Kereső toggle

Szemünk fényéért

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Köztudott, hogy nyáron bőrünknek szüksége van fokozott fényvédelemre – de az már kevésbé ismert, hogy súlyos szemkárosodást is okozhat a fokozódó UV-sugárzás. Ráadásul sokan vásárolnak olcsó, silány minőségű napszemüveget, ami csak fokozza a bajt – holott ma már korántsem divathóbort a napszemüveg viselése, hanem egyre inkább létfontosságú kötelező kellék minden évszakban, de különösen nyáron.

A magyar lakosság 70 százaléka használ fényvédő naptejet, de a szemére csak öt százalékuk vigyáz – közölte nemrégiben Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke. Tudományosan igazolt tény, hogy ha hosszú távon nem védekezünk az UV-sugarakkal szemben, nemcsak a szem felszíne, de annak belső szövetei is sérülhetnek. Mi több, a hatás fokozatosan halmozódik: minél többet tesszük ki a szemet az UV-sugarak káros hatásainak, annál nagyobb lesz az esélye bizonyos rendellenességek vagy szembetegségek kialakulásának.
A folyamat fájdalommentes, sokan nem is gondolnak rá, hogy a tűző napsütésben milyen sokat ártanak szemüknek, ha nem viselnek megfelelő napszemüveget. Rövid és hosszú távú károsodás következtében kötő- és szaruhártya-gyulladás, kúszóhályog, szürke hályog, a retina elfajulása, illetve a szem környéki bőr rosszindulatú elváltozásai jöhetnek létre, vagy legrosszabb esetben vakság. A hályog (vagyis a lencse elhomályosodása) az egyik leggyakrabban előforduló egészségügyi probléma világszerte, és a leggyakrabban kíván műtéti beavatkozást. Ez a folyamat hasonlít arra, amikor nagyítóval gyűjtjük össze egy tárgyon a nap sugarait egy pontban, míg az végül meggyullad.

Milyen a jó napszemüveg?

„A vásárlás során fontos szempont a lencsék optimális árnyalata: egyrészt ki kell szűrniük a fényt; másrészt lényeges, hogy továbbra is fel-ismerhetők maradjanak a színek. A barna és a szürke árnyalatú lencsék a legmegfelelőbbek, mivel ezek torzítják legkevésbé a színeket. A speciális polár-, illetve duplaszűrős lencsék pedig a különösen erős napsugárzású helyeken ajánlottak, például ha magas hegyekben kirándulunk, vagy hosszabb időt töltünk víz közelében – ezek nagyban leveszik a vízszintes sugárzást, csillogást. A lencséket a szűrés erőssége alapján 1-től 4-ig osztályozzák, az 1-es a gyengébb fényviszonyokra van tervezve, a 4-es pedig a különösen erős, extra napsugárzás ellen véd” – magyarázza lapunknak Takács Betty, a kaposvári Irisz Optika vezetője.
A sötétített, UV-sugárzást nem szűrő napszemüvegek sokat ártanak, mert a lencse színe miatt kitágul a pupilla, és ezen keresztül sokkal több káros sugárzás éri a szempárt. Európában a napszemüvegek sötétségét különféle kategóriákba sorolják: rajta van a CE jelzés, amely azt jelenti, hogy megfelel az EU-szabványának. A legfontosabb viszont az UV-védelem számmal való kifejezése. Keressük az UV 400 felirattal ellátott szemüvegeket, amelyek 100 százalékos védelmet nyújtanak az UV-A és az UV-B sugárzással szemben is. Aki „sima” dioptriás szemüveget hord, az sem védtelen az UV-sugárzással szemben, hiszen a műanyag lencséket már el lehet látni olyan optikai UV-filterekkel, amelyek kiszűrik a káros sugárzást. Ilyen például az úgynevezett antireflex vagy a speciálisan UV-fényre sötétedő réteg.
Tévhit, hogy csak a déli órákban, a legnagyobb napsütésben érdemes hordani a napszemüveget: a fejünk felett lévő napnál ugyanis sokkal veszélyesebbek a laposan beeső sugarak, vagyis a reggeli és a kora esti napsütés. Másrészt felhős időben is fontos szemeink védelme: ekkor is ugyanolyan káros az UV-sugárzás! Fontos még arra is figyelni, hogy napszemüvegünk tökéletesen igazodjon az arcunkhoz, a szemöldök vonalát kövesse, mivel hiába a szuper UV-védelemmel ellátott lencse, ha a szemüveg körüli réseken keresztül eléri szemünket a káros sugárzás.
Ha pedig valakinek nem optikustól vásárolt szemüvege van, akkor mindenképpen érdemes elvinni egy szaküzletbe ingyenes UV-bemérésre, ahol megállapítják, hogy milyen nagyságrendben nyeli el napszemüvegünk az UV-sugarakat. A középkategóriás, 4–5 ezer forintos darabok már többnyire megfelelő védelmet nyújtanak, tízezerért pedig már optikusok által kifejlesztett, márkás napszemüveget is vásárolhatunk. A mai retró divat szerencsére megfelel az optikusi javaslatnak: nem csupán stílusosak, hanem a nagy lencsék fentről és oldalról is védik szemeink fényét. A nagy, bogár típusú óriás napszemüvegek idén még divatosak, ám az optikus szerint jönnek vissza a kisebb méretűek is.

UV-sugárzás és kontaktlencse

A pupillákat az ultraibolya sugarak káros hatásától védő kontaktlencséket eredetileg sportolók részére fejlesztették ki, azonban az ötletes újdonság a közeljövőben szélesebb körben is elterjedhet. A földről, fűről, hóról, homokról vagy vízről visszatükröződő napsugarak könnyedén eljuthatnak a szembe, ráadásul koncentráltan érik el a szaruhártyát, mely sugarak sokkal károsabbak, mint a szemből érő UV-sugarak. A kontaktlencsék előnyei, hogy a beszűrődő periférikus és visszatükröződő UV-sugarak ellen is védelmet nyújtanak, valamint segítenek megóvni a szem külső és belső szöveteit. Az UV-szűrő összetevője a lencse anyagába van beágyazva, így viselés közben sem párolog el. Ám szakemberek szerint az UV-szűrős kontaktlencsék nem helyettesíthetik az UV-szűrős napszemüvegeket, mivel nem fedik le teljesen a szemet és annak környékét. Ezért célszerű viselni jó minőségű UV-szűrős napszemüveget is a kontaktlencse mellé: a kettő együttese ugyanis maximális védelmet nyújt.

SZEMÜVEG VS. KONTAKTLENCSE

Fejfájás, homályos látás, gyakori hunyorítás – ezek a tünetek általában látásromlásról tanúskodnak. Amennyiben szemünkkel, látásunkkal kapcsolatban problémák merülnek fel, feltétlenül forduljunk szakemberhez! Szemüvegkészíttetés előtt a szemvizsgálat mindig fontos, az üzletekben kapható „kész” szemüveget semmiképpen sem ajánlja Dr. Véssey Márta szemész főorvos, kontaktológus. A személyre szabott korrekció azért is fontos, mivel nincs két egyforma ember, s a látáskorrigálás esetén a szemtávolság nem egyforma. Egy rosszul elkészített szemüveg pedig több kárt okozhat, mint hasznot. Dr. Véssey szerint gyakori probléma a cilinder szükségessége, mely egy szaruhártya-görbületi hibát korrigál. Bár ezt gyakran összekeverik, mégsem tévesztendő össze a kancsalsággal, népies nevén szemtengelyferdüléssel. A cilinderes szemüveg nélkül az erre szoruló páciens körülbelül olyan képet lát, mint amikor a televízió szellemképes.
A másik gyakran felmerülő probléma a távol- és közellátás együttes korrigálásának szükségessége, ez általában negyvenéves kor után lép fel. A megoldás a bifokális vagy multifokális szemüveglencsék alkalmazása. Előbbinél a lencse két része más-más dioptriájú. A multifokálisnál az együttes látáskorrekciót úgy oldják meg, hogy fokozatosan megy át egymásba a két rész, ezáltal minden távolságra jól lehet látni vele.
Évek óta azonos trend figyelhető meg a szemüveglencséknél: a fejlesztések és az igények is egyaránt abba az irányba haladnak, hogy a lencsék egyre „intelligensebbek” legyenek, minél több igényt ellássanak. Első helyen szerepelnek a vékonyított lencsék, melyek már-már „leheletvékonyak”, esztétikus megjelenést biztosítanak. Ezenkívül dobogós helyet harcolt ki a fényre sötétedő képesség is. A harmadik leggyakoribb, valójában legfontosabb igény, hogy UV-védelmet is biztosítsanak a szemnek.  
Az említett látáskorrekciók ma már kontaktlencsével is ugyanígy elláthatók, némely kivételes orvosi esettől eltekintve főképp esztétikai okokból keresettek. Ami a világpiacon kapható, az már hazánkban is elérhető, legyen az bifokális, multifokális vagy cilinderes kontaktlencse.
A kontaktlencsék szabadabb mozgásra adnak lehetőséget, nem párásodnak, magasabb életminőséget és egyben UV-védelmet is biztosítanak. Aki arra tart igényt, akár még a szemszínét is megváltoztathatja – ez már csak pénz és ízlés kérdése. A kontaktológus szakember elmondása alapján a legkeresettebbek a magas oxigénáteresztő képességű lágy kontaktlencsék, illetve kemény lencsék esetén az UV-szűrős, oxigénáteresztő típusok.

Olvasson tovább: