hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy elpusztított közösség
Könyvajánló

2009. 04. 18.
Mostantól kezdve a történelemtanárok Blau Lajos köny­vét is használhatják, amikor a holokauszt magyarországi történetét tanítják. Bonyhád – Egy elpusztított zsidó közösség című kötete a holokauszt 65. évfordulójára jelent meg magyarul, a Soha többet Soát! Alapítvány gondozásában. A munka kiemelkedő jelentőségét méltatja bevezetőjében a kiváló történész professzor, Randolph L. Braham is.

Blau Lajos ma Brooklynban él, ott nevelte fel gyermekeit, élete meghatározó felét azonban Magyarországon élte le. 1989-ben feleségével és leányával együtt tért vissza Bonyhádra, gyermekkorának és fiatalságának színhelyére, hogy gyökereit felkutassa. Visszatértekor a zsinagóga, amely kétszáz évig a virágzó kis zsidó közösség szellemi központja volt, romokban állt.
Amint azt Blau kutatásai is megerősítették, Bonyhádon jött létre a vidéki Magyarország egyik legjelentősebb zsidó közössége, amely több mint 1000 főt számlált. Jichak Halévi Spitz rabbi 1750-ben érkezett a városba, ahol jesivát építtetett. A bonyhádi közösség, ahol mindig nagy tudású rabbik tanítottak, jelentős szellemi és vallási központtá vált.
A zsidó férfiakat 1939-től behívták munkaszolgálatra. 1944. május 12-én mintegy 1200 zsidót hurcoltak el a bonyhádi gettóba. Július 1-jén Pécsre deportálták őket, ahonnan Auschwitzba kerültek. Mindössze hetvenen jöttek vissza, százan pedig a munkaszolgálatból tértek haza. A szerző listát közöl a mártírokról és a túlélőkről is.
A városban Zsidó Testvériség néven alakult szervezet segített az újrakezdésben. 1949-ben Bonyhád két gyülekezete 286 főt számlált. A politikai fordulatot államosítás és durva elnyomás követte. A forradalom leverése után a zsidó közösség maradékának javarésze a világ különböző pontjaira, Izraelbe, az Egyesült Államokba, Kanadába és Ausztráliába távozott.
Blau László 1989-ben magyarországi útjáról hazatérve elhatározta, hogy a bonyhádi közösség krónikásává válik. Öt évig dolgozott könyvén, össze­gyűj­tötte hozzátartozói és más, Bony­hádról New Yorkba emigrált családok visszaemlékezéseit. Művét, amely a vidéki magyar zsidóság tragédiájának egyik jeles mementója, immár a magyar olvasók is a kezükbe vehetik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!