hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Okostetoválás
Elektronikus második bőr

2011. 08. 19.
Az információ a legkeresettebb valuta az orvostudományban. Úgy tűnik, hogy nincs már messze a nap, amikor bonyolult és időigényes kórházi vizsgálatok helyett egy egyszerű tetoválásnak álcázott eszköz mér és küld egészségügyi értékeket és adatokat viselője fizikai állapotáról.

A Science magazin augusztus 11-ei számában egy olyan újdonságról számolt be, amely ugyan rendkívül hasznos lehet az egészség - ügy területén, mégis számos etikai kérdést feszeget. Akarja-e egy beteg, hogy a legintimebb információi, egészségügyi adatai egy kis chip segítségével egy központi számítógépbe vándoroljanak, és így akár illetéktelen kezekbe jussanak? „Úgy gondoljuk, hogy ennek a találmánynak fontos koncepcionális előnye a többi hordozható elektronikával szemben, hogy szinte észrevehetetlen a viselője számára. A technológia segítségével az eszköz viselője teljesen természetes módon válik egyszerre a fizikai és a kiber világ részévé, és ez így nagyon kényelmes" - nyilatkozta Todd Coleman, az Illinois Egyetem kutatója a Science magazinnak. A kutatók szerint a bélyeg viselése sokkal kényelmesebb lesz, mint egy kórházi ágyon feküdni drótokkal és különféle orvosi műszerekkel körülfonva.

Az ultravékony bélyeg hasonló egy ideiglenes tetováláshoz. Nem kell hozzá rögzítőanyag, vízzel felragasztható,  rugalmas és a bőrrel együtt mozog. Alig vékonyabb egy hajszálnál, és egy miniatűr napelemmel működik, illetve hasznosítja az elektromágneses sugárzást.

Yonggang Huang, a Northwestern University kutatója szerint „olyan puha, mint az emberi bőr". Az elektronika számos mérést végez, példáuló az idegek és az izmok aktivitását, így többek közt a szívizom működését is figyeli. Helyettesítheti az agyi aktivitást mérő MRI-berendezéseket is, mely a fejlesztők szerint nagy segítség lehet például az alvási problémákkal küzdő betegeknek, akik így akár otthonukban, természetes életkörülményeik között is monitorozhatók lesznek. Másik lehetőség az olyan izom- és idegi rendellenességben szenvedő betegek számára kínálkozik, akik nem tudnak beszélni. Az eszköz bőrön található szenzorjai a számítógéppel kommunikálva a torok mozgásait elektronikus beszéddé alakítják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!