hetilap

Hetek hetilap vásárlás
TV-re a weboldalakkal!
Okostévével interaktívan

2012. 02. 09.
Az elmúlt hónapokban közkedveltté vált okostelefonok elterjedése után egyre népszerűbbek az okostévék (Smart TV), amelyeket többek között internetezésre, különböző alkalmazások futtatására és webes telefonálásra is lehet használni. Ahogyan egy korábbi írásunkban (3D tévé: valóságos illúzió. Hetek, 2010. december 3.) már beszámoltunk róla, úttörő fejlesztésnek számított a korábbi években a 3D tévé piacra dobása, ám méltán nevezhetjük a mostani újítást is forradalmi változásnak az iparágban.

Egy-egy hosszú és fárasztó nap után az aktuális hírek, e-mai­l­ek elolvasásáért vagy az időjárás-előrejelzés meghallgatásáért az embernek sokszor nincs kedve - a pár perces rendszerindulás miatt - bekapcsolni a számítógépet. Az okostelevízióval azonban ez a probléma kiküszöbölhető. A készülék bekapcsolása után egy gombnyomással lehet tévézni, internetezni - a kedvenc weblapokat tévére optimalizáltan megtekinteni - vagy akár játszani, a számítógép közreműködése nélkül. Emellett pendrive, fényképezőgép, mobilkészülék, számítógép is csatlakoztatható ehhez a tévéhez, amelyek tartalma mozgásérzékelős távirányítóval, táblagéppel, okostelefonnal vezérelve megjeleníthető. Ha az okostelefon a televízióval össze van kötve, az sms-ek is megnézhetőek a tévé képernyőjén keresztül, akár még válaszolni is lehet onnan, sőt, hívás esetén az okostévén keresztül lehet ellenőrizni a hívó személyét.

A készülék menüjében válogatni lehet az alkalmazások között, amelyeket akárcsak egy telefonon, könnyedén lehet telepíteni. Ezek között sorakozik jó néhány hírportál, közösségi oldal, időjárás-jelentés, navigációs eszköz és számtalan játékprogram. A legtöbb szolgáltatás angol nyelven érhető el. Szinte mindegyik készülék tartalmaz média­-lejátszót, így a csatlakoztatott USB-eszközön levő kép, hang, videó kényelmesen lejátszható.  Típustól függően a képernyő bal oldalán a televízióban játszott adást vagy az online videotékából indított műsort lehet nézni. Középen az extra alkalmazások (például Facebook, Skype) találhatók, míg jobb oldalon további szolgáltatások (például hírek, időjárás, programmagazin) érhetők el.

Az intelligens televíziók vélhetően azokat a vastag pénztárcával rendelkező embereket vonzzák majd leginkább, akik szabadidejük jelentős részét amúgy is a tévé és/vagy a számítógép társaságában töltik. A készülék sokoldalúságából eredően azok, akik nem céltudatosan használják legújabb szerzeményüket, és kellő önfegyelemmel sem rendelkeznek, várhatóan több időt fognak tölteni a berendezés előtt, mint eredetileg tervezték. Az okostévének is van számtalan negatív és pozitív hatása, ám ezt jelentős mértékben szabályozni lehet fegyelmezett, céltudatos alkalmazással.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!