hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sárvár: ránk szabott nyári élmények

2009. 04. 11.
Sárvár a hírnevét kétségkívül gyógyvizeinek köszönheti, hiszen már több mint ötven éve járnak ide a gyógyulni vágyó, reumatikus megbetegedésekben szenvedők. Ők a hely igazi reklámhordozói, akik viszik a sárvári gyógyvíz jó hírét. A környéknek ritka különlegessége, hogy két különböző gyógyvízzel is rendelkezik. A városban az elmúlt években zajló fejlesztések és beruházások azonban túlmutatnak a gyógyturizmus keretein: a nyári, belföldi úti célok tervezését befolyásolják parádés kínálatukkal.

Az új Gyógy- és Wellness Fürdő 2002 decemberében nyitotta meg kapuit. A szolgáltatások kialakításánál nemcsak a gyógyulásra tették a hangsúlyt, hanem figyelembe vették a család pihenni, kikapcsolódni, és tartalmasan szórakozni vágyó tagjait is. A gyógy- és wellness centrumban egyedülállóan sokféle kezelést kínálnak, a vendégek pedig nemcsak a fürdőzés vagy a szaunázás élményével térnek haza, hanem részük lehet számos programban is: a játszóházban szakképzett óvónők gondoskodnak programokról a gyermekek számára (bohócműsorok, gyermekkoncertek stb.), a felnőtteknek pedig zenés, táncos szórakoztató programokat, humoresteket, éjszakai fürdőzéseket szerveznek. „A fürdő épületében található egy négycsillagos szálloda (VitalMed Hotel), amely otthonos kényelmet nyújt a családok számára. A szállodát a fürdőt is üzemeltető önkormányzati tulajdonú Sárvári Gyógyfürdő Kft. működteti” – ismerhetjük meg a komplexum intézményi hátterét a marketingvezető jóvoltából. Mivel itt minden egy fedél alatt megtalálható, „egy szál köntösben” is át lehet sétálni a fürdőbe és a szaunavilágba. A kínálat sokszínűsége, a rendezvények és a nyári szabadtéri strandattrakciók miatt a fürdő egyre inkább válik korosztályoktól függetlenül kedvenc úti céllá.
„Az egyedülálló kínálatnak, valamint a szolgáltatások kiemelkedően magas színvonalának elismeréseként a fürdő 2004-ben Wellness Center kategóriában, 2005-ben pedig Wellness Medicina kategóriában nyerte el a Magyar Wellness Társaság Nívódíját” – kezdi a büszkeségre joggal okot adó díjak és minősítések felsorolását Koós Melinda, a Sárvári Gyógyfürdő marketingvezetője. Megtudjuk, hogy az Európai Királyi Fürdők Szövetsége 2004-ben Sárvárt is tagjai közé választotta. „Ebben a megtiszteltetésben mindössze tíz európai fürdőváros részesült eddig nyolc különböző országból.” – meséli a szakember. A szövetség tagjai közé ugyanis kizárólag olyan fürdővárosokat vesznek fel, melyek királyi kötődése igazolható, és kiemelkedően magas színvonalú fürdőt, szállodát üzemeltet. Utoljára a Magyar Fürdőszövetség auditálta a Fürdőt, amely alapján a legmagasabb, négycsillagos besorolást kapta, 2007-ben pedig az Európai Fürdőszövetség EUROPESPA-med minőségi díját nyerte el Magyarországon elsőként. Az az intézmény, amely ezt megszerzi, teljesítette az Európai Fürdőszövetség normáit a kúrajellegű infrastruktúrára, higiéniára és a vendégek biztonságára vonatkozóan. „Fürdőnk a megmérettetésen a 6. legjobb eredményt érte el egész Európában” – zárja a dicsőséglistát a marketingvezető.
Ahogy azt Koós Melinda a Heteknek elmondta, a fürdő szerződéses partnere majdnem az összes magán-egészségpénztárnak, így a gyógyító szolgáltatások e pénztárakon keresztül is megvásárolhatók. A für­dő­ben két reumatológus szakorvos is rendel, akik megfelelő indikáció esetén felírják az OEP által támogatott fürdőkúrát és gyógykezeléseket. A hely vonzerejének és hírnevének méltó bizonyítéka, hogy napjainkban is 2-3 hetes kúrákra érkeznek a külföldi vendégek.
Tavaly július elején adták át egy új strandrészt és egy legyező alakú hullámmedencét, ahol akár 80 centi magas hullámokban lubickolhatnak a fürdőzők. Az egyébként 720 négyzetméter vízfelületű medencéhez vezető út mentén homokos strandrész került kialakításra napernyőkkel, napágyakkal. A fejlesztés eredményeként a fürdő teljes vízfelülete több mint 4300 négyzetméter lett, a fürdő területe pedig közel egy hektárral nőtt. A közelmúltban a belső gyógyvizes medencében egy új vegyszermentes technikát vezettek be, melynek köszönhetően a gyógyvíz hatékony összetevői eredeti formában maradnak a vízben. A beruházás részeként egy rendezvényszínpad és egy több korosztályos játszótér is megépült.  És hogy mit hoz a közeljövő, arról Koós Melinda csábító víziót fest: „a további fejlesztések célja egy olyan többgenerációs fürdő- és egészségturisztikai központ létrehozása, ahol a különböző célcsoportok egymástól elkülönítve tudnak pihenni, regenerálódni. Új, a hazai egészségturisztikai piacon egyedi struktúrájú szolgáltatási komplexum jön majd létre, amely már nemcsak családbarát szolgáltatásokat kínál, hanem egy igazi családi fürdő lesz”. Fedett fürdőszárnyat fognak létrehozni gyermekzónával, belső játszóterekkel, babavilággal, csúszdákkal, és megvalósul majd egy sportcentrum fitneszrészleggel, úszómedencével, bowling pályákkal, valamint a szaunavilág is új attrakciókkal, nagyobb területtel bővül. A szabadtéri strandrészre is terveznek fejlesztést: új gyermek élménymedencét, csúszdákat, sportpályákat, játszótereket, öltözőzónát.

Látnivalók és programok

Azok a vendégek, akik ellátogatnak a Nádasdy-várba, megismerkedhetnek a vár, valamint a magyar huszárság történetével is. A Nádasdy-vár a honfoglalás kori földvárból épült ki a 14. században. A középkori vár helyén a 16. században épült az ötszögű erődítmény reneszánsz stílusban. A várárok felett átívelő híd, mely a kaputoronyhoz vezet, a 19. században készült. A város másik nevezetessége, hogy nyomdájában született a legelső magyar nyelvű könyv: Sylvester János Újszövetség-fordítását 1541-ben Nádasdy Tamás saját költségén nyomtatta ki. Az egykori várkert ma része a Gyöngyös-patak partján látogatható védett Arborétumnak. Megtalálható itt többek között a tiszafa, a japán magnólia, mocsári tölgyek, égerfák, különféle fenyők, valamint a májusban csodálatosan virágzó rododendronok.
Az erdős-ligetes környezetű csónakázótó tovább gazdagíthatja egy kellemes tavaszi-nyári kirándulás látnivalóit. A városban nyáron rengeteg színvonalas rendezvényt bonyolítanak le: folklórfesztivált, huszártalálkozót, motoros találkozót, fúvós fesztivált, a város főterén pedig szinte minden este zajlik valamilyen kulturális program vagy táncelőadás. Idén először rendezik meg július 17-19. között a Nádasdy Történelmi Fesztivált, amikor is a városba visszatér a középkor, igazi fesztiválhangulatot teremtve.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!