hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Modern luxus
Újra divat az elegáns férfi

2010. 07. 16.
Bár napjainkban a divat egyre inkább teret enged a férfi-női karakterjegyek felcserélődésének, az idei férfitrend lágy sziluettjei és szabásvonalai ellenére mégis olyan újdonságokkal szolgál, amely által az erősebbik nem meg tudja őrizni férfias jellegét az öltözködésben.

Az idei divatban nem léteznek igazán mély filozófiák a kollekciók kialakításának hátterében, helyettük inkább egyszerű fogalmak, mint például a modernség, a városias lét, a praktikum és az innováció adta az inspirációt a tervezőknek. A középpontban a trendeket szem előtt tartó urbanista férfi áll, aki mindamellett, hogy nagy világutazó, kedveli a természetet és a természetességet. Öltözködésére a kifinomult elegancia mellett az egyszerűség jellemző, törekszik a minőségre és az igényes részletekre, ezért kerül minden olyan divathóbortot, amely nevetségessé tenné karakterét. Ő az, aki követi az esztétikum által diktált szabályokat, de ötvözi is azokat a hétköznapi lezserséggel. Az idei trend leginkább a kontrasztokra épül, amely az anyag- és formahasználatban nyilvánul meg. Ezt jól illusztrálja a lágy pamutok alkalmazása ropogós lenvásznakkal, sportos szabásvonalak szalonokra jellemző kidolgozása, a karcsúsított, sportos dzsekik és zakók, illetve a duplasoros, alapvetően elegáns zakók katonás stílusú előadásmódja.
Az erősebbik nem egyetlen alkalmi és hivatalos öltözete az öltöny, amely a tradícióknak köszönhetően évtizedek, sőt évszázadok óta kiállta a divat szeszélyeit, hullámait anélkül, hogy azon bármiféle jelentős változtatás esett volna. Idén sincs ez másként, csupán a kelmék és a részletek minősége változott meg a luxus javára. Az uralkodó szín továbbra is a fekete, de mellette megjelennek a sötétkék, a fehér, valamint a szürke árnyalatai. Mintázatban a halszálkás, a hajszálcsíkos és a tyúklábmintás az uralkodó, valamint az Eszterházy-kockás. Az öltönyök lágy és könnyű gyapjúból, pamutból készülnek, a karakterüket pedig a széles váll, karcsú derék határozza meg szűkebb szabású nadrágokkal kombinálva. (Ennek a sziluettnek a térnyerését látva több tervező is kibővítette kollekcióját karcsúsítás nélküli öltönykabátokkal, amelyek lehetőséget nyújtanak azoknak, akik nem modellalkattal rendelkeznek.)
A sportosan elegáns ruhatár kialakításában is nagy szerepet kap a zakó, bár rusztikusabb módon, ami a mintázatot és a formát illeti. A trend itt sokkal szabadabb teret enged a férfiaknak: a klasszikusnak számító fekete-fehér párosítás mellett találkozhatunk a kék és a sárga árnyalataival, különböző szürkékkel, valamint vörösekkel. A sziluett hasonló a klasszikus öltözködés vonalaihoz: a zakók karcsúsítottak, a nadrágszárak pedig lágyan szűkítettek. Újszerű, eddig még nem látott kelmékkel is találkozhatunk: gyűrt, papírszerű lenszövetekkel, érdesebb pamutvásznakkal. Az idei nyár felfedezettje a bőr, amely tapintásra puha, színvilágában pedig a természetességet tükrözi. A szafari és militarista stílusjegyekkel rendelkező bőrdzsekik méltó darabjai az idei trendnek. Nem maradhatnak ki az ingek és a pólók sem, amelyeket a fehér és a szürke mellett más színek is tarkítanak: a vörös és a kék, a pink és a zöld árnyalatai. Divatosak a hosszított, már-már tunika jellegű ingek, valamint a pólók és ingek réteges kombinációja, a diszkréten kockás és csíkos motívumok. Az utcai sportos öltözékeket is az elegancia és a lezserség keveredése uralja. Színvilága azonban még vibrálóbb, élénkebb, mint az eddigiek, a nyomatok pedig harsányabbak és témájukat tekintve sem hétköznapiak. Formavilágára jellemző a sportosan egyszerű vonalvezetés, amelyeket bermudanadrágokon és pólóingeken, pólókon alkalmaznak. Népszerű még a farmering és a koptatott, lágy esésű farmer bermuda- és hosszúnadrág. A kiegészítőkre, mint az aktuális trend hangulatára is az ötvenes évek stílusa a jellemző. A jellegzetes nyári kalapok, ken­dők, sálak, a bőr, illetve a vászon utazótáskák és nagy válltáskák, a kerekített orrú mokaszinok és színes szandálok egy letűnt kor hangulatát idézik.
Tagadhatatlan, hogy a jó megjelenéshez hozzátartozik az ápolt frizura is. 2010-ben is megújul a hajviselet trendje: a régi fazonok új formát öltenek. Az idei hajdivatban alapvetően a természetesség dominál – nincs új a nap alatt: a szakáll, a bajusz újra népszerű viselet. A hosszabbra hagyott, kócos hajviselet mellett az extrém rövidre vágott haj is kedvelt, a rövidebb borzas stílus pedig továbbra is divatban marad. A könnyed elegancia kedvelői bizonyára örülnek majd, mert újra reneszánszát éli az oldalra fésült, „lenyalt” frizura, amely egyszerűsége mellett az ápoltság benyomását kelti. Újdonság viszont a fejtetőről homlokra fésült, empire stílusú haj, amely arisztokratikus megjelenést kölcsönöz viselőjének.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!