Kereső toggle

Az erő Miki egérrel van

A Disney tulajdonába került a Star Wars-franchise

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

2012. október 30-án George Lucas eladta médiabirodalmát mintegy négymilliárd dollárért a Disney-nek. A megállapodás értelmében a Disney tulajdonába került az aranytojást tojó Star Wars-franchise, a filmmel kapcsolatos minden ajándéktárgy, számítógépes játék, film- és audiojogok, az Indiana Jones-filmek, valamint az Industrial Light and Magic és a Skywalker Sound, azok minden filmtechnológiai innovációival, találmányaival együtt. A Disney 2015-re máris új Star Wars-filmet ígér, amiben Lucas mindössze tanácsadói szerepet vállal.

George Lucas, a Star Wars-filmek szülőatyja már ez év januárjában bejelentette visszavonulását a The New York Times hasábjain, de ekkor még nem esett szó a cég teljes eladásáról. Nyilatkozatában az állt, hogy több nagyjátékfilmet nem kíván készíteni, ehelyett inkább személyesebb hangvételű kisebb mozikon fog dolgozni. „Kiszállok az üzleti életből, a cégből, minden ilyenből” – mondta egy sajtótájékoztatón, cégeinek vezetését pedig az évtizedek óta vele dolgozó Kathleen Kennedyre, a Lucasfilm társelnökére bízza. Az újságírók kérdésére, mely szerint fog-e még valaha Star Wars-filmet készíteni, meglepő módon azt válaszolta, hogy nem fog ilyet tenni, mivel a médiában rendszeresen a személyét és munkáit pocskondiázó írások, hozzászólások jelennek meg. „Az interneten panaszkodnak, mert állandóan változtatok a filmjeimen. Azt mondják, borzalmas ember vagyok” – jelezte csalódottságát, és úgy tűnik, Lucas elkövette azt a hibát, hogy beleolvasott azokba az internetes fórumokba, ahol a rajongók és kritikusok már-már nyomdafestéket nem tűrő hangnemben bírálják filmjeivel kapcsolatos tartalmi és üzleti döntéseit. Az „ortodox” Star Wars-rajongók ugyanis megbocsáthatatlan, az eredeti régi trilógiát meggyalázó bűnnek tartják a Baljós Árnyak Jar Jar Binksét, a kisfiú Anakin Skywalkert, de a jelenleg a Cartoon Network műsorán lévő dollárszázmilliókat termelő Clone Wars-sorozatot is. Magyar vonatkozású érdekesség a témában, hogy a hazai internetes fórumokon már-már az átkozódásig fajuló, nem ritkán burkoltan vagy nyíltan zsidózó hozzászólások jelennek meg a rendező személyével kapcsolatban: „George Lucas? Mikor hal meg végre az a zsírdisznó? (…) Nézzem 3D-ben azt a nyomorult nyulat meg a repülő izraelitát?”

Egyes hírforrások szerint a messzi-messzi galaxis atyja meg van győződve arról, hogy a földkéreg lemezeinek tektonikus mozgása rövidesen véget vet az általunk ismert világnak, hasonló apokaliptikus katasztrófasorozattal, mint ahogy Roland Emerich 2012 című filmjében láthattuk. Seth Rogen színész, komikus a Toronto Sunnak adott interjúban elmondta, hogy egy Lucasszal és Steven Spielberggel hármasban lezajlott filmes megbeszélésen szembesült azzal, hogy Lucas teljesen komolyan tart az általa tudni vélt világvégétől. Spielberg a beszélgetés során elnézően mosolygott, mintegy bocsánatot kérve régi barátja „lököttsége” miatt.

Más feltételezések szerint a diabétesz mellett Lucas nyakinyirokcsomó-duzzanata mögött komolyabb betegség húzódik meg, s a cég eladása egyfajta végrendelet, mellyel biztosítja gyermekei anyagi biztonságát és szellemi örökségének jövőjét.

A legvalószínűbb, és egyben a hivatalos magyarázat azonban az, hogy egy jól átgondolt üzleti jellegű döntés született: a 68 éves Lucas a Csillagok háborúja megalkotása mellett legendás marketingkonstrukciót és egyben új üzletágat hozott létre, amikor 1977-ben egy olyan „kegytárgyipart” kezdett építeni a filmek köré, amelyből 2012-ig 33 milliárd dolláros bevételre tett szert. Ebből maga a hat mozifilm 4,5 milliárd dollárt, a DVD- és Blu-ray-eladások 4,3 milliárdot, a különféle Star Wars-gyermekjátékok, relikviák pedig 15 milliárdot termeltek. Eközben cégei számos hollywoodi szuperprodukció alvállalkozóiként speciális effekteket, illetve számítógépes trükköket készítettek olyan filmekhez, mint a Transformers-sorozat vagy a Karib-tenger kalózai.

Mindezen tevékenységeket és cégeket magába foglaló Lucasfilmet tokkal vonóval vette meg a Disney, amely a filmtörténelemben nem először vásárol fel jól jövedelmező franchise-t: 2005-ben a Pixar Animation Stúdiót (Némó nyomában, Toy Story), 2009-ben pedig a szintén főnyeremény Marvel képregénykiadót vette meg, ez utóbbi gyümölcse a Vasember-sorozat, a Thor- és a Bosszúállók-filmek, melyek az elmúlt évek legnagyobb blogbusterei közé tartoznak.

A Forbes 400-as listáján Lucas az eladás után immár 7 milliárd dolláros vagyonával az előkelő 70. leggazdagabb amerikai. Nem tudni, hogy a PR része, vagy valóban így gondolja-e, de elmondása szerint úgy érezte, át kell adnia eddig féltve őrzött birodalmát a fiatal generációnak, mivel a Star Wars egy olyan mítosz, amely túlmutat az ő személyén.

Olvasson tovább: