá teszi a civil szervezetektől történő segítségkérést. Ezzel párhuzamosan a vállalkozások társadalmi felelősségvállalásra fordítható kerete rohamosan csökken, illetve az adományozás átalakulóban van, a cégek és a magánszemélyek is úgy segítenek, ahogy tudnak.

Egy fiatal hölgy például a hosszú évek óta növesztett hajkoronájától vált meg azért, hogy a levágott tincseiből készült parókával segítsen egy, a kemoterápiás kezelések mellékhatásaként a haját elvesztett kislánynak. Az alapítvány finanszírozásában elkészült paróka azóta már a tizenhárom éves Patrícia életét teszi boldogabbá.

Ugyancsak a kopaszság lélekromboló hatását átérezve indította akcióját egy belvárosi gyermek élményfodrászat: a hajadományozás hazai kultúráját megteremtve vállalták, hogy ingyenesen vágják le a parókakészítésre alkalmas hajakat, melyeket jótékony célra ajánlanak fel.

A Jakabszálláson felépített Magyarkert (hazánk méretarányosan kicsinyített mása) megálmodói a Föld napja alkalmából két, arra érdemes személyt kértek fel, hogy lábnyomaikat megörökíthessék az utókor számára. A Toldiról elnevezett sétány első malomkövén Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai-, és kétszeres világbajnok, kiváló úszónk lábnyomát rögzítették, míg a második malomkő a Gyermekrák Alapítvány elnöke, Balogh István lábnyomát őrzi a jövő nemzedék számára.

A jelentős forráshiánnyal küszködő kórházak, egészségügyi intézmények számára a Gyermekrák Alapítvány eddigi működése során 1,3 milliárd forint értékben adományozott nagy értékű orvosi eszközöket, diagnosztikus műszereket. A mai kor elvárásainak mindenben megfelelő készülékek segítséget nyújtanak az orvosoknak a minél pontosabb diagnózis felállításához, és a beteg gyermekeket kevésbé megterhelő, kisebb fájdalommal járó műtétek végzéséhez.

Az alapítvány segítségére a rákos gyermekeken és az őket gyógyító kórházakon kívül a hasonló célkitűzésű társszervezetek is számíthatnak. Az évek óta finanszírozási gondokkal szembenéző bakonyszücsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Otthonának vezetője, Dr. Bakos-Tóth Márta az intézmény további működése érdekében fordult segítségkéréssel a Gyermekrák Alapítványhoz. A Rehabilitációs Otthonban évente több százan vesznek részt a programokon. A lelki támogatás testet gyógyító ereje jól ismert az alapítvány előtt, ezért az idén, negyedszer is segítő kezet nyújtott a fennmaradásáért hosszú idő óta elszántan küzdő Otthonnak, és másfél millió forintot utalt a legégetőbb tartozásaik teljesítésére. A szervezet az elmúlt években ezzel már hétmillió forinttal támogatta a bakonyszücsi intézményt.

A hazai rákgyógyítás nehézségeivel már többször szembesült a Gyermekrák Alapítvány. Tapasztalta, hogy jelentős a finanszírozási hiány többek között a gyógyításban részt vevők szakmai továbbképzési forrásaiban. Átérezve a szakorvosképzés kiemelt fontosságát, a Gyermekonkológiai Hálózatot képviselő Magyar Gyermekonkológusok és Gyermekhematológusok Társasága támogatási kérésére igent mondott az alapítvány. Kuratóriuma úgy döntött, hogy ösztöndíjat alapít tíz fiatal, szakvizsga előtt álló, gyermekonkológia iránt elkötelezett orvos számára. Az ösztöndíjat elnyerő orvosok fejenként, havi ötvenezer forintos ösztöndíjban részesülnek. Az évi hatmillió forintos támogatás jelentős segítség a kezdő orvosoknak. Az ösztöndíjra a Gyermekonkológiai Hálózatnál pályázhatnak az érintettek. A kiválasztott rezidensek fizetése az újonnan alapított ösztöndíjjal kiegészítve már megközelíti a nyugat-európai szintet, így tíz fiatal gyermekonkológust tudnak hazánkban tartani, megmentve őket az elvándorlási kényszertől. A hosszú távú együttműködési megállapodás alapján a szervezet további évi kétmillió forinttal finanszírozza szakmai folyóiratok előfizetését és szakkönyvek vásárlását.

 

A Gyermekrák Alapítvány karitatív tevékenységét külső forrásokból, adományokból és a személyi jövedelemadó 1%-os felajánlásokból próbálja minél hatékonyabban megvalósítani.

Kérjük, segítse Ön is a szervezet munkáját adója 1%-ának felajánlásával!

Adószám: 18161007-1-42.

Köszönjük!

Olvasson tovább: