hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tudsz zumbázni?
Mit takar az új fitneszőrület?

2011. 09. 23.
Ellenállhatatlan latin ritmus, jó hangulat, miközben formálódik az alak, és csak úgy ugrálnak le a kilók: zumbalázban ég a világ minden kontinense. Talán egy fitneszújdonság sem tarolt ilyen gyorsan, holott véletlenül alakult ki. De mi is ez az új rület?

A történet Kolumbiában kezdődött a kilencvenes években, amikor is Beto Perez aerobikoktató megérkezett a szokásos órájára, ám a CD-jét otthon felejtette. Így hát kénytelen volt egy másik lemezt használni, amelyen salsa, merenge és bachata dallamok voltak. Legnagyobb meglepetésére a rögtönzéssel átütő sikert aratott. Hazájában nagyon hamar kapós lett: befektetőket is talált a program és a márkanév bejegyzéséhez, Perez pedig az ezredfordulót követően megalakította saját fitneszcégét.
Maga a kifejezés a „zumbear” szócskából ered, amely a kolumbiai szlengben annyit tesz: ’gyorsan mozogni’, ’szórakozni’, míg más latin nyelvekben ’bulit’, ’partit’ jelent. Shakira és Beto Perez közös „vállalkozása” tette ismertté a zumbát szélesebb körökben, amikor a szintén kolumbiai származású énekesnő felkérte az oktatót egyik közismert slágerének koreografálásához. A táncos edzés így nőtte ki magát világszerte – mára becslések szerint 12 millió rajongója lehet.
Amerikában 2000 óta oktatják a latin fitneszt. Hazánkban csak 2007 óta ismert, ám azóta is töretlen népszerűségnek örvend. 2009-ben a legkülönbözőbb válfajai is megjelentek: az Aqua Zumba vízben történik, ami még intenzívebbé teszi a mozdulatokat. A Zumba Gold az idősebb vagy a kezdő sportolóknak lehet hasznos, a Zumbatomic a gyerekeknek szól, míg a Zumba Toningot súlyzóval végzik. De számos más változata is létezik: egyedinek mondható variációja például a Zumba Duett, amit két oktató tart a hangulat és az intenzitás érdekében.
Babos Nikolett oktató kérdésünkre elmondta: „A zumba közkedveltségének titka elsősorban az egyszerűségében, másodsorban a hatékonyságában, harmadsorban a hangulatában van. Ez egy igazi életstílus, nem kell hozzá tanult tánctudás sem. Követhető, egyszerű latin mozdulatokkal vegyített fitneszlépésekből áll.”
Az oktató szerint: „[A zumba] olyannyira hatékony, hogy sokan a fogyókúra miatt járnak az órákra. Nagyon szép eredményeket lehet elérni: egy-két hónap alatt tíz kilót is fogyhatnak a kitartóak. Bár ez nem is meglepő, hiszen közel hatszáz kalóriát is el lehet égetni egy óra alatt. Fejleszti az izmokat, növeli az erőnlétet, és nem utolsó sorban boldogsághormonokat szabadít fel. Mivel ez nem egy tipikus koreográfiás óra, így már a legelső alkalom után mindenki magáénak érezheti a mozdulatokat.”
Egy vidéki oktató is hasonlóan vélekedik: szerinte a zumbások több mint két legyet ütnek egy csapásra: olvasztják a zsírsejteket, javul az állóképességük, és a becsempészett erősítő gyakorlatok tónust adnak az izomzatnak. Legfontosabb pszichikai hatása pedig a nagy adag pozitív életenergia.
Egy mindössze kétnapos, 70 ezer forintos tanfolyam elvégzése után, mindenféle előképzettség nélkül bárki zumbaoktatónak mondhatja magát. A zumbafitnesz franchise rendszerben működik: a klubok és az oktatók jogdíjat fizetnek; úgynevezett instruktor csak az lehet, aki állja a kétnapos képzés költségeit. Így se szeri, se száma a zumbát kínáló edzőtermeknek: Budapesten kívül egyre több vidéki településen is ki lehet próbálni a mozgásformát.
A két éve zumbázó Laura így összegzi tapasztalatait: „Hetente kétszer járok, még szabadtéri zumbapartin is voltam. Rövid bemelegítést követően kezdődhet is az önfeledt mozgás. Elég kemény ugyan, de én élvezem: olyan, mint egy nagy közös táncmulatság – aerobik, fűszerezve egy kis latin zenével. Bár szakad rólam a víz, az eredményét eddig még nem tapasztaltam. Azt érzem, hogy izmosabb lettem, de nem ez a célom: a hasamról látszatra semmi nem ment le.”
A témával foglalkozó The New York Times a zumba negatív hatásait is taglalja. Az egyre fokozódó sérülések száma miatt óvatosságra intenek egyes szakértők, mivel sok az oldalazós és a gyorsan forgó csípőmozgás, amelyek akár fájdalmasak is lehetnek, ha nem megfelelően végzik. „Mielőtt csatlakozna egy foglalkozáshoz, kérdezze meg, meddig tanult az oktató, és azt, hogy milyen a háttere, beleértve a fitneszképesítéseit is. Először nagyon jónak tűnhet: elragad a zene és a légkör, de könnyen túlzásba is lehet esni. Mindenki a saját tempójában mozogjon, nem kell mindenáron felzárkóznia a többiekhez” – tanácsolja Dr. Pamela Peeke, az American College of Sports Medicine szóvivője.
A neves amerikai napilap cikke egy sportorvost is idéz: „Főleg azoknak lehet hasznos, akik mozgásszegény vagy ülő munkát végeznek. Mint minden hóbortot, ezt is rendszeresen kell gyakorolni. Ám a zumbások gyakran kerülnek a klinikára bokaficammal, izomgörcsökkel és lábszársérülésekkel” – jegyezte meg Dr. Luke Bongiorno.
Mindenesetre az új fitnesztrend töretlen népszerűségére jól fizető iparág is épült: Zumba márkanévvel különböző ruházati termékek (nadrágok, pólók, cipők, karkötők, fejpántok, táskák stb.) készülnek. Mivel hazai forgalmazójuk nincs, ezért Belgiumból elég borsos áron szerezhetők be, de nem azért speciálisak, mert különleges anyagból készülnek, hanem mert egy divatos életérzést közvetítenek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!