hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A barokk és a borok városa – Eger

2012. 10. 04.
A jelentős oktatási és kulturális központ számos világhírű múzeummal és műemlékkel bír, melyek közül is kiemelkedő az egri vár. Ám a hangulatos város mindig tartogat újabb és újabb meglepetéseket is: a zegzugos utcákat járva folyamatosan változik az elénk táruló kép. Hol itt bukkan fel egy díszes párkány, hol ott egy barokk kapuzat, vagy épp egy kovácsoltvas kapu késztet csodálatra. A történelmi emlékek mellett a termálforrások és a nagynevű borai miatt is sokan keresik fel a „hazaszeretet” városát.

Hazánk egyik legszebb barokk, műemlékekben gazdag városa a Mátra és a Bükk hegység között folyó Eger-patak völgyében fekszik. Többek szerint a város nevét a patak mellett még ma is honos égerfáról kapta. Régészeti leletek bizonyítják, hogy a honfoglaló magyarság első nemzedéke a 10. század elején megszállta Eger területét. István király 1004-ben alapított itt püspökséget. 1241-ben, amikor II. Kilit volt a püspök, a tatárok feldúlták és felégették a várost. A tatárok elvonulása után hamarosan megindult az élet. Azonban a mohácsi vészt követően, 1526 után szomorú időszak következett be Eger éle­tében: a kettős királyság idején a város szinte évente cserélt gazdát, s a török is közeledett.

Az 1552-es év hozta el Eger számára a nagy helyt­állás lehetőségét. Dobó István várkapitánynak és maroknyi hadinépének sikerült megvédeni a várat, sőt, ezáltal Észak-Magyarországot is a terjeszkedő török birodalomtól. Ennek a viadalnak állított örök emléket Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye, melyet a világ számos nyelvére lefordítottak. Ekkor nevezték el a hazaszeretet városának.

A reformkorban, 1828-ban nyitották meg az első magyar nyelvű tanítóképzőt Egerben. Az építkezések számos iparost, kézművest, kereskedőt, művészt vonzottak ide. A századforduló után az iskolaváros-jelleg dominált, iskolái és más kulturális intézményei miatt „magyar Athénnak” is nevezték. Minderről ma számos múzeum és kiállítóhely „mesél”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!