Kereső toggle

A visszatérés garantált

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Budapest belvárosának szűk, nyirkos utcáit járva nem gondolná az ember, hogy
oázisra bukkanhat a régi zsidó negyedben, a Kazinczy utcában. Pedig a Carmel
Étteremből kiszűrődő illatok már a Dob utca sarkánál betérésre csábítják az arra
járót. Aki úgy dönt, hogy betér a kétszintes étterembe, nem fog csalódni az
ízekben sem.

Bár az étterem vaskos és változatos étlapján megtalálhatóak a nemzetközi és a
magyar konyha remekei, az igazi különlegességek mégiscsak a hagyományos zsidó
ételek. Végiglapozva a héber és a nagyobb világnyelvekre lefordított étlapot, az
embernek az az érzése támad, hogy legszívesebben végigkóstolná az összes fogást,
az elejétől a végéig. Kihagyhatatlan a húsleves maceszgombóccal, a sólet, ami a
Carmelben egészen kiváló, a kocsonyázott töltött ponty, a desszertek közül pedig
a macesztorta vagy a flódni, de érdemes megkóstolni a káposztás tésztával
töltött sült kacsát is, amely egyébként az üzletvezető, Szántó György úr
kedvence is. „Arra vagyok a legbüszkébb, hogy ez az étterem 1987 óta töretlen
népszerűséggel üzemel, hiszen nagyon ritka a vendéglátóiparban, hogy egy étterem
ennyi ideig életképes tudjon maradni. A kereslet egyre csökken, az éttermek
száma pedig egyre nő. Van két munkatársam, akikkel a 21 évvel ezelőtti nyitás
óta együtt dolgozunk” – meséli Szántó úr, aki minden vendéget ugyanolyan
szeretettel és tisztelettel fogad. A legtöbb idelátogató törzsvendég már. Nap
mint nap a Carmelben ebédelnek. Olyan ez a hely, mint egy nagy, szerető család
központi találkozóhelye, ahol az új, de visszatérő vendéget már a második
alkalommal éppúgy barátként üdvözlik, mint azt, aki évek óta idejár. Olyannyira,
hogy törzsvendégkártyát kap ajándékba, amely 20 százalék kedvezményre jogosítja
fel a kedves vendéget és teljes asztaltársaságát.

A Carmel egyfajta hiánypótló is lett Magyarországon azáltal, hogy 2008 májusa
óta glatt kóser étteremként üzemel. Ez azt jelenti, hogy a legvallásosabb, a
zsidó étkezési szokásokat a legmagasabb szinten betartó zsidó vendégek is
elégedettek lehetnek a választékkal és az ételek elkészítési módjával.
Mindemellett a kiszolgálás rendkívül figyelmes, de mégsem tolakodó, a pincérek
kedvesek, mégsem modorosak, és az étterem megőrizte eleganciáját is. A nagy
nyári melegben pedig igazi felüdülés a kellemesen hűvös pincehelyiség. A Carmel
vállalja kisebb-nagyobb családi vagy hivatalos rendezvények lebonyolítását is,
házon belül és kívül egyaránt. Legyen szó esküvőről, hivatalos fogadásról,
szakmai konferenciáról, Szántó úr csapata a legmagasabb színvonalú és teljes
körű vendéglátói háttérmunkát nyújtja. Természetesen a legszigorúbb kósersági
szabályoknak megfelelően. Kisebb események akár az étterem különtermeiben is
lebonyolíthatóak, melyek befogadóképessége 25, 16 és 10 fő.

Bár a Carmel hagyományosan zsidó étterem, bátran betérhet ide az is, aki nem
járatos a zsidó hagyományokban. Nincsen semmiféle öltözködési vagy viselkedési
előírás, fejfedő használata sem kötelező a férfiak számára. „Bárki bármit
csinálhat, ami a kulturált viselkedésbe belefér. Az a lényeg, hogy aki hozzánk
jön, jól érezze magát” – mondja Szántó György. A jó hangulatról a kiváló
ételeken túl egy igazi különlegesség is gondoskodik: minden csütörtökön élő
klezmerkoncert várja az érdeklődőket. A nyolctagú Sabbathsong zenekar már hosszú
évek óta szolgáltatja a Carmelben az autentikus zsidó zenét, és ami igazán
ritkaságnak számít, nincs fogyasztási kötelezettség a koncertre érkezőkre
vonatkozóan. Aki csak zenét hallgatni jön, ugyanolyan szívesen látják, mint aki
vacsorázik is. A koncert ugyan belépőjegyes, de az a kétezer forint
elhanyagolható költség a kapott zenéért cserébe. A Sabbathsong igazi
„szívvel-lélekkel” zenekar, minden héten ugyanazzal az őszinte lelkesedéssel
állnak színpadra. A zenekar repertoárjában a kelet-európai klezmer mellett a
jiddis és izraeli tradicionális, illetve modern dalok és táncok is helyet
kaptak. Szántó úr azt is elmondta, hogy sok olyan törzsvendégük van, aki először
a zene miatt jött csak. Aztán ittragadt. Megtetszett neki a hely hangulata, a
légkör, a pincérek és vendégek közti viszony – na és persze a fantasztikus
konyha.

A carmel szó egyik jelentése gyümölcsöskert, díszkert. Nos, a Carmel Étterem
a szó minden átvitt értelmében hű ehhez a kifejezéshez. Az étlap színes,
változatos és vonzó, zavarba ejtően sokféle fogással csábít. A helyszín
kellemes, kényelmes, vendégmarasztaló, eleganciája visszafogott, ám letisztult.
A kiszolgálás kényezteti a vendéget, az összhatás pedig azt sugallja: maradj még
nálunk egy kicsit, akár egy árnyas kertben! Itt csak ücsörögni, beszélgetni is
jó egy ásványvíz vagy sütemény mellett, mert az egész helyet belengi a családias
hangulat. Ebédelni vagy vacsorázni pedig érdemes nagyon éhesen érkezni. Ide nem
csipegetni meg kóstolgatni jön az ember, hanem úgy igazán, férfiasan jóllakni.
Itt még az is fog desszertet kérni, aki egyébként nem szokott,
kalóriaszámolgatás nélkül. A gondosan válogatott, finom borok pedig gondoskodnak
a tökéletes kiegészítésről. A visszatérés garantált, ha más oka nem is lenne, de
a páratlan vendégszeretet miatt biztosan.

Elérhetőségek

1074 Budapest,

Kazinczy utca 31.

Asztalfoglalás:

06(1)322-1834,

06(1)342-4585

Olvasson tovább: