hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Laptop-rafinéria
Praktikus ötletek felhasználóknak

2012. 09. 13.
Napjainkban már egyre több embernek van hordozható számítógépe, ám sokan nem tudják, melyek azok a dolgok, amelyekre feltétlen érdemes odafigyelni, hogy a gépük hosszú távon megbízhatóan működjön.

Alapvető probléma merülhet fel, ha ölbe véve vagy esetleg a kanapén egy puha takaróra helyezve használjuk a gépet. Ilyen esetekben a készülékben keletkező hő nehezen vagy egyáltalán nem tud eltávozni a nyílásokon keresztül, ami túlmelegedéshez, végső soron pedig az alkatrészek meghibásodásához vezethet. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy laptop esetében rendkívül kis helyre van összezsúfolva minden alkatrész, így kiemelten fontos a jó szellőzés biztosítása. Ennek érdekében mindig stabil felületre kell helyezni az eszközt, jobb híján egy nagy könyvre, hogy az alján található (legalább) négy tappancson álljon, így biztosítva a levegő szabad áramlását a gép alatt és mellett.

Külföldi szervizesek PICNIC (Problem in Chair Not in Computer) hibának nevezik az ölbe vett használatból eredő károkat, azaz a hiba forrása a székben és nem a komputerben található. Az ilyen meghibásodások nem garanciális javítást igényelnek, mégis a szervizre váró gépeknek legalább a fele PICNIC hibából ered. Emellett pedig nyáron a nagy melegben vagy télen a mínuszokban mindig meg kell várni  a hőfok kiegyenlítődését, ezzel elkerülhetjük a párakicsapódás miatti rövidzárlatot. Természetesen a gyártók már gondoltak azokra, akik ölbe véve szeretnék használni a gépet. Számukra találták ki a laptop-párnát vagy babzsákot, amelyek -  akár ventilátoros extrával felszerelve - pár ezer forinttól beszerezhetők.

A lopás megakadályozására laptopzárat lehet használni. A legtöbb gép oldalán van egy úgynevezett Kensington Slot, amely egy apró rés. Ebbe egy T-alakú zárat lehet becsatlakoztatni, a gépet pedig az asztal lábához vagy más biztos ponthoz rögzíteni, mint egy biciklit. Típustól, minőségtől függően ezt is könnyen hatástalanítani lehet, de azért pár percre védelmet nyújt az alkalmi tolvajokkal szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!