Kereső toggle

Fedezzük fel a Dél-Alföldet!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bajára utazni olyan snassz dolog. Első hallásra a bajai halászlé jut az ember eszébe, utána meg sokáig semmi. A bajaiak nagy többsége is ezen a véleményen van. „Nincs itt mit csinálni" - mondják szinte kórusban. Tényleg?

Baja városa a Duna bal partján terül el. A Budapestről utazók most abba a szerencsés helyzetbe kerültek, hogy az autópályán könnyen és gyorsan meg tudják közelíteni. A tíz- napos matrica ára ugyan adhat némi okot a számolgatásra, de még akkor is ott van a régi út.

Érkezésünk után a turisták tájékoztatására létrehozott információs irodában megtudjuk, hogy mi van és mi nincs valójában a honlapokon található lehetőségek közül. Érződik, hogy a környék tele van lehetőségekkel, de látogató híján csak a legnépszerűbb helyek üzemelnek. Reggelizni próbálunk a Sugovica partján egymás után sorakozó kicsi kávézókban. „Reggelizzen nálunk!" - hirdeti a tábla, mégis a pincérlánynál már csak molnárkát lehet rendelni. Véletlenül kint maradt a tábla. Sajnos nincs reggeli. Kénytelenek vagyunk tejfölös lángossal beérni a következő helyen. Végtére is az Alföldön vagyunk.

A város macskaköves főtere csak úgy izzik a hőségtől. Itt tudunk felszállni a városnéző kisvonatra. Minden egész órában indul egy körre a gumikerekein. Utas nem lévén, már a második kör marad el, így csak a miénk a vonat. Igazi élmény, kicsi gyerekkel meg kifejezetten. Végigmegy a Sugovica partján, kikukkant a Dunára, majd megfordul, elmegy a Petőfi-szigetre, körbejárja a szépen felújított belvárost, no meg a Déri sétakertet.

A vonatok szerelmeseinek még egy nagy lehetőséget kínál a bajai kirándulás. Autóval 10 perc az út Pörbölyig a Duna-hídon át, ahol eljutunk a helyi Ökoturisztikai Központba. Naponta kétszer indul vonat a Gemenci Nemzeti Parkba: van egy reggeli és egy délutáni járat. Hétvégén pedig igazi gőzös indul. Tölggyel és kőrisfával fűti három jól megtermett ember. Egyik társukról állítják, hogy „200 kiló volt, amikor kezdte, most meg 60 kiló. Jól összeaszott a melegben". Az utasok ugyan szenvednek a hőségtől, de azért nem annyira, hogy ezt el is higgyék.

A gőzös afféle nosztalgiajárat, nagyokat pöffent, kettőt megy előre, egyet hátra, majdnem két órán keresztül. Közben az ártér frissen kikelt szúnyogjaival ismerkedünk. Néha beröppen egy-két bögöly is, harapószervükkel igen „mély nyomot" hagynak bennünk. De hát mindez hozzátartozik egy igazi ártérhez. Persze nekünk azt mondták, Baján nincs szúnyog. Ez igaz is volt addig, amíg a Duna vize meg nem emelkedett. Szóval, nem árt a biztonság kedvéért szúnyogriasztót csomagolni.

Egy népes vaddisznócsalád is tiszteletét teszi a vonat utasainak. Vadul rohannak a vonat után, már csak ennyi maradt a vad természetükből. Gyorsan kiderül a trükk: a mozdonyvezető kenyeret dobál ki az ablakból, a kis csíkosok meg nem restek elfogadni.

A gemenci erdő tele van tanösvényekkel. A vonatot akár el is lehet hagyni egy hosszú séta erejéig, és egy másik járattal visszajönni. De ami még izgalmasabb, kenut is lehet bérelni és be lehet járni az ártereket (a vonat elszállítja a kiválasztott helyre, majd visszaviszi). Kerékpározóknak jó hír, hogy még kétkerekűt is tudnak biztosítani egész napos erdei csavargásra. Ősszel különösen szép egy gemenci kerékpártúra.

A bajaiak kedvenc fürdőzési lehetőségéről, a Sugovicáról sem szabad megfeledkezni. Ha rossz a minősége, akkor csónakból értesítik a fürdőzőket, úgyhogy ha ilyet nem látunk, nyugodtan fürödhetünk, és bízzunk az algákban, hogy győzik a víztisztítást. Akik nem szeretik a zsúfolt helyeket, azoknak jó kis lehetőség a Vizafogó étterem felől megközelíteni a „Sugót". A fürdési lehetőségek közül még könnyen elérhető a dávodi gyógy- és strandfürdő. Hétvégén 1500, hétköznap 500 emberre számíthatunk - tudom meg az egyik dolgozótól. Így már könnyebb dönteni a Sugo mellett.

Ha Baja, akkor elmaradhatatlan a gyufatésztás halászlé. A Petőfi-szigeten több étterem is kínálja e remek étket, de a Duna jobb hídfőjénél is van egy kicsi halászcsárda. A gyufatészta eredete a vízimolnárokhoz köthető, akikből akadt szép számban a Duna mellett. Ők vagy feleségeik a népes családjaik eltartására találták ki, hogy tésztával dúsítják a hallét. Ez olyan jó ötletnek bizonyult, hogy mára a város büszkesége. A halászlé mellé titkos recept alapján készült ürmös bort is próbálgathatunk, ami szintén a bajai borvidék találmánya.

Baja és környéke tehát rengeteg látnivalóval várja az odalátogatókat. Aki szereti a vizeket, az fürödhet, kajakozhat, sőt sétahajózhat is. Erdőjárásra, kerékpározásra is számtalan lehetőség kínálkozik. Kényelmes sétákat is lehet tenni a belvárosban vagy a tanösvényeken. Sajátos gasztronómiáját is érdemes kipróbálni. Baja minden korosztálynak tartogat kikapcsolódási lehetőséget. Nincs más hátra: fedezzük fel a Dél-Alföldet!

Olvasson tovább: