hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Alföld kapuja: Cegléd

2010. 07. 16.
Cegléd a második legnépesebb város Pest megyében. A Kiskunság jellegzetes városa – a különleges látnivalókon kívül – testet-lelket meg­nyugtató pihenési, fel-üdülési lehetőségeket kínál.

1848 szeptemberében itt kezdte toborzó körútját Kossuth Lajos, akinek ma több emlékhelye is van a városban: például Kossuth Múzeum, Kossuth-emléktábla, Kossuth-er­kély. A város múltját, nevezetes ese­ményeit, helytörténeti emlékeit is bemutatja a Kossuth Múzeum, de kiemelkedően gazdag az itteni Kossuth-gyűjtemény is. Állandó kiállítása Tükör valék… cím­mel Kossuth Lajos éle­té­ről szóló dokumentumokat, ábrázolásokat, korabeli fotókat, a Habsburgok elleni szabadságharc vezetőinek személyes használati tárgyait tárja az érdeklődők elé.
A Szabadság térre nyílik a magyarországi hangszergyűjtemények között különlegesnek számító dobmúzeum. A dzsesszdob történetének bemutatására szakosodott állandó kiállítás Kármán Sándor magángyűjtő harmincévi kutatómunkáját öleli fel. A gyűjtemény képek, tárgyak, dobfelszerelések segítségével állít emléket legendás hangszereknek, egykor élt híres dobosoknak és dobkészítő mestereknek.
A Mózes család öntött vaskályha-gyűjteménye a 19. század második felében virágkorát élő vasöntészet művészi igénnyel megformázott emlékeit vonultatja fel. Szinte minden jelentős kályhagyártó öntöde terméke megtekinthető, s ezek közül is a leglátványosabb, a szögletes keresztmetszetű, lapokból összeállítható, úgynevezett szekrénykályhákból láthatunk itt szép példányokat.
A Természetrajzi és Vadászati Múzeum pedig három állandó kiállítással vár, melyek témái: az erdő, a gomba- és kőzetismeret, valamint a vadászat és vadgazdálkodás. A Gubody-kert az itt élő emberek és az idelátogatók számára is üde színfolt, kedvelt pihenőpark pompázó virágágyaival, sétálóútjai­val, pihenőpadjaival. Méltán kapta első ízben a nevét: Népkert, amely 1907-től Gubody-kert­re módosult, Gubody Ferencnek, Ceg­léd város nagy­ra becsült egykori polgármesterének tiszteletére. A park közepét szökőkút díszíti.
„Kossuth városában” a hagyományok őrzése mellett nagy gondot fordítanak arra, hogy a térség meghatározó egészségturisztikai centrummá váljon. 2002 tavaszán 38 000 négyzetméter összterületen útjára indult egy régóta dédelgetett álom: a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, amely 1400 négyzetméter vízfelülettel 2003-ban nyitotta meg kapuit. Nátriumkloridos-hidrogénkarbonátos, jódos gyógyvizével, 10 kül- és beltéri medencéjével (gyermek- és úszómedence, gyógymedencék, látványmedencék) várja a gyógyulni és für­dőzni vágyókat.
A fürdőzésen túl számos gyógy- és wellness-szolgáltatással állnak a vendégek rendelkezésére. Ám a kalandok szerelmesei sem csalódnak itt: 2005 május elején nyitotta meg kapuját az Aqua Centrum 17 csúszdával – köztük az országban egyedülálló ingacsúszdával –, mely egy középkori vár hangulatát idézi mesés, játékos elemekkel.
Aki hosszabb időt szeretne eltölteni a fürdőkomplexumban, annak az ország egyik legszebb apartmanparkja és kempingje áll rendelkezésére, amely egész évben várja vendégeit. A sátras, lakókocsis elhelyezés mellett 36 modern, fűthető apartmanház is épült minden kényelemmel, konyhával, zuhannyal, WC-vel és részben klímával felszerelve. A vendégek kedvezményes áron vehetik igénybe a szomszédos termálfürdőt, ahová a korlátlan átjárás külön biztosított számukra.
A kultúrára éhes érdeklődőket városi programok, a kirándulni vágyókat lovaglás, borkóstolás, gasztronómiai túrák kényeztetik, például a helyi Kugla-majorban vagy a közeli Ceglédbercelen a Ruttner Lovasfarmon. Utóbbi a lovaglás mellett bortermeléssel is foglalkozik, kihasználva a hely kedvező adottságait.
A szomszédos Abony közkedvelt kirándulóhelye az Állat- és Szabadidőpark, ahová különös, családias hangulata miatt mindenképpen érdemes ellátogatni. A 7 hektáros, vegyes ültetésű erdőben, „égig érő fák” lombjai alatt, a hűs árnyékban állatok szabad látványa vár. Alapításakor csupán néhány őshonos állat volt lakója a kis állatkertnek, mára azonban megszaporodott a létszám az időközben a város egyik jelképévé vált parkban. Tavasztól őszig érdekes afrikai, ázsiai, ausztrál, valamint európai állatokat tekinthetünk meg itt: az állatok egy része igen szelíd, semmi sem tiltja az etetésüket, a simogatásukat, persze nem árt a kellő körültekintés. A park talán legnagyobb népszerűségnek örvendő lakói az oroszlánok, de az ormányosmedvék, majmok, emuk és struccok is nagy kedvencek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!