hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fantasy mindhalálig
Menekülés a való világból

2010. 01. 23.
„Az első csapat 2 wipe után oszlott… 3 DPS 2K alatt volt… Healeltem én discként, meg 2 holy pala akik együtt nem toltak annyit, mint én az absorbjaim nélkül. Sparkokat nem kezelték, vagy ha mégis lelőttek egyet, csak a DPS fele állt bele…” Érti? Lehet, hogy Ön most nem, de szerte a világon millióknak a virtuális fantasyvilágot átélhetővé tevő World of Warcraft (WoW) című számítógépes játék jelenti a közös nyelvet. A jelenlegi adatok szerint a WoW regisztrált, azaz fizetős felhasználóinak száma világszinten meghaladja Magyarország népességét. Az öt éve elérhető játék világában tehát országnyi ember merül el nap mint nap. Ez a szám folyamatosan növekszik, és ahogy látni fogjuk, az elmerülés egyáltalán nem túlzó megállapítás. Sok szakember szerint egy új jelenség kialakulásának lehetünk tanúi: ez nem más, mint a számítógépes játékoktól való kóros függőség.

Új kategória

Az új játékstílus – amely a MMORPG, vagyis a tömeges, többjátékos internetes szerepjátékok nevet kapta – egyik szellemi kiindulópontja az amerikai Neal Stephenson regénye, a Snow Crash. Az 1992-es könyvben jelenik meg sok olyan elem (avatár, virtuális játékvilág, Google Earth-szerű alkalmazás stb.), amely aztán később a számítógépes alkalmazások formájában materializálódott. A Snow Crash mutatja be a Metaverse nevű helyet, amely tulajdonképpen egy külön online világ – itt az emberek virtuális azonosítójuk, az avatárjuk segítségével bolyonghatnak, kapcsolatba kerülhetnek egymással, és hihetetlen kalandokat élhetnek át. A másik előfutár a Dune II nevű játék volt, ahol a számítógép és az ember egy időben (real-time) irányította saját egységeit. A Blizzard nevű szoftvercég  egyébként csak 2004 végén rukkolt elő a World of Warcrafttal, de rövid idő alatt minden más játékprogramnál jobban fogyott az új fejlesztésből. A siker összetevői: a nagy, háromdimenziós játéktér, a véget nem érő játékfolyam és a csoportosan, közösségben megvalósuló szórakozási forma.

Karrier egy sosemvolt világban

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!