hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dizájnt a dizájnboltból

2011. 11. 04.
Cipőt a cipőboltból – hirdeti az ismert szlogen. De hol talál kincsekre az, aki művészek, kézművesek új, feltörekvő generációjával és azok dizájntárgyaival, alkotásaival szeretne közelről találkozni, esetleg azokból vásárolni?

Napjainkban a fényűző, modern galériák mellett, amelyek a befutott művészek alkotásainak adnak teret, a fiatal alkotónemzedék egyre több olyan bemutatkozási lehetőséggel élhet, amely a dizájnkereskedelem mellett ifjú tehetségek felfedezését tűzte ki zászlójára. A külföldi mintára kialakított, hazánkban is egyre népszerűbb internetes kézművesboltok és városi művészpiacok azért jöttek létre, hogy a menedzser nélküli, professzionális vagy amatőr művészek is érvényre juthassanak a mai harsány kereskedelmi versenyben. Ezek a modern vásárlási lehetőségek nekünk, látogatóknak is nagyszerűek, hiszen kellemes körülmények között válogathatunk egyedi dizájntárgyakból és képzőművészeti alkotásokból, valamint eddig nem ismert művészekkel, tervezőkkel ismerkedhetünk meg.
Ahhoz, hogy egy dizájntúrára elinduljunk, ma már el sem kell hagyni az otthonunkat, hiszen rengeteg webshop, internetes galéria kínálja portékáját az érdeklődők számára. Az első nagyszabású online piac, amely több ezer kézművest, ipar- és képzőművészt gyűjt csokorba, 2005-ben indult az Egyesült Államokból. A www.etsy.com ma már igen élénk nemzetközi kereskedelmet lebonyolító portállá fejlődött, több mint 30 kategóriából választhat az idelátogató. Az elsősorban tervezőművészek és kézművesek alkotásaiból álló kínálatuk mellett találunk édességeket, növényeket, dekorációs termékeket, de zeneoktatást tartalmazó videókat is. Az oldal nemzetközisége miatt a kommunikáció angolul zajlik, a vásárlás pedig kártyás vagy internetes banki átutalásokkal történik. Az amerikai példát követve, de magyar nyelven és egyszerűbb fizetési feltételekkel született meg a www.meska.hu, ahol 2300 alkotó termékeiből válogathatunk. A magyar kézművesbolt nyitóoldalán, az eredetihez hasonlóan, ajándék­ötletekkel, frissen feltöltött alkotásokkal és az éppen elkelt tárgyakkal találkozhatunk, színes képekben. Speciális szűrőprogramjaik segítségével különleges igényeinknek is találunk megfelelő ötleteket. A nagy színes fotókkal ellátott oldalakon bóklászva több bőrműves, könyvkötő, szappankészítő, ruhatervező művész és kézműves humoros, szemet gyönyörködtető, kreatív portékái közül szemezgethetünk. Az alkotáshoz tartozó szükséges információkat, például az árat, a pontos méretet, az alapanyagot, a fizetési és szállítási feltételeket a képek alatt találjuk, valamint azt is, hogy milyen élmény vagy inspiráció köti a művészt az adott tárgyhoz. A vásárlás és véleményalkotás regisztrációhoz van kötve. Ha valami elnyeri tetszésünket, mindenféleképpen jelezzük az alkotónak; ha kérdésünk van, bátran tegyük fel azt, válaszolni fognak rá. Vásárlás esetén, amely készpénzben, utalással vagy postai utánvéttel történik, érdemes a megszerzett „kincsről”, illetve a művészről értékelést hagyni az oldalon, hiszen a későbbiekben referenciánk alapján szavazzák meg a bizalmat a művésznek. Ha a megrendelt áru nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, lehetőség van cserére, illetve visszafizetésre a visszajuttatott tárgy ellenében.
Ha a hivatásos tervezőkkel, művészekkel személyesen szeretnénk találkozni, és az alkotásokat egy kávé mellett szeretnénk nézegetni, tegyünk egy látogatást a budapesti művészpiacokra, a WAMP-ra és a Goubára, amelyek londoni, New York-i és izraeli vásárok mintájára, de hazai igények szerint alakultak ki.
A 2006-ban indult WAMP mára már közéleti, művészeti eseménnyé nőtte ki magát, köszönhetően a profi marketingnek és az összeszedett szervezésnek, amelynek célja a hazai dizájnerek összefogása és bemutatása a hazai és külföldi közönség számára. A piacot havonta egyszer vasárnap rendezik meg, iskolai időszakban a Millenáris Park fedett részén, késő tavasszal és nyáron pedig az Erzsébet téren. A piacon csak a szigorú zsűri által beválasztott művészek állíthatnak ki: a minőség mellett fontos szempont az esztétikum és az újszerűség, a dizájn. Egy alkalommal több mint száz tervezővel: ékszerészekkel, divattervezőkkel, grafikusokkal, formatervezőkkel, keramikusokkal és azok dizájntermékeivel ismerkedhetünk meg. A rendezvényen találkozhatunk a Gasztrosarok termékeivel is: egyedien csomagolt, illetve ínycsiklandóan komponált ételekből, alapanyagokból válogathatunk, amelyek küllemükben kapcsolódnak a dizájnhoz.
A Gozsdu udvarban minden vasárnap megrendezett Gou­ba piacot bár sokan a WAMP-pal hozzák párhuzamba, a rendezvény hangulata eltér attól a szélesebb, sokrétűbb választéknak köszönhetően. Az itt található, szintén előválogatáson átengedett műalkotások, dizájnremekek mellett több kézműves jellegű tárggyal, illetve antik darabbal is találkozhatunk, amelyek inkább egy bohémabb, bensőségesebb módon a múlt és jelen világát tárják elénk, szemben a WAMP modern hangulatával.
Bármelyik művészpiacot válasszuk is, mindegyik helyen bátran beszélgessünk a művészekkel, akik szívesen mesélnek történeteket alkotásaikról, s mivel piacon vagyunk, alkudozni is szabad. Ha valami elnyeri tetszésünket, de bizonytalanok vagyunk, a későbbiekben is felvehetjük a kapcsolatot az alkotókkal, hiszen a piacok első számú célja a kapcsolatépítés a művészek és a művészetkedvelők tábora között.
További információk a www.wamp.hu, www.gouba.hu oldalakon találhatók.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!